Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Έλεγχος ρεύματος αντλίας βενζίνης

 


Μεταξύ των ελέγχουν που μπορούμε να κάνουμε σε μία αντλία βενζίνης, είναι και ο έλεγχος του ρεύματος που τραβά η αντλία.

Γιλα τον σκοπό αυτό αρκεί να περάσουμε την αμπεροτσιμπίδα ρύρω από το καλώδιο τροφοδοσίας της αντλίας. Το πιο προσβάσιμο σημείο για αυτή την ενέργεια είναι η ασφαλειοθήκη. Εκεί αφαιρούμε την ασφάλεια της αντλίας, τοποθετούμε μία γέφυρα με  ένα καλώδιο αρκετά μακρύ ώστε να το πιάνει η αμπεροτσιμπίδα.

Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου δίνει την τιμή αυτό΄λυ του ρεύματος.

Αν δεν το γνωρίζουμε θεωρούμε ως κανονική τιμή το μισό των αμπερ της ασφάλειας. Δηλαδή αν η ασφάλεια είναι 10Α θεωρούμε σωστή τιμή τα 5Α.

Μπορούμε επίσης να το υπολογίσουμε, με βάση τον ώμο του Ωμ, εάν γνωρίζουμε την ωμική τιμή της αντλίας.

Τέλος ένα εμπειρικός κανόνας λέει πως απαιτείται 1 Αμπερ ρεύματος για κάθε 10psi πίεσης της αντλίας. Δηλαδή για πίεση 10 με 15 psi περνούν 2 με 4 Α ρεύμα, για πίεση 30 με 50 psi περνούν 4 με 7 Α ρεύμα και για πίεση 50 με 65 psi περνούν 8 με 12 Α ρεύμα.

Με ένα καλό πολύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε την συχνότητα του ρεύματος. Το ρεύμα της αντλίας είναι μέν συνεχές, αλλά παρουσιάζει μία μικρή διακύμανση στην μέγιστη τιμή του ανάλογα με το αριθμό των πόλων του κινητήρα συνεχούς ρεύματος. Αυτό μπορούμε να το δούμε και να το μετρήσουμε καλύτερα με την βοήθεια ενός παλμογράφου.

Η συχνότητα αυτή επί 7,5 μας δίνει τις στροφές της αντλίας. Μία αντλία πρέπει να γυρίζει μεταξύ 5.500 και  7.500 στροφές ανά λεπτό.

Εάν η αντλία λειτουργεί σε λίγες στροφές σε συνδυασμό με μεγάλο ρεύμα, οι πιθανές βλάβες είναι:

Φραγμένο φίλτρο

Τσακισμένος σωλήνας επιστροφής

Φθαρμένη αντλία

Σε περίπτωση που το ρεύμα είναι μικρό, και οι στροφές πολλές, η πιθανή βλάβη είναι:

Κακές επαφές αντλίας, ηλεκτρονικής μονάδας ή ρελέ

Ελαττωματικό ρελέ

Κακή γείωση

Φθαρμένη αντλία

 


 

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

+140% πάνω ο Μάρτιος

 


Με 8.984 ταξινομήσεις, ο φετινός Μάρτιος ήταν κατά 140,0% καλύτερος από τον περσυνό, που ξεκίνησε η πανδημία και οι πωλήσεις είχαν πέσει στις 3.743

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι σε πωλήσεις +9,6% καλύτερο του αντίστοιχου του 2020.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Υλικό ηλεκτροδίων μπουζί

 

 


                           

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μπουζί ανάλογα με το υλικό κατασκευής των ηλεκτροδίων είναι:

Χαλκός

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μπουζί χαλκού ήταν το βιομηχανικό πρότυπο και χρησιμοποιήθηκε ο πιο κοινός και προσιτός τύπος μπουζί. Παίρνουν το όνομά τους από τον χαλκό που υπάρχει εσωτερικό τους, ενώ το υπόλοιπο ηλεκτρόδιο είναι κράμα από νικέλιο. Η φύση του χαλκού και του νικελίου σημαίνει ότι τα μπουζί χαλκού έχουν μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ αλλαγών.

Πλατίνα

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα μπουζί πλατίνας έχουν κεντρικό ηλεκτρόδιο πλατίνας. Η πλατίνα είναι ένα σκληρό μέταλλο από το χαλκό που δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο μπουζί. Μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα ευρύτερο εύρος θερμοκρασίας

Διπλής πλατίνας

Τα μπουζί μονής πλατίνας έχουν κεντρικό ηλεκτρόδιο πλατίνας, αλλά τα μπουζί διπλής πλατίνας χρησιμοποιούν επίσης πλατίνα και στο ηλεκτρόδιο γείωσης. Είναι πιο ακριβά, αλλά προσφέρουν ένα ακόμη βήμα τόσο στην απόδοση όσο και στη μακροζωία.

Ιρίδιο

Τα μπουζί Iridium χαρακτηρίζονται ως τα καλύτερα στην αγορά. Το μικρό ηλεκτρόδιο σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη τάση για ανάφλεξη. Τα μπουζί Iridium βρίσκονται συνήθως σε κινητήρες υψηλής απόδοσης.

Ασήμι

Τα ασημένια μπουζί είναι αρκετά ασυνήθιστα, εκτός εάν διαθέτετε παλαιότερο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Τα ηλεκτρόδια είναι επικαλυμμένα με ασήμι που δίνουν στο μπουζί τα χαρακτηριστικά καλύτερης θερμικής αγωγιμότητας, αλλά κακή διάρκεια ζωής

 

Κυριακή 4 Απριλίου 2021