Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Προδιαγραφές λιπαντικών κατά JASO




για δίχρονους κινητήρες
Οι ιαπωνέζοι κατασκευαστές μοτοσικλετών  διαπίστωσαν ότι τα όρια που απαιτούνται από τις προδιαγραφές API TC είναι πολύ χαλαρά. Τα λιπαντικά που πληρούν το πρότυπο API TC εξακολουθούν να παράγουν υπερβολικό καπνό και δεν μπορούν να αποτρέψουν το φράξιμο της εξάτμισης. Ως εκ τούτου, πρότεινε νέες αυστηρότερες  προδιαγραφές:
JASO FA
Η αρχική προδιαγραφή καθιέρωσε στάνταρτς για λίπανση, απορρυπαντικότητα, αρχική ροπή, σχηματισμό καπνού και απόφραξη του συστήματος εξάτμισης.

JASO FB
Αυξημένη λιπαντικότητα, απορρυπαντικότητα, απαγωγή καπνού και απαιτήσεις απόφραξης του  συστήματος εξάτμισης έναντι της FA.

JASO FC
Οι απαιτήσεις λιπαντικότητας και αρχικής ροπής είναι ίδιες με εκείνες της FB, αν και οι απορρυπαντικές ιδιότητες είναι πολύ υψηλότερες, όπως επίσης και οι απαιτήσεις σχηματισμού καπνού και οι απαιτήσεις για την απόφραξη του συστήματος εξάτμισης έναντι της FB.


JASO FD
Το ίδια με την FC αλλά με πολύ μεγαλύτερη απαίτηση απορρυπαντικότητας.




προδιαγραφές για τετράχρονους
Τα σύγχρονα λιπαντικά κινητήρων για επιβατικά αυτοκίνητα περιέχουν όλο και περισσότερα πρόσθετα τριβής. Ενώ αυτό είναι το καλό για τα αυτοκίνητα (μειώνει τη φθορά και την κατανάλωση καυσίμου), είναι κακό για τις μοτοσικλέτες. Τουλάχιστον για εκείνες τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούν λάδι κινητήρα για να λιπάνουν και το κιβώτιο ταχυτήτων μαζί με τον συμπλέκτη. Η JASO εισήγαγε τις προδιαγραφές MA και MB για να κάνει διάκριση μεταξύ της περιεκτικότητας σε αντιτριβικά πρόσθετα.  Οι περισσότερες τετράχρονες μοτοσυκλέτες με υγρούς συμπλέκτες χρειάζονται λάδι JASO MA.
Ιαπωνικό πρότυπο για λιπαντικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τετράχρονους κινητήρες μοτοσικλετών με ενιαίο κύκλωμα λαδιού για κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα υγρού συμπλέκτη.

Τα λάδια ποιότητας MB θεωρούνται ως λιπαντικά χαμηλής τριβής για μοτοσικλέτες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αντικατάσταση σε λιπαντικά προδιαγραφής JASO MA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: