Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τα σημάδια χρονισμού

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ελέγξουμε τον χρονισμό ενός κινητήρα και να φέρουμε το έμβολο στο ΑΝΣ είναι να χρησιμοποιήσουμε τα σημάδια που από κατασκευής τοποθετούν οι κατασκευαστές κινητήρων στον σφόνδυλο ή την τροχαλία του στροφαλοφόρου. Αυτά πρέπει να αντικρύζουν κάποιο σταθερό σημάδι στον κορμό του κινητήρα. Τα σύμβολα που συνήθως χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές είναι τα ακόλουθα:

1 -4 UP

TDC - Top Dead Center

DC - Dead Center

TC - Top Center

PMS Point Mort Superieur

Με το έμβολο του 4ου κυλίνδρου στο ΑΝΣ σε χρόνο συμπίεσης, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται κάποια σημάδια που υπάρχουν στους αλυσοτροχούς του στροφαλοφόρου και του εκκεντροφόρου με κάποια σημάδια ή εγκοπές που υπάρχουν στον κορμό του κινητήρα ή και της κυλινδροκεφαλής.

Δείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για τα σημάδια χρονισμού. Υπάρχουν κατασκευαστές που χρησιμοποιούν σημάδια, όχι στο ΑΝΣ αλλά σε κάποια άλλη συγκεκριμένη γωνία.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενδέχεται να βρούμε στον σφόνδυλο σημάδια που ορίζουν το σημείο ανοίγματος ή κλεισίματος των βαλβίδων εισαγωγής ή εξαγωγής, όπως:

IN - O ή I – O:  Inlet Opens

IN - C ή I - C: Inlet Closes

EX - O ή E - O:  Exhaust Opens

EX - C ή E - C: Exhaust Closes

Σε πολλούς κινητήρες η αλυσίδα έχει δύο ή τρεις διαφορετικούς κρίκους και οι αλυσοτροχοί έχουν χτυπημένα σύμβολα στην βάση των δοντιών που ταιριάζουν με τους διαφορετικούς κρίκους. 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: