Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τα σημάδια χρονισμού

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ελέγξουμε τον χρονισμό ενός κινητήρα και να φέρουμε το έμβολο στο ΑΝΣ είναι να χρησιμοποιήσουμε τα σημάδια που από κατασκευής τοποθετούν οι κατασκευαστές κινητήρων στον σφόνδυλο ή την τροχαλία του στροφαλοφόρου. Αυτά πρέπει να αντικρύζουν κάποιο σταθερό σημάδι στον κορμό του κινητήρα. Τα σύμβολα που συνήθως χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές είναι τα ακόλουθα:

1 -4 UP

TDC - Top Dead Center

DC - Dead Center

TC - Top Center

PMS Point Mort Superieur

Με το έμβολο του 4ου κυλίνδρου στο ΑΝΣ σε χρόνο συμπίεσης, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται κάποια σημάδια που υπάρχουν στους αλυσοτροχούς του στροφαλοφόρου και του εκκεντροφόρου με κάποια σημάδια ή εγκοπές που υπάρχουν στον κορμό του κινητήρα ή και της κυλινδροκεφαλής.

Δείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για τα σημάδια χρονισμού. Υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν σημάδια, όχι στο ΑΝΣ αλλά σε κάποια άλλη συγκεκριμένη γωνία.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενδέχεται να βρούμε στον σφόνδυλο σημάδια που ορίζουν το σημείο ανοίγματος ή κλεισίματος των βαλβίδων εισαγωγής ή εξαγωγής, όπως:

IN - O ή I – O:  Inlet Opens

IN - C ή I - C: Inlet Closes

EX - O ή E - O:  Exhaust Opens

EX - C ή E - C: Exhaust Closes

Σε πολλούς κινητήρες η αλυσίδα έχει δύο ή τρεις διαφορετικούς κρίκους και οι αλυσοτροχοί έχουν χτυπημένα σύμβολα στην βάση των δοντιών που ταιριάζουν με τους διαφορετικούς κρίκους. 


 

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

κολλημένο φίλτρο λαδιού

 

Συνήθως, η αλλαγή λαδιού είναι μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία, αλλά αυτή η απλή δουλειά μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ταλαιπωρία όταν δεν μπορείτε να βγάλετε το φίλτρο λαδιού. Αλλά τι οδηγεί στο να κολλήσει το φίλτρο λαδιού στην αρχή; Και το πιο σημαντικό, πώς θα το αφαιρέσετε εάν κολλήσει;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το φίλτρο λαδιού μπορεί να μην ξεβιδώνει.

Πρώτον, εάν δεν βάλατε ένα λεπτό στρώμα νέου λαδιού γύρω από το ελαστικό δακτυλίδι του φίλτρου, μπορεί να κολλήσει όταν πρόκειται να το αφαιρέσετε.

Δεύτερον, εάν αρχικά βιδώσατε πολύ σφιχτά το φίλτρο λαδιού. Κατά την τοποθέτηση νέου φίλτρου λαδιού, θα πρέπει να σφιχτεί μόνο με το χέρι, μην χρησιμοποιείτε φιλτρόκλειδο ή κάτι παρόμοιο, διαφορετικά θα δυσκολευτείτε να αφαιρέσετε το παλιό φίλτρο.

Με ποιον τρόπο πρέπει να ξεβιδώσει ένα φίλτρο λαδιού;

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι το φίλτρο λαδιού δεν ξεβιδώνει με το χέρι, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε μερικές από τις άλλες επιλογές που έχετε διαθέσιμες.

·         Χρησιμοποιήστε φιλτρόκλειδο

Αυτά τα εργαλεία διατίθενται σε διάφορα μεγέθη που μπορούν να βοηθήσουν εάν το φίλτρο λαδιού σας βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος ή χρειάζεστε λίγη επιπλέον δύναμη.

·         Τυλίξτε το με γυαλόχαρτο

Ενα από τα παλαιότερα κόλπα είναι να τυλίξετε γυαλόχαρτο γύρω από το φίλτρο. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί λειτουργεί ακόμα κι αν το φίλτρο βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο. Το γυαλόχαρτο πιάνει το φίλτρο και διευκολύνει την περιστροφή καθώς αυξάνει την δύναμη τριβής.

·         Κατσαβίδι και σφυρί

Όταν και αν συμβεί με αυτό, ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αφαιρέσετε το φίλτρο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι και ένα σφυρί. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ανάλογα με τη θέση του φίλτρου λαδιού, Απλώς ξετρυπήστε  με ένα μακρύ ίσιο κατσαβίδι απευθείας μέσα από το παλιό φίλτρο λαδιού. Μόλις περάσει τελείως από το φίλτρο λαδιού, απλώς γυρίστε το κατσαβίδι. Το φίλτρο θα λύσει.