Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχος βεντιλατέρ


Τι μπορεί να πάει στραβά με ένα απλό μεταλλικό βεντιλατέρ; Πολλά. Ένα εκ των οποίων είναι και να έχουν στραβώσει οι πτέρυγές του. Κάτι τέτοιο θα έχει σαν επακόλουθο: αυξημένο θόρυβο και πιθανόν υπερθέρμανση του κινητήρα. Ο έλεγχος για στραβωμένες πτέρυγες προϋποθέτει ότι θα αποσυναρμολογήσετε το βεντιλατέρ από το αυτοκίνητο. Τοποθετήστε το σε μία επίπεδη επιφάνεια και με την βοήθεια ενός αποστάτη και ενός φίλερ, ελέγξτε την απόκλιση μεταξύ των πτερύγων. Το όριο για ένα καλό βεντιλατέρ είναι τα 6mm ανάμεσα στην μεγαλύτερη και την μικρότερη απόσταση.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Volvo V40 αυτοκίνητο της χρονιάς


Για δεύτερη φορά βραβεύτηκε Volvo από την Επιτροπή «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» τα τελευταία χρόνια. Το νέο Volvo V40 ψηφίστηκε «Αυτοκίνητο του 2013». Ξεχώρισε με μεγάλη διαφορά βαθμολογίας από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Γιατί άραγε; Για τους εξαιρετικούς κινητήρες (ιδιαίτερα τον Diesel); για την κορυφαία συμπεριφορά του στον δρόμο; Γιά την ανίχνευση πεζών με αυτόματο φρενάρισμα και το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety; Γιατί στις δοκιμές πρόσκρουσης του οργανισμού Euro NCAP, το V40 έλαβε συνολικά 111 βαθμούς, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ; Ή γιατί είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που διαθέτει αερόσακο πεζών; Ίσως για όλα αυτά. Από τις δηλώσεις που έκανε κατά την βράβευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas κ. Γιάννης Πετούλης ξεχωρίσαμε τις φράσεις: «Παρόλη την ύφεση που πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, η ζήτηση στην Ευρώπη για το νέο V40 είναι ήδη κατά 20% και πλέον μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει αρχικά η Volvo Cars. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη, με τις παραγγελίες να υπερβαίνουν κατά 50% τις αρχικές μας προβλέψεις και όλη την διαθέσιμη για την Ελλάδα παραγωγή για το 2012 να είναι sold out».

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Honda PCX


Idle Sop ονομάζει η Honda το σύστημα Start – Stop, που σβήνει τον κινητήρα όταν αυτός μένει στο ρελαντί για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα και ξεκινά ξανά με το άνοιγμα της πεταλούδας του γκαζιού. Το σύστημα αυτό μετά τα αυτοκίνητα η Honda το τοποθετεί και σε σκούτερ, στο PCX 150, η οικονομία του ποίου χαρακτηρίζεται εξαιρετική με 50 χιλιόμετρα για κάθε λίτρο βενζίνης. Ο κινητήρας είναι τετράχρονος 124,9 κυβικά εκατοστά, μονοκύλινδρος, διβάλβιδος, υδρόψυκτος με ψεκασμό. Στην θέση της μίζας υπάρχει το σύστημα ACG – έτσι το βάφτισε το τμήμα μάρκετινκ - ένας μηχανισμός δυναμόμιζας. Η μετάδoση, αυτόματη, γίνεται με σύστημα V-matic. Το σύστημα Idle Stop γλυτώνει την άσκοπη κατανάλωση βενζίνης στα φανάρια. Η Honda ισχυρίζεται πως η βαλτίωση είναι της τάξης των 3 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Γνωστό όμως γαλλικό περιοδικό την υπολόγισε σε 0,111 του λίτρου ανά 100 χιλιόμετρα. Δηλαδή το παραπάνω κόστος για το σύστημα, δεν θα αποσβεστεί ποτέ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

-47,2 ο Νοέμβρης


Σύμπτωση δείχνει να ήταν η θετική εικόνα των πωλήσεων του προηγούμενου μήνα. Γυρίσαμε ξανά στο μείον σαράντα κάτι. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 12 ταξινομ΄θηκαν 4.164 αυτοκίνητα έναντι 7.890 του Νοέμβρη του 11: -47,2%. Κατά τα λοιπά, στην πρώτη θέση η OPEL με 13,2%. Από την αρχή του χρόνου έχουν πουληθεί 54.810 αυτοκίνητα που σημαίνει ότι η αγορά, γιά φέτος, θα κλείσει κοντά στις 60.000.

FIPG


Με τον όρο FIPG εννοούμε Form in Place Gasket, δηλαδή φλάντζα σε υγρή μορφή και έτσι πάνε περίπατο οι φλάντζες από φελό ή βελανιδόχαρτο. Μετά τα συνεργεία άρχισε και η αυτοκινητοβιομηχανία την εκτεταμένη χρήση της. Εφαρμόζοντας FIPG σε υγρή μορφή επάνω στην επιοφάνεια συναρμογής ενός καπακιού σχηματίζεται η φλάντζα που στεγανοποιεί τα δύο εξαρτήματα. 1 ώρα μετά η κόλλα έχει στεγνώσει και μπορεί να δεχθεί λάδι. 24 ώρες μετά η φλάντζα έχει αποκτήσει πλήρη ισχύ. Εκτός του ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει φλάντζα σαν ανταλλακτικό, τα πλεονεκτήματα από την μέθοδο αυτή ειναι αρκετά: 1/ ταχύτητα στην παραγωγή. 2/ καλύτερη αντοχή στην διαφορετική θερμική διαστολή δύο εξαρτημάτων από διαφορετικό υλικό. 3/ περιορίζεται ο κίνδυνος γιά shimmering (= βιμπράρισμα ανάμεσα σε δύο εξαρτήματα). 4/ ευκολία στην επόμενη επισκευή.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η αγορά του After Sales


Στις αρχές της δεκαετ'ιας τοου 90 τα αυτοκίνητα φαίνονταν να είναι ηλεκτρονικά κλειδωμένα και μόνο τα συνεργεία των αντιπροσωπειών μπορούσαν να ασχοληθούν με την συντήρησή τους. Δύο όμως γεγονότα άλλαξαν την εικόνα: Πρώτα ήταν η καθιέρωση του OBD2 και EOBD. Τα κοινά προτόκολλα επικοινωνίας και οι κοινοί κωδικοί βλάβης, έκαναν φτηνά τα διαγνωστικά μηχανήματα και απλή την υπόθεση της διάγνωσης. Το Block Exception όμως από τις αρχές του 2000δημιούργησε τις ευνοικές συνθήκες γιά την ανάπτυξη των ανεξάρτητων συνεργείων. Μπορούσαν πιά να αγοράσουν ελεύθερα γνήσια ανταλλακτικά και ειδικά εργαλεία και κυρίως να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των εργοστασίων (εργοστασιακά manual κλπ). Ο ΑΑΙΑ (Automotive Aftermarket Industry Association) έδωσε στοιχεία γιά το μερίδιο από την αγορά του After Sales των συνεργείων που ανήκουν σε αντιπροσωπείες μεταξύ 2000 και 2012. Η πτώση του τζίρου, σαν ποσοστό, είναι εντυπωσιακή, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.