Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Φθορά Κάμπερ


Η φθορά που προέρχεται τόσο από την ελαττωματική κάμπερ, όσο και από την ελαττωματική σύγκλιση μοιάζουν αρκετά και δύσκολα κανείς τις ξεχωρίζει.

Και στις 2 περιπτώσεις η φθορά είναι μονόπλευρη. Όμως προσεκτική παρατήρηση του ελαστικού μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική αιτία. Οι παρακάτω εικόνες βοηθούν στην αναγνώριση.

α/ φθορά από ελαττωματική σύγκλιση












β/ φθορά από ελαττωματική κάστερ


Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Κωδικοί βλάβης Hyundai

Στα μοντέλα της Hyundai υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί συνδυασμοί κωδικών βλάβης: μονοψήφιοι, διψήφιοι τετραψήφιοι και κωδικοί που ακολουθούν τα πρωτόκολλα EOBD.

Διαγνωστική Φίσσα

Υπάρχουν 2 διαφορετικές διαγνωστικές φίσσες: μία 12πολική και μία 16πολική.

Η παλαιότερη διαγνωστική φίσσα των Hyundai έχει 12 επαφές και τοποθετείται στον χώρο του κινητήρα

5

4

3

2

1

12

11

10

9

8

7

6

Το σήμα των κωδικών βλάβης μεταδίδεται από την επαφή 1

Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η επαφή 10.

Η επαφή 12 είναι γείωση

Μονοψήφιοι κωδικοί βλάβης

(Ισχύει για όλα τα μοντέλλα μέχρι το 1989 )

Για τα μοντέλα με σύστημα μονοψήφιων κωδικών βλάβης για να τους διαβάσουμε εργαζόμαστε ως εξής:

Η ανάγνωση των κωδικών γίνεται από την διαγνωστική φίσα με την βοήθεια ενός αναλογικού βολτόμετρου, ή μιάς λυχνίας LED.

Για να διαβάσουμε τους κωδικούς, εργαζόμαστε ως εξής:

Συνδέουμε το βολτόμετρο στην διαγνωστική φίσσα, στην επαφή 1. Για γείωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαφή 12.

Ανοίγουμε το κλειδί του κινητήρα στην θέση ΟΝ.

Η βελόνα του οργάνου αρχίζει να κινείται.

Εάν δεν κινείται η βελόνα, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι κωδικοί.

Για κάθε ψηφίο μετράμε πόσες φορές κινείται η βελόνα. Εάν κινηθεί η βελόνα 4 φορές υπάρχει καταγεγραμμένος ο κωδικός 4.

Από κίνηση σε κίνηση το κενό είναι 0,4 του δευτερόλεπτου. Διακοπή 2 δευτερολέπτων σημαίνει ότι αρχίζει άλλο ψηφίο.

Η μετάδοση των κωδικών ξεκινά από μικρά νούμερα και προχωρά προς τα μεγάλα.

Όταν ολοκληρωθούν οι κωδικοί που έχουν καταγραφεί ξεκινά η μετάδοση ξανά από την αρχή.

Πρέπει πάντοτε να δούμε δύο συνεχόμενες φορές τους καταγεγραμμένους κωδικούς.

Για να σβήσουμε τις αποθηκευμένες βλάβες, αποσυνδέουμε τον πόλο της μπαταρίας για 30sec.


ΚΩΔΙΚΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΜΑ ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1

Αισθητήρας Λάμδα

2

Σήμα ανάφλεξης

3

Μετρητής αέρα

4

Αισθητήρας ατμοσφαιρικής πίεσης

5

Αισθητήρας θέσης πεταλούδας

6

Βαλβίδα ρελανί

7

Αισθητήρας θερμ. νερού

8

Αισθ. Στροφών και ΑΝΣ

9

Χωρίς βλάβη

Διψήφιοι Κωδικοί Βλάβης


(γιά Hyundai Sonata, Excel(από το 90), Scoupe (91 & 92), Elantra).

Για να διαβάσουμε τους κωδικούς βλαβών στα μοντέλα που διαθέτουν διψήφιους κωδικούς η διαδικασία δεν διαφέρει από τα προηγούμενα.

Για τα περισσότερα μοντέλα, αρκεί να συνδέσουμε στην επαφή 1 της διαγνωστικής φίσας μία λυχνία LED ή ένα αναλογικό βολτόμετρο.

Για τα μοντέλα μεταξύ 1993 και 95 κάνουμε απλά γέφυρα στην επαφή 10 με το σασί για 2,5 δευτερόλεπτα και διαβάζουμε τους κωδικούς από την λυχνία βλαβών που υπάρχει στο ταμπλώ. Για να σταματήσει η εκπομπή κωδικών βλάβης, χρειάζεται να ξανακάνουμε γέφυρα για 2,5 δευτερόλεπτα.

Για τα μοντέλα μετά το 1995 καλό είναι να χρησιμοποιούμε διαγνωστική συσκευή.

Στους διψήφιους κωδικούς οι αναλαμπές που συμβολίζουν τις δεκάδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από αυτές που συμβολίζουν τις μονάδες.

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΜΑ ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1

Ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου

2

Χωρίς βλάβη

11

Αισθητήρας λάμδα

12

Μετρητής αέρα

13

Αισθητήρας θερμοκρασίας αέρα

14

Αισθητήρας θέσης πεταλούδας

15

Αισθητήρας θέσης μοτέρ

21

Αισθητήρας θερμ. νερού

22

Αισθητήρας στροφών

23

Αισθητήρας ΑΝΣ

24

Αισθητήρας ταχύτητας αυτοκινήτου

25

Αισθητήρας βαρομετρικής πίεσης

41

Μπεκ

42

Αντλία βενζίνης

43

Σύστημα EGR

44

Πολλαπλασιαστής

59

Αισθητήρας λάμδα

Σβήσιμο Βλαβών

Σε όλα τα προηγούμενα μοντέλα για να σβήσουμε τους κωδικούς βλάβης που υπάρχουν στην μνήμη αρκεί να αποσυνδέσουμε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας για 30 δευτερόλεπτα.

Μετά την επανασύνδεση του πόλου, για τα πρώτα 10 λεπτά, ο κινητήρας δεν θα λειτουργεί απόλυτα ομαλά, γιατί μαζί με την μνήμη των βλαβών διαγράφονται και τα δεδομένα αυτοπροσαρμογής.

Τετραψήφιοι κωδικοί


Σύστημα με τετραψήφιους κωδικούς συναντάμε στα μοντέλα: Hyundai Scoupe (93 - 95), Accent και Atos.

Η ανάγνωση των κωδικών γίνεται με τέστερ – αποκωδικοποιητή. Προσοχή: εάν χρησιμοποιήσετε τον αποκωδκοποιητή της Hyundai που τροφοδοτείται με ρεύμα από τον αναπτήρα θα διακοπεί η επικοινωνία του με την ηλεκτρονική μονάδα εάν γυρίσει ο διακόπτης στην θέση της μίζας. Γιαυτό προτιμήστε τροφοδοσία κατ ευθείαν από την μπαταρία.

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΜΑ ή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

1122

Βλάβη ηλεκτρονικής μονάδας (ROM/RAM)

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΣΚΟΥΡΙΑ - ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

ΣΚΟΥΡΙΑ - ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΌΣ

Οι διαβρώσεις από σκουριά στο αμάξωμα των αυτοκινήτων αποτελούν σήμερα μία από τις πλέον συχνές και επικίνδυνες βλάβες. Πρόκειται γιά μία φθορά - βλάβη που είναι ανάλογη με την ηλικία του αυτοκινήτου.

Με τον όρο διάβρωση εννοούμε μία χημική προσβολή του ενός μεταλικού υλικού με αποτέλεσμα την αλοίωση της σύστασής του και την βαθμιαία επιδείνωση των μηχανικών του ιδιοτήτων που ξεκινά από την επιφάνειά του. Διακρίνουμε δύο είδη διάβρωσης, την χημική και την ηλεκτροχημική.

Προβλήματα διάβρωσης συναντάμε στα αμαξώματα από χάλυβα. Όσα κατασκευάζονται από αλουμίνιο ή πλαστικό δεν έχουν προβλήματα διάβρωσης. Τα πλαστικά δεν οξειδώνονται. Το αλουμίνιο διαβρώνεται μεν αλλά επιφανειακά, σχηματίζοντας μία λεπτή επίστρωση πάχους 0,001 μm που βαθμιαία αυξάνει στα 0,009 μm και προστατεύει το μέταλο που βρίσκεται από κάτω.

Τα είδη της διάβρωσης είναι δύο, χημική και ηλεκτροχημική. Στην περίπτωση των αμαξωμάτων μας απασχολεί η δεύτερη.

Όλα τα μέταλλα κατατάσσονται σε μία ηλεκτροχημική σειρά ανάλογα με το κανονικό δυναμικό αναγωγής ή οξείδωσης. Ηλεκτροχημική διάβρωση συμβαίνει όταν δύο μέταλα με διαφορετικό κανονικό δυναμικό αναγωγής έλθουν σε επαφή μέσω ενός ηλεκτρολύτη.

Από την δημιουργούμενη διαφορά δυναμικού προκείπτει ηλεκτρικό ρεύμα (ροή ηλεκτρονίων) από το μέταλο με αρνητικό κανονικό δυναμικό αναγωγής (άνοδος), προς το μέταλο με θετικό κανονικό δυναμικό αναγωγής (κάθοδος).

Γιαυτό στην άνοδο εμφανίζεται οξείδωση (σκουριά). Η διαφορά δυναμικού που προκύπτει εξαρτάται από την θέση των μετάλλων στην ηλεκτροχημική σειρά. Εναι δε μεγαλύτερη όσο αυξάνει η απόσταση μεταξύ τους.

Στην επιφάνεια ενός αμαξώματος συναντάμαι σημεία με διαφορετικό ηλεκτροχημικό δυναμικό αναγωγής. Τον ρόλο του ηλεκτρολύτη τον παίζει η ατμόσφαιρα που είναι αγώγιμη λόγω της υγρασίας, των νερών της βροχής και των αλάτων. Ετσι έχουμε

διάβρωση από επαφή δύο διαφορετικών μετάλλων, από περικλειόμενο ξένο μέταλλο, ή από ύπαρξη ανομοιογενειών στο ίδιο το μεταλλικό υλικό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέθοδοι προστασίας από την σκουριά, που κατατάσσονται σε δύο μεγάλες ομάδες:

-στην απομόνωση του μετάλλου από τους παράγοντες που προκαλούν την διάβρωση και κυρίως από τον ατμοσφαιρικό αέρα και την υγρασία (βαφή, γαλβανισμός, κλπ)

-στην λήψη μέτρων που αντισταθμίζουν τους μηχανισμούς διάβρωσης (μέταλλα υψηλής καθαρότητας, θερμική κατεργασία κραμμάτων, αποφυγή επαφής διαφορετικών μετάλλων, καθοδική προστασία)

Παρόλα τα μέσα πρόληψης η σκουριά εμφανίζεται στο αμάξωμα κυρίως σε μεγάλες επιφάνειες λαμαρίνας στο πάτωμα τους θόλους των τροχών και σε όλες τις εν γένει κοιλότητες στο κάτω τμήμα του αμαξώματος.

Η ύπαρξη σκουριάς στα στα σημεία του αμαξώματος που συμβάλουν στην αντοχή του καθιστά την συμπεριφορά του αυτοκινήτου επικίνδυνη. Τέτοια σημεία γιά ένα διακεκριμένο πλαίσιο είναι τα παράλληλα δοκάρια και οι τραβέρσες. Αντίστοιχα σε ένα αυτοφερόμενο πλαίσιο είναι το πάτωμα, οι κολώνες, οι μαρσπιέδεςοι βάσεις των αναρτήσεων και του κινητήρα, οι βάσεις του τιμονιού.

Γιά την επισκευή φθορών από σκουριά απαιτείται αντικατάσταση των τμημάτων που έχουν φθαρεί ώστε το αμάξωμα να αποκτήσει την αρχική του αντοχή. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επισκευή τμημάτων της ζώνης απορρόφησης ενέργειας συγκρούσεων, όπου το αμάξωμα δεν πρέπει να γίνει περισσότερο άκαμπτο απ ότι έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής.