Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Κόλλημα από υπερθέρμανση

 

Σε περίπτωση κολλήματος λόγω υπερθέρμανσης, το φιλμ λαδιού διασπάται ως αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Αρχικά αυτό προκαλεί μικτή τριβή με μεμονωμένα σημάδια τριβής. Στη συνέχεια, το υλικό στα σημάδια τριβής θερμαίνεται περαιτέρω και το έμβολο χάνει όλη τη λίπανση. Οι περιοχές που εμφανίζεται το κόλλημα έχουν σκούρο αποχρωματισμό και είναι άσχημα διαλυμένες. Ανάλογα με την αιτία της βλάβης, το κόλλημα λόγω υπερθέρμανσης ξεκινά είτε από την ποδιά του εμβόλου είτε από την κεφαλή του εμβόλου.

 

Οι αιτίες μπορεί να είναι:

·         Υπερθέρμανση λόγω κακής καύσης

·         Λυγισμένο/μπλοκαρισμένο μπεκ ψεκασμού λαδιού

·         Τοποθέτηση λανθασμένων εμβόλων

·         Κακή απόδοση από το σύστημα ψύξης

·         Λάθος ανοχές εμβόλου ή ελατηρίων και χιτωνίου

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ADAS level

 

 

Ο φορέας SAE(Society of Automotive Engineers)  ορίζει 6 επίπεδα αυτοματισμού οδήγησης που κυμαίνονται από επίπεδο  (Level)  0 (πλήρως χειροκίνητο) έως επίπεδο 5 (πλήρως αυτόνομο).

 

Επίπεδο 0 (Χωρίς αυτοματισμό οδήγησης)

Ο άνθρωπος παρέχει τη «δυναμική οδήγηση», αν και μπορεί να υπάρχουν συστήματα για να βοηθήσουν τον οδηγό.

 

Επίπεδο 1 (Βοήθεια οδηγού)

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο αυτοματισμού. Το όχημα διαθέτει ένα ενιαίο αυτοματοποιημένο σύστημα για την υποβοήθηση του οδηγού, όπως τιμόνι ή cruise control. Το προσαρμοζόμενο cruise control, όπου το αυτοκίνητο μπορεί να κρατηθεί σε απόσταση ασφαλείας πίσω από το επόμενο αυτοκίνητο, πληροί τις προϋποθέσεις ως Επίπεδο 1.

 

Επίπεδο 2 (Μερικός αυτοματισμός οδήγησης)

Αυτό σημαίνει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού ή ADAS. Εδώ ο αυτοματισμός υπολείπεται επειδή ένας άνθρωπος κάθεται στη θέση του οδηγού και μπορεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή.

 

Επίπεδο 3 (Αυτοματισμός οδήγησης υπό όρους)

Τα αυτοκίνητα επιπέδου 3 έχουν δυνατότητες «ανίχνευσης περιβάλλοντος» και μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις μόνα τους. Αλλά - εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπινη παράκαμψη. Ο οδηγός πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο εάν το σύστημα δεν μπορεί να εκτελέσει την εργασία.

 

Επίπεδο 4 (Υψηλός αυτοματισμός οδήγησης)

Τα αυτοκίνητα επιπέδου 4 μπορούν να λειτουργούν σε λειτουργία αυτόνομης οδήγησης. Αλλά έως ότου εξελιχθεί η νομοθεσία και η υποδομή, μπορούν να το κάνουν μόνο σε περιορισμένη περιοχή. Αυτό είναι γνωστό ως geofencing. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα οχήματα Επιπέδου 4 που υπάρχουν είναι προσανατολισμένα στο ridesharing.

 

Επίπεδο 5 (Πλήρης αυτοματισμός οδήγησης)

Τα αυτοκίνητα επιπέδου 5 δεν απαιτούν ανθρώπινη προσοχή. Τα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα υποβάλλονται σε δοκιμές σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά κανένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.