Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Προδιαγραφές λιπαντικών κατά JASO




για δίχρονους κινητήρες
Οι ιαπωνέζοι κατασκευαστές μοτοσικλετών  διαπίστωσαν ότι τα όρια που απαιτούνται από τις προδιαγραφές API TC είναι πολύ χαλαρά. Τα λιπαντικά που πληρούν το πρότυπο API TC εξακολουθούν να παράγουν υπερβολικό καπνό και δεν μπορούν να αποτρέψουν το φράξιμο της εξάτμισης. Ως εκ τούτου, πρότεινε νέες αυστηρότερες  προδιαγραφές:
JASO FA
Η αρχική προδιαγραφή καθιέρωσε στάνταρτς για λίπανση, απορρυπαντικότητα, αρχική ροπή, σχηματισμό καπνού και απόφραξη του συστήματος εξάτμισης.

JASO FB
Αυξημένη λιπαντικότητα, απορρυπαντικότητα, απαγωγή καπνού και απαιτήσεις απόφραξης του  συστήματος εξάτμισης έναντι της FA.

JASO FC
Οι απαιτήσεις λιπαντικότητας και αρχικής ροπής είναι ίδιες με εκείνες της FB, αν και οι απορρυπαντικές ιδιότητες είναι πολύ υψηλότερες, όπως επίσης και οι απαιτήσεις σχηματισμού καπνού και οι απαιτήσεις για την απόφραξη του συστήματος εξάτμισης έναντι της FB.


JASO FD
Το ίδια με την FC αλλά με πολύ μεγαλύτερη απαίτηση απορρυπαντικότητας.




προδιαγραφές για τετράχρονους
Τα σύγχρονα λιπαντικά κινητήρων για επιβατικά αυτοκίνητα περιέχουν όλο και περισσότερα πρόσθετα τριβής. Ενώ αυτό είναι το καλό για τα αυτοκίνητα (μειώνει τη φθορά και την κατανάλωση καυσίμου), είναι κακό για τις μοτοσικλέτες. Τουλάχιστον για εκείνες τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούν λάδι κινητήρα για να λιπάνουν και το κιβώτιο ταχυτήτων μαζί με τον συμπλέκτη. Η JASO εισήγαγε τις προδιαγραφές MA και MB για να κάνει διάκριση μεταξύ της περιεκτικότητας σε αντιτριβικά πρόσθετα.  Οι περισσότερες τετράχρονες μοτοσυκλέτες με υγρούς συμπλέκτες χρειάζονται λάδι JASO MA.
Ιαπωνικό πρότυπο για λιπαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών με ενιαίο κύκλωμα λαδιού για κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα υγρού συμπλέκτη.

Τα λάδια ποιότητας MB θεωρούνται ως λιπαντικά χαμηλής τριβής για μοτοσικλέτες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση σε λιπαντικά προδιαγραφής JASO MA.


Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μέση Ταχύτητα Εμβόλου



MPS – Mean Piston Speed


Μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 60 η ταχύτητα των 3.500 ft/min εθεωρείτο το άνω όριο, όσον αφορά την μέση ταχύτητα εμβόλου.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των υλικών και των κατεργασιών έχουν δώσει την δυνατότητα να περάσουμε τα 4.000 ft/min για κινητήρες αυτοκινήτων και μοτοσυκλεττών που κυκλοφορούν νόμιμα στον δρόμο.
Η σχέση με την οποία υπολογίζουμε είναι:

               Διαδρομή (in) Χ Στροφές rpm
MPS = ---------------------------------------

                                        6
για παράδειγμα:
σε ένα κινητήρα με διαδρομή 2,60 in που γυρίζει στις 9.000 rpm,
η μέση ταχύτητα εμβόλου είναι:

               2,60 in  X  9.000 rpm
MPS = ------------------------------ = 3.900 ft/min
                               6


Κυριακή 22 Απριλίου 2018

+17% ο Μάρτιος





Για ένα ακόμη μήνα πηγαίνουν καλά οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων. Οι ταξινομήσεις του Μαρτίου ήταν 11.053 που σε σχέση με τις 9.445 του ίδιου μήνα του 2017 είναι 17% αυξημένες.
Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με 26.776 ταξινομήσεις (26,9% καλύτερα από πέρυσι), που σημαίνει ότι ο στόχος των 100.000 για το 2018 δείχνει εφικτός

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ASR ή Anti-Slip Regulation



Το ASR πολύ απλά, αποτρέπει το σπινάρισμα των τροχών όταν την εντοπίσει σε κάποιον τέτοιον.
Είναι τα αρχικά των λέξεων Anti-Slip Regulation και αλλιώς ονομάζεται και TCS. Στα Ελληνικά ονομάζεται Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης.
Με αυτό, επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εκκίνηση, οριακά, χωρίς να φτάσει σε σημείο σπιναρίσματος.
Με το σύστημα αυτό,  αν κάποιος τροχός δεν έχει καλή πρόσφυση, τότε το σύστημα μεταφέρει την ροπή σε αυτόν/ούς τους τροχούς που έχουν την καλύτερη.

Έτσι το αυτοκίνητο κινείται πολύ ομαλά και κάτω υπό αντίξοες συνθήκες (πχ σε ανώμαλο έδαφος, σε ολισθηρό οδόστρωμα, κλπ)

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Eclipse Cross




Το νέο SUV Eclipse Cross έρχεται να τοποιετηθεί ανάμεσα στα μοντέλα  ASX και Outlander της  Mitsubishi με συνολικό μήκος 4,405 και μεταξώνιο 2,670.
Ο κινητήρας με τον οποίο θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά θα είναι ο βενζινοκινητήρας των 1,5 λίτρων. Αυτός διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδωνDual VV-T και σύστημα άμεσου ψεκασμού MiVEC. Αποδίδει 163 ίππους στις 5.500 σαλ και 250 Nm ροπής μεταξύ 1.800 και 4.500 σαλ.
Εξασφαλίζει αξιόλογες επιδώσεις για το βάρος των 1.550 κιλών του αυτοκινήτου, με την επιτάχυνση 0-100 σε 10,3 δευτερόλεπτα και την τελική να φτάνει στα 200 χλμ.
Η κατανάλωσή του βρίσκεται στα 7 lt/100 km, όπως επίσης και το ενεργειακό του αποτύπωμα με 159 grCO2/km.
Υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και μπροστινή κίνηση και CVT  στην τετρακίνητη έκδοση, που συνοδεύεται με σύστημα S-AWC (Super All Wheel Control). Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης η ροπή μοιράζεται κατά 80/20. Υπάρχει δυνατότητα 3 επιλογών διαχείρισης (Auto - Snow - Gravel)και το σύστημα συνεργάζεται με διαφορικά τεχνολογίας  Active Yaw Control.
Αξιόλογο και στον τομέα των συστημάτων ελέγχου και υποβοήθησης οδηγού. Εδώ υπάρχει ειδοποίηση και αυτόματη πέδηση σε περίπτωση πεζού ή ακινητοποιημένου οχήματος, προειδοποίηση τυφλού σημείου σε αλλαγή κατεύθυνσης, αυτόματη ενεργοποίηση σκάλας φώτων, cruise control, σύστημα ελέγχου παρκαρίσματος και άλλα βοηθήματα.