Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

F1 & Grid Girls

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα της φόρμουλα 1, αλλά, ποιός το παρακολουθεί?
Οι διοργανωτές αποφάσισαν να δειώξουν τα Grid Girls. Δειώχνουν τους παραδοσιακούς θεατές προκειμένου να προσελκύσουν θεατές με συντηρητική κουλτούρα.
Νικητής στον πρώτο αγώνα ήταν η σεμνοτυφία!


Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Nissan Leaf







H Nissan παρουσίασε φέτος την 2η γενιά του Leaf, του πλέον επιτυχημένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Το νέο Leaf φέρει νέο πακέτο μπαταριών των 40 kwh ή 60 kWh. Το τελευταίο του χαρίζειαυτονομία 378 χλμ σύμφωνα με τον κύκλο NEFZ.
Για μία πλήρη φόρτιση από αστικό δίκτυο, απαιτούνται 16 ώρες. Ενώ με την χρήση ταχυφορτιστή, μπορεί σε 40 λεπτά να ανακτήσει το 80% της φόρτισης,
Ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 110 kW ή 150 ίππους (33 περισσότερους από την έκδοση της πρώτης γενιάς) και επιταχύνει το Leaf από 0 σε 100 χαω σε 8,5 δευτερόλεπτα. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 144 χαω. Διαθέτει κιβώτιο μετάδοσης με 1 σχέση και η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.
Το αυτοκίνητο ζυγίζει 1585 κιλά με μεταξώνιο 2.700 και ο συντελεστής οπισθέλκουσάς του είναι 0,27.
Έχει δυνατότητα ημιαυτόματης οδήγησης και μπορεί να λειτουργεί με 1 πεντάλ, το λεγόμενο e-pedal, στο 90% του χρόνου οδήγησης.


Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το φαινόμενο της κορώνας




Το φαινόμενο της κορώνας (Corona stain)  στο εκτεθειμένο κεραμικό τμήμα του μονωτήρα, δεν είναι βλάβη του μπουζί. Τα σημάδια αυτά, που πολλοί θεωρούν ότι προέρχονται από διαρροή, προκαλούνται από ιονισμό του αέρα που προσελκύει αιωρούμενα σωματίδια λαδιού και βρωμιάς στο κέλυφος του μπουζί.


Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μπαταρίες AGM







Οι μπαταρίες AGM φαίνονται διαφορετικές από τις άλλες μπαταρίες. Είναι πιο συμπαγείς επειδή δεν υπάρχει ελεύθερος ηλεκτρολύτης και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο για την ίδια ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας. Επειδή γεμίζουν με ηλεκτρολύτη μόνο μία φορά κατά την ενεργοποίηση, δεν υπάρχουν καπάκια πλήρωσης. Αντίθετα, ένα πώμα σφράγισης καλύπτει μόνιμα τις θύρες πλήρωσης. Επίσης δεν υπάρχει σωλήνας εξαερισμού. Οι μπαταρίες AGM είναι ιδανικές για μακροχρόνια αποθήκευση σε οχήματα όπως: χλοοκοπτικές μηχανές, σκούτερ και μοτοσυκλέτες που δεν χρησιμοποιούνται το χειμώνα. Επιπλέον, η μπαταρία AGM είναι μια εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις όπου μπορεί να προκύψουν διαρροές οξέων (ATV, σκάφη και μοτοσικλέτες).
Η μπαταρία AGM δεν εξαερίζει τα αέρια στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φόρτισης / εκφόρτισης. Η κατασκευή της μπαταρίας AGM αναγκάζει το εσωτερικά απελευθερούμενο αέριο να ανασυνδυαστεί μέσα στην μπαταρία, ώστε να μην απαιτείται σωλήνας εξαερισμού. Αυτή η τεχνολογία αναφέρεται ως VRLA (valve regulated lead acid) ή σφραγισμένη μπαταρία VRLA.
Οι όροι AGM και VRLA χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά. Μια μπαταρία AGM μπορεί να σφραγισθεί επειδή μέσα στην μπαταρία οι αρνητικές πλάκες δεν είναι ποτέ πλήρως φορτισμένες και συνεπώς δεν παράγουν αέριο υδρογόνο.
Οι θετικές πλάκες δημιουργούν οξυγόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκφόρτισης, αλλά αντί το οξυγόνου να φύγει από τον σωλήνα εξαερισμού, αντιδρά με το φορτισμένο ενεργό υλικό στις πλάκες για να γίνει νερό μέχρι να φορτιστεί η μπαταρία και να μετατραπεί από νερό σε οξύ. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανασυνδυασμένη τεχνολογία (recombinant technology) και αυτό είναι αυτό που καθιστά τις μπαταρίες AGM μοναδικές.
Μέσα σε μια μπαταρία AGM, οι διαχωριστές μεταξύ των αρνητικών και θετικών πλακών είναι κατασκευασμένοι από ειδική ίνα που είναι ανθεκτική στη θερμότητα και στο οξύ. Αυτός ο σχεδιασμός καθιστά τη μπαταρία AGM λιγότερο επιρρεπή σε διαρροή οξέος, καθώς στο εσωτερικό της μπαταρίας υπάρχει λιγότερο υγρό οξύ. Επιπλέον, χρησιμοποιείται μια εσωτερική βαλβίδα ασφαλείας σε περίπτωση τυχαίας υπερφόρτισης. Η βαλβίδα ασφαλείας ανοίγει εάν οι πιέσεις αερίου εντός της μπαταρίας φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο οπότε επιτρέπει την εκτόνωση των αερίων  προς τα έξω. Η βαλβίδα περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό φλογοκρύπτη με δίσκο που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο έκρηξης.
Μερικά από τα οφέλη μιας μπαταρίας AGM περιλαμβάνουν:
  • Δεν υπάρχει συμπλήρωμα με νερό ή δεν πρέπει να ελέγχετε η στάθμη του οξέως
  • Μειωμένη αυτοεκφόρτιση επειδή οι πλάκες κατασκευάζονται από ειδικό κράμα μολύβδου-ασβεστίου που κρατά φορτίο για μεγαλύτερη διάρκεια από τους άλλους τύπους μπαταριών
Επειδή οι μπαταρίες AGM διαφέρουν από τις συμβατικές μπαταρίες, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη αυτά τα σημεία:
1. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ενεργοποίηση μιας μπαταρίας AGM έναντι συμβατικής μπαταρίας. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή της  μπαταρίας AGM.
2. Ενώ οι μπαταρίες AGM μειώνουν δραματικά την ανάγκη συντήρησης, χρειάζονται περιοδική φόρτιση. Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό και να χρησιμοποιήσετε τη
σωστή μέθοδος φόρτισης και τον κατάλληλο φορτιστή μπαταρίας.
3. Όταν εξετάζετε την αναβάθμιση σε μπαταρία AGM που δεν ήταν επιλογή πρώτης τοποθέτησης σε ένα όχημα, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα φόρτισης έχει ρυθμιζόμενη απόδοση μεταξύ 14,0 και 14,8 volts. Σε γενικές γραμμές, τα παλαιότερα οχήματα έχουν ένα ρυθμό φόρτισης που παράγει χαμηλότερες τάσεις και μια συμβατική μπαταρία θα είναι η μόνη επιλογή μπαταρίας για αυτά τα οχήματα.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

+31,7% ο Φεβρουάριος





Θετική η πορεία των ταξινομήσεων από την αρχή της χρονιάς. Ο Φεβρουάριος έκλεισε με 6.838 ταξινομήσεις, που είναι κατά 31,7% καλύτερες από τις 5.192 του Φεβρουαρίου του 2017.
Οι ταξινομήσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι, και μάλιστα σε ποσοστό +34,9%

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Hella – Τυποποίηση μπουζί






Παράδειγμα:
Y
MJ
7
RC
P
5
-
8
UD
1
2
3
4
5
5
7
8
9

1 
Κεντρικό ηλεκτρόδιο (υλικό)
I - Iridium άκρο ηλεκτροδίου από ιρίδιο, πυρήνας χαλκού

P - Platinum άκρο ηλεκτροδίου από πλατίνα, πυρήνας χαλκού

Y - Yttrium-Nickel κεντρικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο – ύτριο με πυρήνα χαλκού
C - Nickel κεντρικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο με πυρήνα χαλκού

2 


3  

Θερμική αγωγιμότητα
Όσο αυξάνει ο αριθμός, τόσο ψυχρότερο το μπουζί


4 
R – Resistance με αντιπαρασιτική αντίσταση
C - Copper core με πυρήνα χαλκού

5 

P με προεκτεταμένο άκρο
N χωρίς προεκτεταμένο άκρο
S επιφανειακό διάκενο



6 
Προέκταση άκρου
1 - 1mm
5 - 5mm
4 - 4mm
7 - 7mm




7 

8 
Διάκενο:
4 - 0.9mm
5 - 1.0mm
6 - 1.1mm
7 - 0.7mm
8 - 0.8mm
9 - 0.9mm
10 - 1.0mm
11 - 1.1mm

9
U ηλεκτρόδιο γης U-groove
D Διπλό ηλεκτρόδιο γης
P άκρο από πλατίνα στο ηλεκτρόδιο γης