Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Συγνώμη Λάθος

Συγνώμη γιά το κακό που έκανε κατασκευάζοντας κακής ποιότητας αυτοκίνητα, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής ΤΟΥΟΤΑ από το αμερικανικό κονγκρέσσο.
Η αιτιολογία ήταν πως έφτασε σε αυτή την κατάσταση γιατί αναζήτησαν την ανάπτυξη με στόχο το κέρδος.
Η πραγματική αιτιολογία ίσως είναι πιό απλή: όσο ανεβαίνουν οι πωλήσεις τόσο φαίνονται και οι ατέλειες.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Νέα τέλη

Σύντομα, εντός 2 ή 3 μηνών θα ανακοινώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα νέα τέλη κυκλοφορίας, όπως κυκλοφόρησε στον τύπο. Γιατί όχι το ΥΜΕ άραγε;
Θα υπάρχει νέος τρόπος υπολογισμού τους ώστε να είναι περισσότερο δίκαια.
Θα εξαρτώνται από τον κυβισμό και τους εκπεμπόμενους ρύπους με βάση την χρονιά της 1ης κυκλοφορίας. Αν ρωτούσαν το ΥΜΕ θα μάθαιναν ότι οι εκπεμπόμενοι ρύποι προκύπτουν από τις εγκρίσεις τύπου, αλλά η συνεργασία μεταξύ υπουργείων είναι ανύπαρκτη.
Όπως διέρρευσε στον τύπο, θα δοθούν κίνητρα γιά αγορά υβριδικών ή Euro-5 με μείωση του τέλους ταξινόμησης και απελευθέρωση του δακτυλίου.
Μετάφραση: θα ακριβύνει η βενζίνη.
Επί πλέον θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή πολιτική που θέλει φτηνά τα αυτοκίνητα αλλά ακριβή την χρήση τους.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Τυποποίηση ΒΑ

Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι!
Μιλώντας γιά βίδες και σπειρώματα εκτός από τυποποιήσεις BS, NC και UN, χρησιμοποιούν και ΒΑ.
ΒΑ που σημαίνει British Assosiation.
Η γκάμα περιλαμβάνει μόλις 7 διαμέτρους και χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικές συνδέσεις.
Η μικρόετρη είναι η 0ΒΑ που αντιστοιχεί σε διαέμετρο .236 και μεγαλύτερη η 6ΒΑ που αντιστοιχεί σε .110 της ίντσας φυσικά.
Η πλέον συνήθης διάσταση είναι η 4ΒΑ που αντιστοιχεί στην βίδα του ακροδέκτη του διανομέα, και στο κλειδί γιά την ανάφλεξη (ignition spanner).

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

TPS
















Ο έλεγχος του ποτενσιομέτρου δεν είναι απλή υπόθεση. Συχνά ο έλεχος δεν δείχνει κανένα πρόβλημα, το πρόβλημα όμως υπάρχει.
Ο έλεγχος με διαγνωστικό μηχάνημα ή πολύμετρο συχνά δείχνει καλό το ποτενσιόμετρο χωρίς όμως να ισχύει.
Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου γιά τον συγκεκριμένο αισθητήρα είναι ο παλμοράφος. Το παλμοραφημα συχνά αποκαλύπτει βρχυκυκλώματα με την γείωση ή με το ρεύμα.
Η ρύθμιση γιά τον παλμογράφο είναι 1sec/div, 1v/div.
Κάθετες γραμμές στο παλμογράφημα προς τα κάτω ή προς τα πάνω δείχνουν βλάβη και οδηγούν σε αντικατάσταση του εν λόγω αισθητήρα.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ποιότητα ΤΟΥΟΤΑ

Σημαντικά τα προβλήματα ποιότητας γιά την ΤΟΥΟΤΑ.
Πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα φυσικά, από τον ιάπωνα κατασκευαστή, γιά τον προληπτικό έλεγχο του πεντάλ του γκαζιού. Καλύπτει μεγάλο αριθμό μοντέλων, από το 2005 μέχρι σήμερα. Ο ακριβής αριθμός των αυτοκινήτων δεν είναι καθορισμένος, αλλά εκτιμάται ότι είναι πάνω από 1,8 εκατομμύρια
Παράλληλα 470.000 αυτοκίνητα της ίδιας εταιρείας ανακλήθηκαν πρόσφατα στην Ιαπωνία γιά προβλήματα σε κινητήρες και σύστημα διεύθυνσης.
Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στην Αμερική, όπου τα ανακληθέντα αυτοκίνητα το τελευταίο εξάμηνο ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια Περισσότερα από 8 στα 10 αυτοκίνητα θεωρήθηκαν ότι είναι προβληματικά Ως γνωστό, η ένωση καταναλωτών στην Αμερική δεν αστειεύεται.
Δύσκολο να κρύψεις τα προβλήματα ποιότητας όταν οι πωλήσεις ανεβαίνουν!