Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο αισθητήρας HFM8 (Ηot-film Mass Air Flow Sensor)


Ο αισθητήρας HFM ( Ηot-film Mass Air Flow Sensor) μετρά την ροή μάζας αέρα στην πολλαπλή εισαγωγής αέρα. Το στοιχείο μετρήσεως αποτελείται από ένα θερμαινόμενο διαφράγμα πάνω από το οποίο ρέει ο αναρροφούμενος αέρας. Στο διάφραγμα υπάρχουν 2 μετρητικές αντιστάσεις για την θερμοκρασία του αέρα και μία θερμαντική αντίσταση. Όσο ισχυρότερη είναι η ροή του αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των μετρητικών αντιστάσεων. Από τη διαφορά αυτή μια ενσωματωμένη ηλεκτρονική μονάδα υπολογίζει τη ροή του αέρα και ψηφιακά μεταδίδει το αποτέλεσμα στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα. Ο αισθητήρας υγρασίας μπορεί να ενσωματωθεί στον παραπάνω αισθητήρα. Αυτός χρησιμοποιεί την αρχή χωρητικής μέτρησης με υγροσκοπικά πολυμερή. Ο αισθητήρας HFM8 της Bosch είναι διαθέσιμος σε διάφορες παραλλαγές: HFM8-T: αισθητήρας με μέτρηση της θερμοκρασίας HFM8-pT: αισθητήρας με μέτρηση πίεσης και θερμοκρασίας HFM8-TH: αισθητήρας με μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας HFM8-pTH: αισθητήρας με μέτρηση πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μπουλώνια


Ενώ πολλές aftermarket ζάντες ελαφρού κράματος είναι σχεδιασμένες να χρησιμοποιούν τα γνήσια μπουλώνια - παξιμάδια του αυτοκινήτου, μερικές απαιτούν νέο τύπο μπουλωνιών. Τα μπουλώνια τα συναντάμε σε τρεία διφορετικά προφίλ όσον αφορά την έδρα τους. Η χρήση αντικανονικού μπουλωνιού, μπορεί να έχει κακές επιπτώσεις στην ασφαλή λειτουργία του αυτοκινήτου.

BMW Reset πριν το 2001


Στα αυτοκίνητα της BMW πριν το 2001 υπήρχε στο ταμπλώ ένδειξη για το oil inspection. Στον πίνακα οργάνων υπήρχαν 5 πράσινες λυχνίες led 1 κίτρινη και 3 ή 1 κόκκινες. Μετά τον μηδενισμό του διαστήματος σέρβις σταδιακά, όσο λειτουργούσε το αυτοκίνητο, άναβαν μία – μία οι πράσινες λυχνίες. Όταν έφτανε να ανάψει η κίτρινη λυχνία ο οδηγός έπρεπε να οδηγήσει το αυτοκίνητο στο συνεργείο για να αλλάξει λάδια ή να πραγματοποιήσει την τακτική συντήρηση. Αναμμένη κόκκινη λυχνία, έδειχνε υπέρβαση του διαστήματος συντήρησης. Στο σύστημα αυτό, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα, καταγράφει χρόνο λειτουργείας και διανυθείσα απόσταση, και έτσι υπολογίζει τον χρόνο για την επόμενη αλλαγή λαδιών. Μετά την αλλαγή λαδιών, πρέπει να γίνει μηδενισμός του χρόνουγιά την επόμενη αλλαγή λαδιών. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να σβήσουν και οι 5 πράσινες led. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει ειδικό εργαλείο που προσαρμόζεται στην διαγνωστική φίσσα. Αντί για χρήση ειδικού εργαλείου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χάλκινο καλώδιο, κάνωντας μία γέφυρα.
Ανάλογα με την διαγνωστική φίσα η γέφυρα γίνεται: • Για την φίσα των 15 επαφών (για τα μοντέλα μέχρι το 1987), ανάμεσα στις επαφές 1 (γείωση) και 7. • Για την φίσα των 20 επαφών (για τα μοντέλα μεταξύ 1987 και 2000), ανάμεσα στις επαφές 7 και 19 (γείωση) Η διαδικασία έχει ως εξής: 1. Γυρίζουμε το κλειδί στην θέση ΟΝ. 2. Με ένα χάλκινο σύρμα γεφυρώνουμε ανάμεσα στις επαφές 7 και 19 ή 1 και 7. 3. Περιμένουμε κάποιο χρονικό διάστημα (30 δευτερόλεπτα για τα παλαιά μοντέλα ενώ για τα νεότερα 3 δευτερόλεπτα για reset oil inspection και 15 δευτερόλεπτα για Service Reset). 4. Γυρίζουμε το κλειδί στην θέση OFF. Στην συνέχεια βάζουμε μπροστά τον κινητήρα και τον αφήνουμε να λειτουργήσει στο ρελαντί. Ανάβουν οι πέντε πράσινες λυχνίες και η κόκκινη. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, σβήνουν όλες, ένδειξη ότι έχει ολοκληρωθεί ο μηδενισμός. Εάν οι λυχνίες στο ταμπλώ δεν λειτουργούν σωστά, ή δεν γίνεται σωστά ο μηδενισμός, μπορεί να είναι υπεύθυνη η μπαταρία NiCad που υπάρχει στον πίνακα οργάνων. Αυτή συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 4 χρόνια.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

+12,4% ο Φεβρουάριος


επιστροφή σε θετικάπρόσιμα η εξέλιξη των ταξινομίσεων. +12,4% ο Φεβρουάριος σε σχέση με πέρισυ. 4984 ταξινομίσεις πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα έναντυ 4355 του αντίστοιχου μηνα του 2914. η χρονιά συνολικά εμφανίζει οριακή άνοδο, με 0,1% καλύτερα από τον προηγούμενο χρόνο.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

DPNR (Diesel Particulate NΟx Reduction system)


Το DPNR (Diesel Particulate NΟx Reduction system) αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος μείωσης των εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκινητήρων της Toyota το οποίο φέρει την ονομασία D-CAT (Diesel Clean Advanced Technologies). Με την σειρά του το D-CAT είναι ένα σύνολο από τεχνολογίες που στοχεύουν στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τους πετρελαιοκινητήρες της Toyota. Η διαδικασία επεξεργασίας των ρύπων από τον καταλύτη DPNR είναι η ακόλουθη: Τα σωματίδια (pm) σε πρώτη φάση οξειδώνονται από ενεργό οξυγόνο. Αυτό δημιουργείται όταν τα μόρια των οξειδίων του αζώτου αποθηκεύονται προσωρινά στον καταλύτη. Στην επόμενη φάση τα αποθηκευμένα μόρια οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ) διασπώνται παράγοντας ταυτόχρονα άτομα ενεργού οξυγόνου τα οποία χρησιμοποιούνται για την οξείδωση σωματιδίων άνθρακα. Αντίθετα με άλλα φίλτρα αιθάλης, το DPNR ή κάποιο από τα εξαρτήματά του δεν απαιτεί την αντικατάστασή του μετά από ορισμένο διάστημα. Το σύστημα αυτό της Toyota απαιτεί τη χρήση πετρελαίου με λιγότερο από 10 ppm θείου.