Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Υλικό κατασκευής κουζινέτων


Για την κατασκευή του κελύφους των κουζινέτων χρησιμοποιούνται διάφορα κράματα ως υλικό κατασκευής με ιδιότητες που διαφέρουν μεταξύ τους. Η επιλογή του κατάλληλου κράματος γίνεται από τον κατασκευαστή του κινητήρα και ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα.
Τα συνηθέστερα κράμματα είναι τα παρακάτω:
Αντιτριβικά κράμματα με βάση τον κασίτερο (λευκό μέταλλο κασιτέρου). Τυπική σύνθεση περιλαμβάνει 4% χαλκό, 7,5% αντιμόνιο και 88,5% κασίτερο.
Αντιτριβικά κράματα με βάση τον μόλυβδο (λευκό μέταλλο μολύβδου). Τυπική σύνθεση περιλαμβάνει 0,25% χαλκό, 6% κασίτερο, 10% αντιμόνιο και 84% μόλυβδο.
Αντιτριβικά κράμματα με βάση το κάδμιο. Τυπική σύνθεση τέτοιων κραμμάτων περιλαβάνει: 0,5% χαλκό, 0,5% άργυρο και 98% κάδμιο.
Τα τρία παραπάνω κράμματα ονομάζονται και λευκά.
Υπάρχουν ακόμη:
Αντιτριβικά κράμματα με βάση τον χαλκό. Τα συναντάμε σε δύο συνήθως συνθέσεις. Η μία σύνθεση περιλαμβάνει: 80% χαλκό και 20% μόλυβδο και χρησιμοποιείται σε συνδιασμό με υψηλής σκληρότητας στροφαλοφόρους. Η δεύτερη σύνθεση περιλαμβάνει: 55% χαλκό και 45% μόλυβδο, είναι πιο μαλακή και χρησιμοποιείται σε συνδιασμό με χαμηλής σκληρότητας στροφαλοφόρους.
Τέλος σήμερα συνήθως χρησιμοποιούνται κουζινέτα τριών στρωμάτων. Υπάρχουν διαφόρων τύπων, όπου συνήθως το πρώτο στρώμα είναι από χάλυβα, το δεύτερο στρώμα από μπρούντζο και το τρίτο στρώμα από λευκό μέταλλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια: