Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Mazda i-stop


Όταν ο οδηγός σταματά σε ένα φανάρι ή διασταύρωση, ο κινητήρας του αυτοκινήτου σβύνει αυτόματα και ξεκινά πάλι όταν ο οδηγός θέλει να κινηθεί. Αυτό το start-stop σύστημα αποτρέπει ρελαντί του κινητήρα.
Γενικά, τα συστήματα αποτροπής του ρελαντί χρησιμοποιούν τη μίζα για την επανεκκίνηση του κινητήρα. Αντίθετα, το σύστημα i-stop, χρησιμοποιεί μια «μέθοδο εκκίνησης της καύσης " για να επανεκκινήσει τον κινητήρα. Εγχέει καύσιμο απ ' ευθείας σε έναν κύλινδρο του σταματημένου κινητήρα και το αναφλέγει, ωθώντας το έμβολο προς τα κάτω. Επειδή η μέθοδος εκκίνησης καύσης απαιτεί τα έμβολα να λάβουν την κατάλληλη θέση, όταν ο κινητήρας έχει σταματήσει, το σύστημα αυτό απαιτεί τεχνολογία που να μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια και να ελέγχει τις θέσεις εμβόλων.
Η μίζα υποβοηθεί την επανεκκίνηση του κινητήρα, αλλά επειδή η επανεκκίνηση γίνεται κυρίως με ισχύ καύσης απαιτεί λιγότερο χρόνο και μειώνει την κατανάλωση ισχύος.
Αυτή η μοναδική τεχνολογία, η οποία επιτυγχάνει επανεκκίνηση του κινητήρα σε χρόνο 0,35 δευτερόλεπτα, τον καλύτερο στην κατηγορία του.
Λόγω της άμεσης επανεκκίνησης, το σύστημα αυτό δεν προκαλεί αίσθηση ή ενόχληση στον οδηγό, προτέρημα που είναι ζωτικής σημασίας σε καταστάσεις όπως η στροφή σε απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας στα φανάρια.
Το i-stop σύστημα δεν απαιτεί καμία πρόσθετη εργασία από τον οδηγό, και επιτυγχάνει περίπου 10-15% βελτίωση στην οικονομία καυσίμου.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

κόστος ανά χλμ

ο υπολογισμός του κόστους ενός αυτοκινήτου ανά χλμ έχει γίνει σημαντική υπόθεσ στις ημέρες της κρίσης.
ένα εύκολος τρόπος γιά αυτό είναι η παρακάτω σχέση:
Y = P /N*K + (B + G)/K + A*L/C
όπου:
Y το κόστος ανά χλμ
P το κόστος του αυτοκινήτου (τιμή αγοράς μείον τιμή μεταπώλησης)
K χλμ ανά έτος
B ετήσια τέλη κυκλοφορίας συν ασφαλιστρα
G ετήσιο κόστος συντήρησης
A συντελεστής
L κόστος καυσίμου σε Ευρώ ανά λίτρο
C κατανάλωση σε χλμ ανά λίτρο
N τα χρόνια εκμετάλευσης (μέχρι την μεταπώληση)

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Citroen C3 Diesel







Με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης άρχισε να ζεσταίνεται η αγορά των αυτοκινήτων. Οι προσφορές από τις εταιρείες είναι σοβαρές. Γιά παράδειγμα το C3 της Citroen.
Με τον 1400άρη πετρελαιοκινητήρα της μαμμάς Peugeot, που ειναι ένα διαμάντι, αποδίδει 92 ίππους. Στέκετε απέναντι στους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις, και με μία κατανάλωση τόσο χαμηλή που περνά στα όρια της φαντασίας.
Και η τιμή του , ξεκινά κάτω από το φράγμα των 10.000 Ε.
Γιά να δούμε θα ξεκολήσυν οι πωλήσεις αυτοκινήτων από τον πάτο;

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Zotye Electric





Μπορεί να μοιάζει με Fiat αλλά πρόκειται γιά το ηλεκτροκίνητο πολυμορφικό Zotye Electric, κινεζικής κατασκευής.
Οι επιδόσεις του είναι σοβαρές και η αισθητική του δεν πάει πίσω. Ίσως στον τομέα αυτό της αυτοκίνησης, οι κινέζοι να βρεθούν μπροστά από τους υπόλοιπους ασιάτες.