Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Lada for ever

















Την εικόνα την είδαμε στο "τρωκτικό" και όχι μόνο συμφωνούμε αλλά και επαυξάνουμε.
Δεν αλλάζεις κάτι όταν είναι καλό!
Το κλασικό μένει αναλείωτο.
Το πόσο καλό είναι ένα αυτοκίνητο προκύπτει από το πόσα χρόνια έμεινε στην παραγωγή.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Common Rail















Ιταλική υπόθεση το σύστημα Common Rail που άλλαξε α δεδομένα στον χώρο των πετρελαιοκινητήρων. Προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του 90από την συνεργασία των:
Magneti Marelli,
Centro Ricerche Fiat, και της εταιρείας
Elasis.
Στην συνέχεια το Fiat Grοup αναζήτησε την συνεργασία της Bosch γιά την μαζική παραγωγή του και γιά πρώτη φορά τοποθετήθηκε σε Alfa Romeo 156 1,9 JTD το 1997.
Πρωτοπόροι μέχρι σήμερα οι ιταλοί στον τομέα, εξέλιξαν και γιά την Denso, από όπου και η φωτοργαφία, σύστημα 3ης γενιάς με πιεζοηλεκτρικά μπεκ και πιέσεις πετρελαίου που φτάνουν στα 2000bar.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Συμβατότητα υγρών φρένων

Παλιά υπήρχαν τα DOT3 και DOT4. Αργότερα τα DOT5.
Πρόκειται γιά τυποποιήσεις υγρών φρένων σύμφωνα με το πρότυπο FMVSS116 (FEDERAL Motor Vehicle Safety Standards).
Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο το καλύτερο σε ότι έχει να κάνει με το σημείο βρασμού, αλλά και όχι μόνο.Είναι λοιπόν προφανές ότι τοποθετώντας DOT4 στην θέση του DOT3 μπορούμε να εκμεταλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά.
Όχι όμως και DOT5. Γιατί;
DOT3 και DOT4 έχουν σαν βάση την γλυκόλη. Το DOT5 την σιλικόνη.
Μεταξύ τους δεν είναι συμβατά και το κυριότερο: τα λαστιχάκια που τοποθετούνται στα κυκλώματα με DOT3 και DOT4 διογκώνονται και στην συνέχεια διαλύονται όταν έλθουν σε επαφή με DOT5.
Γιαυτό διαβάζουμε προσεκτικά το καπάκι της αντλίας φρένων και τοποθετούμε το σωστό υγρό.
Εάν θέλουμε τις επιδόσεις του DOT5 και συμβατότητα με τα 3 και 4 επιλέγουμε DOT5.1 που έχει σαν βάση την γλυκόλη.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Μπροστινή κίνηση





















Γιά πολλά χρόνια η πίσω κίνηση εθεωρείτο σαν η φυσιολογική διάταξη μετάδοσης. Κάποιοι προτοπόροι σχεδιαστές όμως από την δεκαετία του 50 τόλμησαν να αλλάξουν τα δεδομένα. Από τότε ξεκίνησε και μία διαμάχη για το ποιά είναι η καλύτερη διάταξη.
2 φωτογραφίες λένε περισσότερα από 1000 λέξεις.

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Κωδικός P0125

Ο κωδικός κατά EOBD Ρ0125 έχει σχέση με τον αισθητήρα θερμοκρασίας ψυκτικού υγρού (ECT) και έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα φτάνει ο κινητήρας σε θερμοκρασία λειτουργίας.
Μόλις η σχετική βλάβη καταγραφεί για πρώτη φορά περνά στην μνήμη ΚΑΜ και η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου καταγράφει επεισόδιο (FREEZE FRAME DATA). Εάν εμφανιστεί και στον επόμενο κύκλο λειτουργίας καταγράφεται στην μνήμη FEEPROM, ανάβει η λυχνία MIL και καταγράφεται κανονικά ο κωδικός.
Όταν ο κωδικός Ρ0125 εμφανίζεται ταυτόχρονα με τους κωδικούς Ρ0115, Ρ0116, Ρ0117 και Ρ0118 η βλάβη εντοπίζεται συνήθως στην καλωδίωση: κομμένα ή βραχυκυκλωμένα καλώδια.
Όταν ο κωδικός Ρ0125 εμφανίζεται μαζί με τον κωδικό Ρ0128 συνήθως η βλάβη εντοπίζεται στο κύκλωμα ψύξης.
Όταν ο κωδικός Ρ0125 εμφανίζεται μόνος του ξεκινήστε την διάγνωση από τον έλεγχο του θερμοστάτη. Μόνο εάν ο θερμοστάτης λειτουργεί κανονικά, προχωρήστε στον έλεγχο του αισθητήρα.
Η προειδοποιητική λυχνία MIL για τον κωδικό Ρ0125 σβήνει μετά από διαδικασία διάγνωσης με διαγνωστικό μηχάνημα ή μόνη της μετά από 3 κύκλους οδήγησης χωρίς να εμφανιστεί η βλάβη ξανά.
Ο κωδικός της βλάβης διατηρείται σαν ιστορικός στην μνήμη FEEPROM για 40 κύκλους οδήγησης.