Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Διάσταση σπειρώματος - Διάσταση κλειδιού

 

Στην περίπτωση βίδας με εξάγωνη κεφαλή, ο παρακάτω πίνακας μας δίνει τις αντιστοιχίες ανάμεσα σε διάμετρο σπειρώματος (μετρικό) και άνοιγμα κλειδιού - AF και Allen

 

Διάσταση σπειρώματος

Διάσταση κλειδιού - AF

Διάσταση κλειδιού - Allen

Μ3

5mm

2,5mm

Μ4

7mm

3mm

Μ5

8mm

4mm

Μ6

10mm

5mm

Μ7

11mm

 

Μ8

10mm

6mm

Μ10

13mm

8mm

Μ12

17mm

10mm

Μ14

19mm

12mm

Μ16

24mm

14mm

Μ18

27mm

 

Μ20

30mm

 

 

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Φλαντζόκολλες LOCTITE

 

Οι φλάντζες χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της διαρροής υγρών ή αερίων σχηματίζοντας αδιαπέραστα εμπόδια. Για επιτυχή στεγανοποίηση, είναι απαραίτητο η φλάντζα να παραμείνει ανέπαφη και χωρίς διαρροές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φλάντζα πρέπει να είναι ανθεκτική σε υγρά ή και αέρια και να αντέχει τις θερμοκρασίες και την πίεση λειτουργίας στην οποία υπόκειται.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές στεγανοποίησης:

• Στεγανοποίηση συμπίεσης

• Υγρή φλάντζα

Οι φλάντζες μπορεί να αστοχήσουν για οποιονδήποτε από τους παρακάτω λόγους, καθώς καταπονούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως θερμοκρασία, διαφορετικές πιέσεις, σχετικές κινήσεις κ.λπ.:

• Μετατόπιση φλάντζας

• Χαλάρωση και ερπυσμός

• Επιφανειακές ανωμαλίες

• Παραμόρφωση φλάντζας

 

Άκαμπτες φλάντζες – αναερόβιες φλάντζες

Η στεγανοποίηση με άκαμπτη φλάντζα συνήθως εφαρμόζεται σε συναρμογές μετάλλου με μέταλλο όπου το διάκενο στεγανοποίησης είναι μηδενικό ή μικρό (έως 0,25 mm) και το προϊόν συχνά δεν είναι ορατό. Οι υγρές αναερόβιες φλάντζες της LOCTITE είναι κατάλληλες για αυτόν τον τύπο στεγανοποίησης. Παρέχουν αυτοσχηματιζόμενες φλάντζες που γεμίζουν όλα τα κενά – τραχύτητα επιφάνειας και ατέλειες. Παρέχοντας πλήρη επαφή. Πολυμερίζονται σε ανθεκτική φλάντζα με πρόσφυση και στις δύο επιφάνειες. Εξαλείφουν την επιφανειακή  διάβρωση και, φυσικά, προσφέρουν στιγμιαία στεγανοποίηση.

Εφαρμογή

Αρχικά, αφαιρέστε την παλιά φλαντζόκολλα και βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα είναι καθαρά και απαλλαγμένα από ρύπους όπως γράσο και λάδι.

Εφαρμόστε τη σχετική κόλλα στεγανοποίησης LOCTITE συνεχόμενα στην επιφάνεια στεγανοποίησης. Τοποθετήστε την κόλλα κοντά στο εσωτερικό χείλος της επιφάνειας στεγανοποίησης και κυκλώστε όλες τις οπές.

Οι κόλλες μπορούν επίσης να εφαρμοστούν με ρολό σε μεγάλες επιφάνειες.

 

Διαθέσιμες φόρμουλες

• LOCTITE 510 – υψηλή θερμοκρασία και χημική αντοχή

• LOCTITE 518 – εξαιρετική αντοχή στο λάδι, ιδανικό για χρήση σε φλάντζες για επιφάνειες σιδήρου, χάλυβα και αλουμινίου

• LOCTITE 5800 – εξαιρετική αντοχή σε χημικά και υψηλές θερμοκρασίες και ανώτερη αντοχή σε λάδι και νερό/γλυκόλη. χωρίς σήμανση κινδύνου

Συναρμολόγηση

Εφαρμόστε το υλικό και σφίξτε τις βίδες το συντομότερο δυνατό

Εάν ο ρυθμός σκλήρυνσης είναι πολύ αργός λόγω παθητικών μετάλλων ή χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω από 5˚C), εφαρμόστε έναν ενεργοποιητή της LOCTITE στην επιφάνεια  πριν από την κόλλα στεγανοποίησης.

Πώς πολυμερίζεται μία αναερόβια γλαντζόκολλα της LOCTITE

Οι αναερόβιες φλαντζόκολλες της LOCTITE παραμένουν υγρές για όσο διάστημα έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο

Πολυμερίζονται σε συμπαγές θερμοσκληρυνόμενο πλαστικό απουσία αέρα ενώ έρχονται σε επαφή με μεταλλική επιφάνεια

Αποσυναρμολόγηση

Αφαιρέστε τις βίδες χρησιμοποιώντας τυπικά εργαλεία χειρός

Χρησιμοποιήστε ανυψωτικές χυτές βάσεις και εσοχές για να χωρίσετε τις φλάντζες χρησιμοποιώντας σπάτουλα αν χρειαστεί

 

Εύκαμπτες φλάντζες

Οι εύκαμπτες φλάντζες είναι κατάλληλες για εφαρμογές σε συναρμογές μεγάλων διακένων (πάνω από 0,25 mm), όπου μπορεί να υπάρξει κίνηση. Οι φλάντζες μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά και το προϊόν στεγανοποίησης είναι συνήθως ορατό μόλις σχηματιστεί η φλάντζα. Τέλος, αυτός ο τύπος φλάντζας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδέσμους Τ όπου ενώνονται τρία διαφορετικά εξαρτήματα σε ένα σημείο.

Οι φλαντζόκολλες σιλικόνης της LOCTITE είναι κατάλληλες για αυτόν τον τύπο στεγανοποίησης. Είναι προϊόντα ενός συστατικού που γεμίζουν κενά, εξαλείφοντας την ανάγκη για λεπτό φινίρισμα επιφάνειας. Δεν απαιτείται στίλβωση, επομένως δεν χρειάζεται εκ νέου σύσφιξη. Παρέχουν εξαιρετική στεγανοποίηση και επιτρέπουν την αποσυναρμολόγηση εάν απαιτείται.

Εφαρμογή

Αρχικά, αφαιρέστε την παλιά κόλλα στεγανοποίησης και βεβαιωθείτε ότι τα εξαρτήματα είναι καθαρά και απαλλαγμένα από ρύπους όπως γράσο και λάδια. Στη συνέχεια, εφαρμόστε συνεχόμενα στην επιφάνεια στεγανοποίησης και γύρω από τις οπές των πείρων και των βιδών.

 

Διαθέσιμες φόρμουλες

• LOCTITE SI 5990 – αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς σήμανση κινδύνου. συνήθως χρησιμοποιείται όταν οι θερμοκρασίες λειτουργίας είναι έως 350˚C και για εφαρμογές ηλεκτρικής μόνωσης

• LOCTITE SI 5660 – εξαιρετική αντοχή σε νερό/γλυκόλη και χωρίς σήμανση κινδύνου. ιδανικό για εφαρμογές που περιλαμβάνουν μεγάλα κενά. τυπικές εφαρμογές περιλαμβάνουν κιβώτια ταχυτήτων και χυτά μεταλλικά περιβλήματα

• LOCTITE SI 5980 – εξαιρετική αντοχή στο λάδι και χωρίς σήμανση κινδύνου. ιδανικό για εφαρμογές που περιλαμβάνουν μεγάλα κενά. τυπικές εφαρμογές περιλαμβάνουν καλύμματα οδοντωτών τροχών χρονισμού και κάρτερ λαδιού όπου η καλή αντίσταση λαδιού και η ικανότητα αντοχής σε υψηλή κίνηση των αρθρώσεων είναι απαραίτητα

 

Συναρμολόγηση

Συναρμολογήστε και σφίξτε το συγκρότημα της φλάντζας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πώς πολυμερίζεται μια φλάντζα σιλικόνης LOCTITE

Οι σιλικόνες της LOCTITE σκληραίνουν με υποπροϊόντα απελευθέρωσης ατμοσφαιρικής υγρασίας ενώ σχηματίζουν ένα εύκαμπτο ελαστομερές.

Η σιλικόνη σκληραίνει από έξω προς τα μέσα.

 

Αποσυναρμολόγηση

Αφαιρέστε τις βίδες με τυπικά εργαλεία χειρός

Χρησιμοποιήστε τυπικά εργαλεία για να κόψετε και να ξεκολλήσετε τις φλάντζες