Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΚΕΘ

Κάρτα Ελέγχου Θορύβου ή ΚΕΘ γιά τις μοτοσικλέτες κατά τα πρότυπα της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων ή ΚΕΚ που υπάρχει γιά τα αυτοκίνητα, προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών. Πολλές οι αντιρρήσεις γιά τις οποίες θα επανέλθουμε, όμως να τονίσουμε ένα μόνο δεδομένο.
Ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες δίκυκλα επί 15 Ευρώ (τόσο υπολογίζεται πως θα είναι το κόστος) κάνουν ένα μεγάλο ποσό. Τα μισά θα πάνε στα ταμεία του κράτους, και είναι μία καλή ένεση στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Κατά τα άλλα η εφαρμογή της θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα αλλά και αντιδράσεις από την Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αεροδυναμική εξέλιξη Μονοθεσίων

Η αεροδυναμική εξέλιξη των μονοθεσίων διαφέρει πολύ από αυτή των κοινών αυτοκινήτων.
Ο συντελεστής οπισθέλκουσας, σημαντικό μέγεθος γιά κάθε οικογενειακό αυτοκίνητο, στα μονοθέσια παίζει ασήμαντο ρόλο. Άλλωστε εάν δει κανείς τις τιμές της οπισθέλκουσας στα μονοθέσια της F1 είναι γιά γέλια.
Στα μονοθέσια, η αεροδυναμική εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και αφορά τρεις κυρίως τομείς:
  1. την καλύτερη δυνατή αρνητική άνωση σε σχέση με την οπισθέλκουσα
  2. την καλύτερη δυνατή κατανομή κάθετων αεροδυναμικών δυνάμεων ανάμεσα στους δύο άξονες, και
  3. την βέλτιστη ψύξη

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Υπολογισμός ταχύτητας

Ο υπολογισμός της ταχύτητας ενός αυτοκινήτου όταν γνωρίζουμε την περίμετρου του τροχού, τις στροφές της μηχανής και την σχέση μετάδοσης είναι απλή υπόθεση.
Η μαθηματική σχέση που δίνει την ταχύτητα είναι:
Ταχύτητα σε χ.α.ω = περίμετρος του τροχού σε μέτρα Χ 60 Χ σ.α.λ /
1000 Χ σχέση μετάδωσης της ταχύτητας Χ σχέση μετάδοσης του διαφορικού
και γιά όσους χρησιμοποιούν αγγλοσαξονικό σύστημα:
Ταχύτητα σε μ.α.ω = περίμετρος του τροχού σε πόδια Χ 60 Χ σ.α.λ /
5280 Χ σχέση μετάδωσης της ταχύτητας Χ σχέση μετάδοσης του διαφορικού

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Block Exeption No 2

Από την 1 Ιουνίου βρίσκεται σε ισχύ ο νέος ευρωπαικός κανονισμός 461/2010 που ρυθμίζει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην δευτερογενή αγορά του αυτοκινήτου.
γιά την εξέλιξη του γνωστού ΒΕR 1400/2002 που φιλοδοξούσε να σηματοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της συντήρησης και επισκευής των αυτοκινήτων με όφελος γιά τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Το ενδιαφέρον του κανονισμού εστιάζει στην πρόσβαση χωρίς περιορισμούς των ελεύθερων συνεργείων σε ανταλλακτικά, ειδικά εργαλεία και τεχνικές πληροφορίες.