Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ρύθμιση TPS















Η ρύθμιση του ποτενσιομέτρου της πεταλούδας είναι προϋπόθεση γιά την σωστή λειτουργία των κινητήρων με σύστημα ψεκασμού IAW όπως αυτό της φωτογραφίας (Alfa Romeo 33), στα οποία υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης.
Όπου η οπή της βίδας στερέωσης είναι οβάλ, πρέπει να γίνει ρύθμιση.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ρύθμισης: με ωμόμετρο, με διαγνωστικό μηχάνημα ή με βολτόμετρο. Ο τελευταίος τρόπος είναι ο πλέον σωστός. Μετρώντας την τάση στον ακροδέκτη του σήματος θα πρέπει στο ρελαντί να διαβάσουμε λιγότερο από 200mV. Η Alfa Romeo δίνει ανεκτή τιμή αρκετά μεγαλύτερη. Όταν όμως η τάση στο ρελαντί ξεπερνά τα 200mV αυξάνει η πιθανότητα να συναντήσουμε προβλήματα με ρύθμιση ρελαντί, αβάνς, αυξημένη κατανάλωση και κροτάλισμα στο κιβώτιο ταχυτήτων κατά τις αλλαγές ταχυτήτων.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ανέκδοτο















Πελάτης: έχετε ανταλλακτικά Ντάτσουν;
Απ: ναι
Πελάτης: είναι γνήσια;
Απ: βεβαίως
Πελάτης: θέλω μισό κιλό χάντρες και δύο"Παναγιά μαζί σου"

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Honda και διαπλοκή;;;












Ωραία η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης! Τα κρατικά αυτοκίνητα θα γίνουν οικολογικά (;) υβριδικά, και 1400 με 1600 cc. Τι να πούμε γιά την άγνοιά τους ή γιά την ασχετοσύνη τους;
Στην κατηγορία αυτή υπάρχει μόνο ένα μοντέλο το Honda Insight. Είναι άραγε φωτογραφική η προκήρυξη; Γιατί μας θύμισε τις εποχές που τα περιπολικά της χωροφυλακής ήταν όλα Volvo, και μετά έγιναν όλα Mitsubishi.
Χώρια που το εν λόγω υβριδικό καίει και εκπέμπει διοξείδιο σχεδόν διπλάσιο από όσο ένα σύγχρονο Diesel, που γιά λόγους . . .οικολογικής ευαισθησίας δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην Αθήνα.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Έκθεση στο Golden Hall


















Εξαιρετική η έκθεση στο Golden Hall με τα παλαιά αυτοκίνητα. Πανάκριβα και πανέμορφα. Αξίζει τον κόπο μιά βόλτα.
Η ιδέα της διαφήμισης του εμπορικού κέντρου με αυτό τον τρόπο πρέπει να έπιασε τόπο.
Η φωτογταφία από τα αυτοκίνητα που πάρκαραν στον εξωτερικό χώρο.
Τα καλά (!) ήταν μέσα.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Αυξήσεις και Απόσυρση

Καλυμμένες με την καραμέλα της απόσυρσης ήρθαν οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καθορίζει τα περί απόσυρσης νο 2 χωρίζει τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα σε 4 κλάσεις:
Κλάση Α: όσα έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1.1.2005 και που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές ρύπανσης Euro 4 και 5. Εδώ προβλέπεται μείωση των τελών κυκλοφορίας κατά 30%.
Κλάση Β: όσα έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1.1.2000 και που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές ρύπανσης Euro 3. Εδώ προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
Κλάση Γ: όσα έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1.1.1996 και που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές ρύπανσης Euro 2. Εδώ προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 15%.
Κλάση Β: όσα έχουν κυκλοφορήσει πριν την 31.12.1995 και που αντιστοιχούν στις προδιαγραφές ρύπανσης Euro 1 ή παλαιότερες. Εδώ προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%.
Πέραν των αυξήσεων η πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχει πολλά κενά και ασάφειες. Το χειρότερο όλων όμως είναι πως θέτει κατηγορίες όχι με βάση τις εκπομπές ρύπων, αλλά την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας. Έτσι ένα αυτοκίνητο Euro 4 που κυκλοφόρησε πριν την 1.1.2005 θα πληρώσει αυξημένα τέλη, ενώ ένα Euro 3 που πήρε πινακίδες μετά την 1.1.2005 θα τύχει των ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Στόχος του νομοσχεδίου ήταν η τόνωση της κερδοφορίας των εμπόρων εισαγωγέων και όχι η περιβαλλοντική ευαισθησία.