Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Golf GTE


Το νέο Golf GTE διαθέτει την υβριδική διάταξη του Audi A3 e-tron. Ο 1,4 TSI βενζινοκινητήρας του αποδίδει μέγιστη ισχύ 150 PS και μέγιστη ροπή 250 Nm. Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει μέγιστη ισχύ 102 PS και μέγιστη ροπή 330 Nm. Η συνδυαστική μέγιστη ιπποδύναμη του υβριδικού συστήματος είναι 204 PS/5.000-6.000 σ.α.λ. και η συνδυαστική μέγιστη ροπή 350 Nm/1.600-3.500 σ.α.λ. Η υβριδική διάταξη που διαθέτει του επιτρέπει να κινείται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο για μια απόσταση 50 χλμ με την μέγιστη ταχύτητά του να περιορίζεται στα 130 χλμ./ώρα . Οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές, με την τελική ταχύτητά του να φτάνει τα 222 χλμ./ώρα, και να χρειάζεται για 0-100 χλμ./ώρα μόλις 7,6'', ενώ οι εκπομπές CO2 να είναι μόλις στα 35 γρ./χλμ (για τα πρώτα 100 χλμ) και η τυποποιημένη κατανάλωσή του μόλις 1,5 λίτρα/100 χλμ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Εσωτερική Αντίσταση Μπαταρίας


Η εσωτερική αντίσταση μιάς μπαταρίας μολύβδου δίνεται από την σχέση: Rj = Rj1 + Rj2 + Rj3 + Rj4 + Rj = εσωτερική αντίσταση μπαταρίας Rj1 = αντίσταση επαφής μεταξύ ηλεκτροδίων και ηλεκτρολύτη (polarization resstance) Rj2 = αντίσταση των ηλεκτροδίων Rj3 = αντίσταση του ηλεκτρολύτη Rj4 = αντίσταση των εσωτερικών συνδέσεων Η εσωτερική αντίσταση Rj για μία μπαταρία 50 Ah στους 20 C και πλήρως φορτισμένη κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 mΩ. Η ίδια μπαταρία στους - 25 C και φορτισμένη κατά 50% εμφανίζει αντίσταση περίπου 25 mΩ.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Cinturato All Season – Αυτοεπισκευαζόμενο


Παρουσι9άστηκε το πρώτο αυτοεπισκευαζόμενο ελαστικό από την Pirelli. Το Cinturato All Season (στις πιο δημοφιλείς διαστάσεις) υιοθετεί μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει στο ελαστικό να εοισκευάζεται μόνο του, και τη συνέχιση του ταξιδιού χωρίς απώλεια πίεσης σε περίπτωση διάτρησης από αντικείμενο διαμέτρου μέχρι 4mm. Σε αυτή την περίπτωση, το ξένο σώμα τρυπά το ελαστικό συναντά ένα ειδικό στεγανοποιητικό υλικό που το ακινητοποιεί στη θέση του, στεγανοποιώντας την οπή και εμποδίζοντας την οποιαδήποτε διαρροή αέρα. Η τεχνολογία Seal Inside εξασφαλίζει στον καταναλωτή μεγαλύτερη ασφάλεια και ξεγνοιασιά, δεδομένου ότι στο 85% των περιπτώσεων η απώλεια πίεσης ελαστικών προκαλείται από τη διείσδυση ξένων αντικειμένων. Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιείται σε οποιονδήποτε τύπο οχήματος καθώς δεν απαιτεί ειδικές ζάντες ή σύστημα παρακολούθησης πίεσης.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Κατάταξη Οχημάτων


Σύμφωνα με τον κανονισμό 2007/46/EG της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται σε ισχύ από το 2009, τα χερσαία οχήματα κατατάσσονται στις ακόλουθες κλάσεις: - Κλάση L: Δίτροχα ή τρίτροχα, καθώς και ελαφρά τετράτροχα (μάζας κενού οχήματος μέχρι 400 kg, ή για μεταφορά φορτίων 550 kg, και ισχύoς μέχρι 15 kW) αυτοκινούμενα οχήματα. - Κλάση M: Αυτοκινούμενα οχήματα για τη μεταφορά προσώπων με τουλάχιστον τέσσερις τροχούς, καθώς και με τρεις τροχούς και επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μεγαλύτερο του 1 t. M1: Οχήματα με το πολύ 8 θέσεις, εκτός της θέσης του οδηγού (κοινά ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα και τροχόσπιτα). M1G: Οχήματα ανωμάλου εδάφους με το πολύ 8 θέσεις, εκτός της θέσης του οδηγού (τζιπ). Επιτρέπεται να ρυμουλκούν οχήματα βάρους μέχρι 1,5 το επιτρεπόμενο συνολικό βάρος τους, όχι όμως μεγαλύτερου των 3,5 t. M2: Οχήματα με περισσότερες από 8 θέσεις, εκτός της θέσης του οδηγού, και επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μέχρι 5 t. M3: Οχήματα με περισσότερες από 8 θέσεις, εκτός της θέσης του οδηγού, και επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 5 t. - Κλάση N: Αυτοκινούμενα οχήματα για τη μεταφορά αγαθών με τουλάχιστον τέσσερις τροχούς, καθώς και με τρεις τροχούς και επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μεγαλύτερο του 1 t. Ν1: Οχήματα με επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μικρότερο των 3,5 t. Ν2: Οχήματα με επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 3,5 t και μικρότερο των 12 t. Ν3: Οχήματα με επιτρεπόμενο συνολικό βάρος μεγαλύτερο των 12 t. - Κλάση R: Ρυμουλκούμενα, συμπεριλαμβανομένων και των επικαθημένων. - Κλάση O: Αγροτικά και δασικά ρυμουλκούμενα οχήματα. - Κλάση S: Συρόμενα εναλλάξιμα αγροτικά και δασικά μηχανήματα. - Κλάση T: Ελκυστήρες για αγροτική και δασική χρήση. - Κλάση C: Ερπυστριοφόροι ελκυστήρες για αγροτική και δασική χρήση.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

+17,6 % o Νοέμβριος


Με 5.859 ταξινομίσεις έκλεισε ο Νοέμβριος. Που σημαίνει 17,6% καλύτερα από τις 4.983 ταξινομίσεις του αντίστοιχου μήνα του 2014. Το σύνολο των ταξινομίσεων από την αρχή του χρόνου, έχει θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι και φτάνουν στις 68.989.

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Mέτωπο αναχρονισμού


Κάποτε έσπαγαν τις πρέσες. Αργότερα, έκλειναν τα εργοστάσια με την μέθοδο των καταλήψεων. Σήμερα? Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη του Μετώπου Λαού στα Τρίκαλα, με σκοπό να σταματήσει το εγχείρημα «Λεωφορείο χωρίς οδηγό», έβγαλαν την παρακάτω ανακοίνωση: «Στα Τρίκαλα, κομμάτι της μνημονιακής Ελλάδας, τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κατακρεουργούνται, ενώ τα προβλήματα της πόλης χάσκουν άλυτα και επιδεινώνονται. Η Δημοτική Αρχή Τρικκαίων όμως αδιαφορεί παντελώς για όλα αυτά και επιδίδεται μονίμως σε κινήσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού των δημοτών, που ενίοτε προσθέτουν μύρια όσα προβλήματα στον τόπο. Τελευταίο παράδειγμα το «πιλοτικό πρόγραμμα του λεωφορείου χωρίς οδηγό», που μήνες τώρα προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην πόλη και τους πολίτες. Με τις καθημερινά πολλαπλασιαζόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για τη διέλευση των 4 οχημάτων προκαλούν μύρια όσα προβλήματα και κυκλοφοριακό κομφούζιο αναστατώνοντας τους πολίτες. Μπορεί η αγανάκτηση και η οργή των δημοτών να έχει χτυπήσει κόκκινο, ωστόσο η Δημοτική Αρχή κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει τίποτε! Και συνεχίζει… απτόητη το επικοινωνιακό της τρυκ για ένα πείραμα που μόνο αυτή γνωρίζει το σκοπό του. Οι Τρικαλινοί όμως δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα της Δημοτικής Αρχής Παπαστεργίου! Το αίτημα πια είναι παλλαϊκό: ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ «ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΔΗΓΟ»! Αλλιώς, αν δεν το σταματήσει η Δημοτική Αρχή, πολύ σύντομα η ίδια η οργή των Τρικαλινών θα το σταματήσει και θα βάλει τέλος σ’ αυτό το απαράδεκτο πείραμα! Η πόλη ανήκει στους πολίτες και όχι στα αγνώστου χρησιμότητας πειράματα των αρχόντων!» Μπροστά τους και η Ιερά Εξέταση μόνο προοδευτική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

- 17,6 % ο Οκτώβριος


Επιστροφής σε τιμές 2012 σε όλους τους τομείς της οικονομίας, προβλέπουν οι γνωρίζοντες. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η αγορά του αυτοκινήτου. Έτσι ο Οκτώβριος έκλεισε με 4.946 ταξινομίσεις (6003 ταξινομίσεις έγιναν το 2014) που σημαίνει - 17,6%.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Παλμογράφημα γεννήτριας


μετην βοήθεια ενός παλμογράφου μπορούμε γρήγορα να κάνουμε έλεγχο στην γεννήτρια ενός αυτοκινήτου. η κανονική κυμματομορφή θα είναι μία γραμμή με μία διακύμανση στο ρελαντί που θα περιορίζεται καθώς αυξάνουν οι στροφές.
Εάν η διακύμανση είναι ανομοιόμορφη, υπάρχει πρόβλημα με τις διόδους.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Αναγνώριση ψυκτικού ρευστού


κάποτε υπήρχαν στην πράξη δύο ψυκτικά ρευστά σε χρήση. Σήμερα γίνεται ο χαμός: εκτός από το R123a και το R1234yf κυκλοφορούν ένα σωρό αζεοτροπικά μίγματα. Είναι απαραίτητος εξοπλισμός σε κάθε συνεργείο αυτοκινήτων να υπάρχει ένα μηχάνημα που να αναγνωρίζει το ψυκτικό ρευστό που έχει χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο, γιατί η ανάμισξη διφορετικών ψυκτικών ρευστών δεν είναι και ότι το καλύτερο.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Freon Μετατροπές Μονάδων


Για να μετατρέψουμε: • Oz σε lbs διαιρούμε διά 16 • Lbs σε oz πολλαπλασιάζουμε επί 16 • Oz σε gr πολλαπλασιάζουμε επί 28,4 • Gr σε oz διαιρούμε διά 28,4 • Lbs σε kg διαιρούμε διά 2,205 • Kg σε lbs πολλαπλασιάζουμε επί 2,205 • Kg σε oz πολλαπλασιάζουμε επί 35,27 • Oz σε kg πολλαπλασιάζουμε επί 0,0284

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

+1,4% o Σεπτέμβριος


Με 5,125 ταξινομίσεις έκλεισε ο φετεινός Σεπτέμβρης, αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με τις 5,055 ταξινομίσεις του Σεπτεμβρίου του 2014. Στην πρώτη θέση γιά τον μήνα αυτό βρέθηκε η Mercedes με 544 ταξινομίσεις ή 10,6% μερίδιο αγοράς.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Βιοντίζελ


Για πολλούς το βιοντίζελ είναι συνώνυμο του κολλώδους ιζήματος και της ανάπτυξης μικροοργανισμών στο ρεζερβουάρ. Πέραν αυτών το βιοντίζελ ευθύνεται και για άλλες παρενέργειες: Σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει το ιξώδες του και παύει να είναι ρευστό. Αφήνει περισσότερα κατάλοιπα. Είναι περισσότερο υγροσκοπικό και προκαλεί περισσότερη διάβρωση. Οι μεθυλ-εστέρες που περιέχονται στο βιοντίζελ μπορεί να διαβρώσουν τα υλικά στεγανότητας. Το βιοντίζελ (ανάλογα με την προέλευσή του) ενδέχεται να διαβρώνει κάποια μέταλλα, όπως τον μόλυβδο, το κοβάλτιο, το μαγνήσιο και κράματα όπως το μαντέμι ή τον τενεκέ.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

«Σκάνδαλο» της γερμανικής VW


Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει το «σκάνδαλο» της γερμανικής VW. Χωρίς ακόμη να έχω καταλάβει τί ακριβώς έκανε το λογισμικό, και γιατί είναι παράνομο, αναρωτιέμαι: ο μεταβλητός χρονισμός που κάνει τον κινητήρα κάτω από τις 2 - 3000 στροφές να λειτουργεί με χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, παραποιεί ή όχι τις εκπομπές ρύπων. Ίδια απορία γιά τους κινητήρες άμεσου ψεκασμού που λειτουργούν σε κατάσταση φτωχού μίγματος στις στροφές που γίνονται οι σχετικές μετρήσεις, και από εκεί και πάνω . . . κανείς δεν μετρά τίποτα. Τέτοιες τεχνολογίες είναι νόμιμες ή όχι? Είναι ηθικά αποδεκτές ή όχι? Τί παραπάνω έχει κάνει η VW?

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

λεωφορείο χωρίς οδηγό


Από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου το «λεωφορείο χωρίς οδηγό» ξεκίνησε το …πείραμα της κίνησης μέσα σε πολεοδομικό ιστό κυκλοφορώντας στην κατασκευασθείσα λεωφοριογραμμή. Κάθε μέρα – πλην Δευτέρας – και τις ώρες 1ο το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό θα διασχίζει τη μήκους 2,4 χλμ. προγραμματισμένη διαδρομή στο κέντρο των Τρικάλων. Η κυκλοφορία για τις πρώτες 6 ημέρες, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, θα γίνεται χωρίς επιβάτες. Από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το «λεωφορείο χωρίς Οδηγό θα δέχεται επιβάτες στην πιλοτική του λειτουργία και από τα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνεται κανονικά η αυτόματη ανεξάρτητη κυκλοφορία του.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

+21% ο Αύγουστος


Ξεπέρασε φαίνεται η αγορά τα προβλήματα των capital controls. Επέστρεψε σε θετικά νούμερα η αγορά αυτοκινήτου. +21% οι ταξινομήσεις τον Αύγουστο με 4.470 ταξινομήσεις έναντι 3.694 του αντίστοιχου μήνα του 2014.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

μείον28,6% ο Ιούλιος


Σημαντική η μείωση των ταξινομήσεων κατά τον μήνα που μας πέρασε. Προφανώς αποτέλεσμα των Capital Controls. Η σχετική μεταβολή της αγοράς σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα θύμιζε εποχές 2011 - 2012. Ο φετεινός Ιούλιος έκλεισε με 5.447 ταξινομήσεις, που σε σχέση με τις 7.627 του αντίστοιχου μήνα του 14 ήταν 28,6% κάτω. Η χρονιά στο σύνολό της βρίσκεται στις 48.589 ταξινομήσεις 7,7% πάνω από τις αντίστοιχες του 2014.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

+13% ο Ιούνιος


Με 8.999 ταξινομήσεις έκλεισε ο Ιούνιος, 13% καλύτερα από τον περσινό Ιούνιο, που ταξινομήθηκαν 7.964 αυτοκίνητα. Στην κορυφή των πωλήσεων αυτό τον μήνα η Nissan ακολουθούμενη από Opel και vw. Καλά έκλεισε και το εξάμηνο με 43.142 ταξινομήσεις.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Φραγμένη εξάτμιση


Ο έλεγχος γιά φραγμένη εξάτμιση, γίνεται μετρώντας την αντίθλιψη. Φυσιολογική τιμή θεωρείται κάτι κοντά στο 1,5 psi στο ρελαντί. Στις 3.000 σαλ διπλασιάζεται. Σε ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα μπορούμε να ελέγξουμε και με υποπιεσόμετρο. Το συνδέουμε στην πολλαπλή εισαγωγής, και αυξάνουμε στροφές. Η φραγμένη εξάτμιση, θα έχει σαν αποτέλεσμα απότομη πτώση της υποπίεσης. Εύκολος λειτουργικός έλεγχος γίνεται ξεβιδώνοντας τον αισθητήρα λάμδα.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

0Πρεμιέρα γιά την νέα Giulia


πρεμιέρα γιά την νέα Giulia QV: με 510PS / 503hp, ζυγίζει 1,530kg και επιταχύνει μέχρι τα 100km/h (62mp) σε 3.9 sec.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

+21,6 ο Μάιος


Με 9070 ταξινομίσεις έκλεισε ο Μάιος, ή +21,6 καλύτερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, που οι ταξινομίσεις ήταν 7.459. Από την αρχή του έτους έχουν τιμολογηθεί 34.142 αυτοκίνητα, ενώ τον Μάιο πρώτη σε πωλήσεις βρέθηκε η NISSAN με 968 πωλήσεις.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Επιπτώσεις από αποσύνδεση μπαταρίας


Η αποσύνδεση της μπαταρίας, ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να προκαλέσει σβήσιμο μνήμης σε διάφορες ηλεκτρονικές μονάδες του αυτοκινήτου, εκτός από το ραδιόφωνο (που σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα θα χάσει τις ρυθμίσεις συχνοτήτων). Έτσι: Σε πολλά μοντέλα θα σβήσει η μνήμη ΚΑΜ (Keep Alive Memory). Σε παλαιότερα μοντέλα θα σβήσει η μνήμη των κωδικών βλάβης και της αυτοπροσαρμογής, η γνωστή μνήμη RAM (Random Access Memory).Αυτό θα κάνει το αυτοκίνητο να λειτουργεί με ακανόνιστη λειτουργία στο ρελαντί για κάποια χιλιόμετρα. Σε κάποια μοντέλα ενεργοποιείται η διαδικασία FMEM (Failure Mode Effect Management), που σημαίνει αυξημένο ρελαντί για δύο – τρεις κύκλους λειτουργίας. Μπορεί επίσης να γίνει μηδενισμός σε διάφορες ηλεκτρονικές μονάδες, όπως αυτή του ABS, του κλιματισμού A/C, ή της μονάδας των αερόσακων, και να χρειαστεί αρχικοποίηση. Τέλος σε κάποια αυτοκίνητα το αντικλεπτικό μπορεί να το θεωρήσει σαν απόπειρα παραβίασης και να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

+43,3% ο Απρίλιος


Με 7.801 ταξινομίσεις έκλεισε ο Απρίλιος, που σημαίνει +43,3% πάνω από τον αντίστοιχο περισινό μήνα που οι ταξινομίσεις ήταν 5.444. Συνολικά από την αρχή του έτους οι ταξινομίσεις έφτασαν τις 25.072 που σημαίνει +13,7 σε σχέση με πέρισυ.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μείωση στα τροχαία


Έχει και τα καλά της η κρίση. Σημαντική είναι η μείωση των τροχαίων στην χώρα μας την τελαυταία πενταετία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής, τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα το 2014 μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2010, και έφτασαν τα 72 ανά εκατομύριο κατοίκων. Όταν, ο Ευρωπαικός μέσοςόρος είναι μόλις 51.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Hyundai ανάλυση VIN


Για τα επιβατηγά μοντέλα της Hyundai από το1983 και μετά ισχύουν τα παρακάτω: Φηφία 1-3, World Manufacturer Identifier: • KMH (Hyundai Motor Co - Κορέα) επιβατηγά • KM8 (Hyundai Motor Co - Κορέα) • 1ΜΗ (Alabama Assembly Plant- USA) • 2HM (Bromond Assembly Plant- Καναδάς) Ψηφίο 4, μοντέλο ή σειρά: Αλλάζει ανάλογα με το έτος κατασκευής Ψηφίο 5, στυλ αμαξώματος: • A 5 πόρτες Hatsback • B 4 πόρτες 2WD • C 4 πόρτες 4WD • D 3 πόρτες Hatsback • E 2 πόρτες Coupe • F 4 πόρτες σεντάν • G 2 πόρτες Coupe • V βαν • W στέσιον Ψηφίο 6, επίπεδο εξοπλισμού: 1 Standart (L) 2 Deluxe (GL) 3 Super Deluxe (GLS, LS, GS) Ψηφίο 7, τύπος αερόσακου: • 0 χωρίς ζώνες ασφαλείας • 1 ζώνη + προεντατήρες • 2 αερόσακος οδηγού • 3 ζώνη + προεντατήρες + αερόσακος οδηγού • 4 ζώνη + προεντατήρες + αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού • 5 ζώνη + προεντατήρες + αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού + πλευρικοί αερόσακοι Ψηφίο 8, τύπος κινητήρα: Αλλάζει ανάλογα με το έτος κατασκευής Ψηφίο 9, ελεύθερο Ψηφίο 10, έτος κατασκευής: • Α 1980 ή2010 • Β 1981 ή 2011 • C 1982 ή 2012 • … • W 1998 ή 2028 • X 1999 ή 2029 • Y 2000 ή 2030 • 2001 ή 2031 • 2001 ή 2032 • … • 9 2009 ή 2031 Ψηφίο 11, εργοστάσιο κατασκευής: • U = Ulsan Κορέα • B = Bromont Καναδάς • A = Asan Κορέα • C = Chonju Κορέα • M = άλλα εργοστάσια Ψηφία 12-17, αύξων αριθμός

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Cotton triangulated frame


Η εταιρεία μοτοσικλετών Cotton ήταν η πρώτη που ξέφυγε από τα παραδοσιακά πλαίσια σε σχήμα διαμαντιού γιά μοτοσικλέτες, που προέρχονταν από ποδήλατα. Ο F.W. Cotton το 1913 πατεντάρισε τα πλαίσια από τριγωικό χωροδικτύωμα (triangulated frame) και από το 1920 ξεκίνησε να κατασκευάζει τέτοιες μοτοσικλέτες.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δισκόφρενα σε μοτοσικλέτα


Το 1964 τοποθετήθηκε γιά πρώτη φορά δισκόφρενο σε μοτοσικλέτα. Πρόκειται γιά το ιταλικό σκούτερ Lambretta GT200 που γιά μπροστινό φρένο διέθετε δισκόφρενο προφυλαγμένο από τον κακό καιρό και αεριζόμενο.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

+11,3% ο Μάρτιος


Με 6.529 ταξινομίσεις έκλεισε ο φετεινός Μάρτιος, έναντι 5.866 του Μαρτυίου του 2014. Εμφάνισε δηλαδή αύξηση +11,3%. Στο πρώτο τρίμηνο έχουν ταξινομηθεί 17.271 αυτοκίνητα.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Έλεγχος αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα


Γιά τα αυτοκίνητα με αισθητήρα MAF ή HFM με ενσωματωμένο αισθητήρα θερμοκρασίας αέρα, ο έλεγχος της καλής λειτουργίας αυτού του αισθητήρα γίνεται εύκολα και γρήγορα με ένα διαγνωστικό μηχάνημα με δυνατότητα ελέγχου παραμέτρων λειτουργίας. με κρύο τον κινητήρα συνδέουμε το διαγνωστικό μηχάνημα και ελέγχουμε την τιμή της θερμοκρασίας αέρα εισαγτωγής. Με ανοικτό το κλειδί και σβηστό τον κινητήρα καθώς περνά ο χρόνος θα αυξάνει η θερμοκρασία του αέρα εισαγωγής εξ αιτίας της θέρμανσης της αντίστασης που έχει ενσωματωμένος ο αισθητήρας. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ο αισθητήρας είναι ελαττωματικός.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Alfa Romeo Reset


Στα περισσότερα μοντέλα της Alfa Romeo ο μηδενισμός του διαστήματος του σέρβις γίνεται με την χρήση διαγνωστικού εργαλείου. Υπάρχουν όμως αρκετά μοντέλα που αυτό μπορεί να γίνει χειροκίνητα. Για παράδειγμα: Γυρίστε το κλειδί στην θέση ΟΝ Πατήστε το πλήκτρο INFO μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη Service Πατήστε τα πλήκτρα (+) και (-) ταυτόχρονα για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα (ο χρόνος για το επόμενο σέρβις μηδενίζει) Γυρίστε το κλειδί στην θέση OFF

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τράβηγμα στο φρενάρισμα


Η αιτία για ένα αυτοκίνητο που τραβά κατά το φρενάρισμα μπορεί να είναι: 1. Ανόμοιες πιέσεις ή διαστάσεις ή τύπος μεταξύ των ελαστικών του ίδιου άξονα 2. Ανόμοια φθορά μεταξύ των ελαστικών του ίδιου άξονα 3. Ασύμμετρη φθορά στην ανάρτηση του αυτοκινήτου 4. Αμορτισέρ 5. Δαγκάνα που κολλά (ένδειξη: ανόμοια φθαρμένα τακάκια) 6. Λάδι ή γράσσο σε δίσκο ή ταμπούρο 7. Μαρκούτσι με διόγκωση

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο αισθητήρας HFM8 (Ηot-film Mass Air Flow Sensor)


Ο αισθητήρας HFM ( Ηot-film Mass Air Flow Sensor) μετρά την ροή μάζας αέρα στην πολλαπλή εισαγωγής αέρα. Το στοιχείο μετρήσεως αποτελείται από ένα θερμαινόμενο διαφράγμα πάνω από το οποίο ρέει ο αναρροφούμενος αέρας. Στο διάφραγμα υπάρχουν 2 μετρητικές αντιστάσεις για την θερμοκρασία του αέρα και μία θερμαντική αντίσταση. Όσο ισχυρότερη είναι η ροή του αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των μετρητικών αντιστάσεων. Από τη διαφορά αυτή μια ενσωματωμένη ηλεκτρονική μονάδα υπολογίζει τη ροή του αέρα και ψηφιακά μεταδίδει το αποτέλεσμα στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα. Ο αισθητήρας υγρασίας μπορεί να ενσωματωθεί στον παραπάνω αισθητήρα. Αυτός χρησιμοποιεί την αρχή χωρητικής μέτρησης με υγροσκοπικά πολυμερή. Ο αισθητήρας HFM8 της Bosch είναι διαθέσιμος σε διάφορες παραλλαγές: HFM8-T: αισθητήρας με μέτρηση της θερμοκρασίας HFM8-pT: αισθητήρας με μέτρηση πίεσης και θερμοκρασίας HFM8-TH: αισθητήρας με μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας HFM8-pTH: αισθητήρας με μέτρηση πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μπουλώνια


Ενώ πολλές aftermarket ζάντες ελαφρού κράματος είναι σχεδιασμένες να χρησιμοποιούν τα γνήσια μπουλώνια - παξιμάδια του αυτοκινήτου, μερικές απαιτούν νέο τύπο μπουλωνιών. Τα μπουλώνια τα συναντάμε σε τρεία διφορετικά προφίλ όσον αφορά την έδρα τους. Η χρήση αντικανονικού μπουλωνιού, μπορεί να έχει κακές επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου.

BMW Reset πριν το 2001


Στα αυτοκίνητα της BMW πριν το 2001 υπήρχε στο ταμπλώ ένδειξη για το oil inspection. Στον πίνακα οργάνων υπήρχαν 5 πράσινες λυχνίες led 1 κίτρινη και 3 ή 1 κόκκινες. Μετά τον μηδενισμό του διαστήματος σέρβις σταδιακά, όσο λειτουργούσε το αυτοκίνητο, άναβαν μία – μία οι πράσινες λυχνίες. Όταν έφτανε να ανάψει η κίτρινη λυχνία ο οδηγός έπρεπε να οδηγήσει το αυτοκίνητο στο συνεργείο για να αλλάξει λάδια ή να πραγματοποιήσει την τακτική συντήρηση. Αναμμένη κόκκινη λυχνία, έδειχνε υπέρβαση του διαστήματος συντήρησης. Στο σύστημα αυτό, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, καταγράφει χρόνο λειτουργείας και διανυθείσα απόσταση, και έτσι υπολογίζει τον χρόνο για την επόμενη αλλαγή λαδιών. Μετά την αλλαγή λαδιών, πρέπει να γίνει μηδενισμός του χρόνουγιά την επόμενη αλλαγή λαδιών. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να σβήσουν και οι 5 πράσινες led. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό εργαλείο που προσαρμόζεται στην διαγνωστική φίσσα. Αντί για χρήση ειδικού εργαλείου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χάλκινο καλώδιο, κάνωντας μία γέφυρα.
Ανάλογα με την διαγνωστική φίσα η γέφυρα γίνεται: • Για την φίσα των 15 επαφών (για τα μοντέλα μέχρι το 1987), ανάμεσα στις επαφές 1 (γείωση) και 7. • Για την φίσα των 20 επαφών (για τα μοντέλα μεταξύ 1987 και 2000), ανάμεσα στις επαφές 7 και 19 (γείωση) Η διαδικασία έχει ως εξής: 1. Γυρίζουμε το κλειδί στην θέση ΟΝ. 2. Με ένα χάλκινο σύρμα γεφυρώνουμε ανάμεσα στις επαφές 7 και 19 ή 1 και 7. 3. Περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα (30 δευτερόλεπτα για τα παλαιά μοντέλα ενώ για τα νεότερα 3 δευτερόλεπτα για reset oil inspection και 15 δευτερόλεπτα για Service Reset). 4. Γυρίζουμε το κλειδί στην θέση OFF. Στην συνέχεια βάζουμε μπροστά τον κινητήρα και τον αφήνουμε να λειτουργήσει στο ρελαντί. Ανάβουν οι πέντε πράσινες λυχνίες και η κόκκινη. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, σβήνουν όλες, ένδειξη ότι έχει ολοκληρωθεί ο μηδενισμός. Εάν οι λυχνίες στο ταμπλώ δεν λειτουργούν σωστά, ή δεν γίνεται σωστά ο μηδενισμός, μπορεί να είναι υπεύθυνη η μπαταρία NiCad που υπάρχει στον πίνακα οργάνων. Αυτή συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 4 χρόνια.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

+12,4% ο Φεβρουάριος


επιστροφή σε θετικάπρόσιμα η εξέλιξη των ταξινομίσεων. +12,4% ο Φεβρουάριος σε σχέση με πέρισυ. 4984 ταξινομίσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα έναντυ 4355 του αντίστοιχου μηνα του 2914. η χρονιά συνολικά εμφανίζει οριακή άνοδο, με 0,1% καλύτερα από τον προηγούμενο χρόνο.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

DPNR (Diesel Particulate NΟx Reduction system)


Το DPNR (Diesel Particulate NΟx Reduction system) αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος μείωσης των εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκινητήρων της Toyota το οποίο φέρει την ονομασία D-CAT (Diesel Clean Advanced Technologies). Με την σειρά του το D-CAT είναι ένα σύνολο από τεχνολογίες που στοχεύουν στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες της Toyota. Η διαδικασία επεξεργασίας των ρύπων από τον καταλύτη DPNR είναι η ακόλουθη: Τα σωματίδια (pm) σε πρώτη φάση οξειδώνονται από ενεργό οξυγόνο. Αυτό δημιουργείται όταν τα μόρια των οξειδίων του αζώτου αποθηκεύονται προσωρινά στον καταλύτη. Στην επόμενη φάση τα αποθηκευμένα μόρια οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ) διασπώνται παράγοντας ταυτόχρονα άτομα ενεργού οξυγόνου τα οποία χρησιμοποιούνται για την οξείδωση σωματιδίων άνθρακα. Αντίθετα με άλλα φίλτρα αιθάλης, το DPNR ή κάποιο από τα εξαρτήματά του δεν απαιτεί την αντικατάστασή του μετά από ορισμένο διάστημα. Το σύστημα αυτό της Toyota απαιτεί τη χρήση πετρελαίου με λιγότερο από 10 ppm θείου.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Θόρυβοι Φρένων


Οι αιτίες θορύβου από τα φρένα είναι πολλές: • Χαλαρά εξαρτήματα (δαγκάνα, τακάκι, κλπ) • Λαμάκια ή ροδέλες πίσω από το τακάκι • Έλλειψη αντιτριβικής πάστας πίσω από το τακάκι • Τακάκι • Τακάκι με διαφορετικό υλικό τριβής από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής (οργανικό, με ή χωρίς αμίαντο, μεταλλικό ή ημι-μεταλλικό) • Φθορά ή ρωγμές στην δισκόπλακα ή το ταμπούρο • Σκουργιά ή γραμμώσεις στην δισκόπλακα ή το ταμπούρο • Ξένα σώματα σφηνωμένα στο υλικό τριβής (γρέζια, πετραδάκια, κλπ) • Σκόνη απ.ο το υλικό τριβής που συσσωρεύεται στο ταμπούρο • Ιμιτασιόν τακάκια με διαφορετικό σχήμα από τα γνήσια • Καινούργια τακάκια που δεν έχουν ακόμη στρώσει • Κακή τοποθέτηση τακακιών ή ελατηρίου Και τέλος, η αιτία μπορεί να προέρχεται από συντονισμό φθαρμένων εξαρτημάτων της ανάρτησης(ρουλεμάν, μπαλάκια, κλπ)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

-8,4% ο Ιανουάριος


Επιστροφή σε αρνητικά νούμερα. Μετά από μία χρονιά όπου η αγορά του αυτοκινήτου μεγάλωνε, αρχίζει ξανά η συρρίκνωση. Ο Ιανουάριος έκλεισε με 5,848 ταξινομίσεις, που σε σχέση με τις 6,381 του Ιανουαρίου του 2014 σημαίνει μείωση κατά -8,4%.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τα πρώτα ηλεκτρομαγνητικά Μπεκ


Στον κινητήρα της Alfa Romeo 6C στον αγώνα Mille Miglia του 1940 τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά ηλεκτρομαγνητικά μπεκ ψεκασμού βενζίνης. Το σύστημα, είχε σχεδιαστεί από τον ιταλό μηχανικό Ottavio Fuscaldo. Πάνω σε αυτό βασίστηκε αργότερα η Bendix που παρουσίασε το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενου ψεκασμού (Bendix Electrojector) που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο παραγωγής, στα Chrysler 300 και Rambler το 1958.

Δείκτες φορτίου και Ply Rating


Ο δείκτης φορτίου(load range) ή και η κατηγορία λινών (ply rating)αναγράφονται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού και προσδιορίζουν το φορτίο για το οποίο έχει σχεδιαστεί το ελαστικό σε καθορισμένη πίεση. Στα ελαστικά των επιβατικών αυτοκινήτων ο δείκτης φορτίου αναγράφεται ως αριθμός, ενώ στα ελαστικά των φορτηγών συνήθως χρησιμοποιούνται γράμματα. Πριν καθιερωθούν οι δείκτες φορτίου, η αναγνώριση της ικανότητας του ελαστικού να φέρει φορτίο, προσδιοριζόταν από τον αριθμό των λινών. Σήμερα η κατηγορία λινών δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό λινών που έχει ένα ελαστικό, αλλά δείχνουν μια ισοδύναμη αντοχή σε σύγκριση με παλαιότερα συμβατικά (διαγώνια) ελαστικά. Τα περισσότερα ακτινωτά ελαστικά επιβατικών έχουν ένα ή δύο λινά. Και αυτά των ελαφρών φορτηγών, ακόμη και τα βαρέως τύπου με 10-, 12- ή 14-ply rating στην πραγματικότητα έχουν μόνο δύο ή τρεις στρώσεις λινών. Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν αλλάζετε ελαστικά από τον ένα τύπο από στον άλλο, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι ο Δείκτης Φορτίου του νέου ελαστικού είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το δείκτη φορτίου του αρχικού ελαστικού και ότι η ικανότητα φορτίου του νέου ελαστικού είναι ικανή για το βάρος ανά άξονα του οχήματος. Ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων Δεδομένου ότι τα περισσότερα ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων P-metric έχουν κατασκευαστεί για το βασικό πρότυπο φορτίου, δεν θα έχουν κανένα σχετικό σύμβολο στα πλευρικά τοιχώματα τους ή μπορεί να αναγράφεται SL (standard load), όπως για παράδειγμα P235 / 75R-15 SL. Υπάρχουν ακόμη επιλογές όπως: Extra load P-metric για επιπλέον φορτίο, και αναγράφεται XL στα πλευρικά τοιχώματα, όπως για παράδειγμα P235 / 75R-15 XL. Light load P-metric για χαμηλά φορτία, και αναγράφεται στα πλευρικά τους τοιχώματα LL (light load), όπως για παράδειγμα P285 / 35R-19 LL. Ελαστικά LL κατασκευάζονται μόνο σε προφίλ 45 ή χαμηλότερα. Τα ελαφρά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν λιγότερο βάρος από τα στάνταρ ελαστικά και έχουν αναπτυχθεί για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως σε σχετικά μικρά αυτοκίνητα ή χρησιμοποιούνται για αγωνιστική χρήση .

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

VIN Mercedes Benz


Για τα επιβατηγά μοντέλα της ΜΒ, από τον Αύγουστο του 1983 και μετά ισχύουν τα παρακάτω: Φηφία 1-3, World Manufacturer Identifier: • WDB Daimler-Benz (Daimler-Chrysler μετά το 1999) • WDC Daimler-Chrysler • WDD Daimler AG Ψηφίο 4, μοντέλο ή σειρά: • A W123 • B W102 (επίσης W107, SL class) • C W126 S-Class • D W201 • E W124 E-Class • F R129 SL-Class • G W140 S-Class • H W202 C-Class • J W210 E-Class • K R170 SLK-Class • L W208 CLK-Class • N W220 S-Class • P W215 CL-Class • R W203 C-Class • S R230 SL-Class • U W211 E-Class • W R171 SLK-Class Ψηφίο 5, στυλ αμαξώματος: • A = Ρόουντστερ • B = Μακρύ αμάξωμα • F = Σεντάν • G = Σεντάν - μακρύ μεταξώνιο • H = Στέσιον Βάγκον • J = Κουπέ • K = Καμπριολέ • M = AMG Ψηφία 6-7, μοντέλο σειράς Ψηφίο 8, τύπος αερόσακου: • C ζώνη + προεντατήρες • D ζώνη + προεντατήρες + αερόσακος οδηγού • E ζώνη + προεντατήρες + αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού • F ζώνη + προεντατήρες + αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού + πλευρικοί αερόσακοι Ψηφίο 9, ελεύθερο Ψηφίο 10, έτος κατασκευής: Ψηφίο 11, εργοστάσιο κατασκευής: • A-E Sindelfingen • F-H Bremen • J Rastatt • X Graz • T Karmann • M Woking, England (SLR) Ψηφία 12-17, αύξων αριθμός
Για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, ισχύει: Ψηφία 1-3 WDB - Daimler Benz (ή WDF) Ψηφία 4-6, Μοντέλοl • 638 - Mark 1 Vito • 639 - Mark 2 Vito • 670 - Vario • 901 - Sprinter • 902 - Sprinter • 903 - Sprinter • 904 - Sprinter • 905 - Sprinter • 906 - Sprinter • 930 - Actros • 933 - Actros MP2 μπετονιέρα • 934 - Actros MP2 τράκτορας • 944 - Axor τράκτορας • 950 - Axor / Actros Mk1 • 954 - Actros Mk1 τράκτορας • 957 - Econic • 963 - ACTROS MP4 (με Common-Rail) • 964 - ACTROS MP4 (με Common-Rail) • 970 - Atego • 976 - Atego Fire Ψηφία 7-9, κωδικός βάρους - μήκους Ψηφίο 10, θέση τιμονιού • 1 Left hand drive • 2 Right hand drive Ψηφίο 11, Εργοστάσιο κατασκευής Ψηφία 12-17, αύξων αριθμός Ψηφίο 18, ελεύθερο

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

BMW Service reset


Για τον μηδενισμό του διαστήματος μέχρι το επόμενο Service, στα μοντέλα της BMW μετά το 2001 υπάρχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες ανάλογα με το μοντέλο. Τύπος 1: Ξεκινήστε με το κλειδί στην θέση OFF. 1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο του οδομέτρου 2. Ανοίξτε το κλειδί στην πρώτη θέση (ACC) 3. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο του οδομέτρου για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να δείτε στην οθόνη την ένδειξη Oil Service ή Inspection μαζί με την ένδειξη Re ή Reset 4. Πατήστε ξανά το πλήκτρο του οδομέτρου για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει η ένδειξη Re ή Reset 5. Πατήστε ξανά το πλήκτρο του οδομέτρου για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα Γίνεται ο μηδενισμός και στην οθόνη εμφανίζεται η ένδειξη END SIA για 2 δευτερόλεπτα. Τύπος 2: 1. Πατήστε το πλήκτρο του οδομέτρου και ανοίξτε το κλειδί στην πρώτη θέση (ACC) 2. Πατήστε το μέχρι να δείτε στην οθόνη την ένδειξη Reset 3. Αφήστε το πλήκτρο και πατήστε το ξανά αμέσως, για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να αναβοσβήνει η ένδειξη Reset 4. Αφήστε το και πατήστε το ξανά για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Υπολογισμος Διαστάσεων Ελαστικών


Οι διαστάσεις των ελαστικών στα ελαστικά των σύγχρονων αυτοκινήτων αναγράφονται ανάγλυφα στο πλαινό μέρος του ελαστικού. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο συνδυασμό από χιλιοστά, ποσοστά και ίντσες που είναι ένα προϊόν της εξέλιξης των παγκόσμιων προδιαγραφών των ελαστικών και παρέχει την δυνατότητα να υπολογίζονται οι βασικές διαστάσεις των ελαστικών. Παράδειγμα υπολογισμού: 225 / 45R17 Ο πρώτος αριθμός (225 / 45R17) είναι το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά, Ο δεύτερος αριθμός (225 / 45R17) είναι το προφίλ. Μετράται σαν ποσοστό και αντιπροσωπεύει την αναλογία του ύψους της διατομής του πλευρικού τοιχώματος προς το πλάτος της διατομής του ελαστικού. Το ύψος της διατομής μπορεί να υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας το πλάτος επί το προφίλ. Παράδειγμα: 225 χιλιοστά x 0,45 = 101,3 χιλιοστά Ο τελευταίος αριθμός (225 / 45R17) είναι η διάμετρος του τροχού σε ίντσες. Για να μετατραπεί σε χιλιοστά πρέπει να πολλαπλασιάσουμε επί 25,4. Για παράδειγμα: 17 "x 25,4 = 431,8 χιλιοστά Για τον υπολογισμό της συνολικής διαμέτρου του ελαστικού, το ύψος του πλευρικού τοιχώματος πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 2 καινα προστεθεί η διάμετρος του τροχού. 101,3 χιλιοστά + 101,3 χιλιοστά + 431,8 χιλιοστά = 634,4 χιλιοστά Αυτοί οι υπολογισμοί εφαρμόζονται μόνο για τις ονομαστικές διαστάσεις των ελαστικών, που συχνά διαφέρουν από τις πραγματικές διαστάσεις του ελαστικού. Αρκεί μία μικρή διαφορά σε πίεση ή μία λογική φθορά του πέλματος και οι διαστάσεις αυτές παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές. Οι πραγματικές διαστάσεις των ελαστικών επηρεάζονται και από το πλάτος της ζάντας στην οποία τοποθετούνται. Ένας εμπειρικός κανόνας λέει πως το πλάτος του πέλματος μεταβάλλεται κατά 0,2 " για κάθε 0,5" αλλαγή στο πλάτος της ζάντας. Μειώνεται εάν τοποθετηθεί σε στενότερη ζάντα και αυξάνει όταν τοποθετηθεί σε φαρδύτερη ζάντα.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

+50,4% ο Δεκέμβριος


Με 6.387 ταξινομίσεις έκλεισε ο Δεκέμβριος. +50,4% πάνω από τις αντίστοιχες πωλήσεις του Δεκεμβρίου του 2011. Ο χρόνος έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά την σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. 71.218 ταξινομίσεις γιά το 2014, έναντι 58.698 του 2013, ή άνοοδος 21,3%. Όλοι οι μήνες του έτους ήταν με θετικό πρόσημο, και μόνο ο Νοέμβριος είχε αρνητικό πρόσημο σε σχέση με πέρισυ.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Βλάβες Μίζας


Δεν γυρίζει, ή γυρίζει αργά Ξεφόρτιστη μπαταρία Χαλαρές επαφές Ψύκτρες – ελατήρια ψυκτρών Σφικτός κινητήρας (μετά από επισκευή) Θόρυβος Φθαρμένη οδόντωση μίζας ή βολάν Λασκαρισμένες βίδες μίζας Ρουλεμάν Γυρίζει η μίζα, αλλά δεν εμπλέκει Κακή σύνδεση καλωδίων Ελαττωματικό βαρελάκι μίζας Λάσπη στην οδόντωση της μίζας Το γρανάζι της μίζας δεν επανέρχεται Διακόπτης Καλωδίωση Κολλάει το γρανάζι

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Service Reset Honda


Η παρακάτω διαδικασία ισχύει για τα περισσότερα μοντέλα της Honda: • Γυρίστε τοκλειδί στην πρώτη θέση • Πατήστε το πλήκτρο του οδομέτρου γιάπερισσότερο από 15 δευτερόλεπτα και • Γυρίστε το κλειδί στην θέση ΟΝ • Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο του οδομέτρου μέχρι να σβήσει η ένδειξη του Service

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Service reset VAG


Η διαδικασία για τον μηδενισμό της ένδειξης για το επόμενο Service στα περισσότερα μοντέλα της Volkswagen με ψηφιακό οδόμετρο γίνεται με την παρακάτω διαδικασία: Πριν τοποθετήσετε το κλειδί στην κλειδαριά, πατήστε το πλήκτρο του οδομέτρου και κρατήστε το πατημένο. • Ανοίξτε το κλειδί στην θέση ΟΝ - ανάβουν οι προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλώ • Περιμένετε 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να σβήσουν οι περισσότερες προειδοποιητικές λυχνίες (το πλήκτρο του οδομέτρου παραμένει πατημένο) • Κλείστε και αφαιρέστε το κλειδί (το πλήκτρο του οδομέτρου παραμένει πατημένο) • Αφήστε το πλήκτρο του οδομέτρου Το διάστημα για service έχει μηδενίσει. Εάν δεν συμβεί αυτό, επαναλάβετε την διαδικασία.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ιπποδύναμη κατά SAE ή DIN


Οίδιος κινητήραςανάλογα μετην μέθοδο μέτρσης εμφανίζει διαφορετική ιπποδύναμη. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ένα τυπικό κινητήρα δυναμομετρημένο με 3 διαφορετικές μεθόδους.