Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

EBD - Electronic Brake force Distributor



Ο όρος EBD προέρχεται από τις λέξεις Electronic Brake force Distributor και στα Ελληνικά αποδίδεται ως  Ηλεκτρονικό Κατανεμητή Δύναμης Πέδησης.

Το σύστημα EBD τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από την  saab το 1997.

Το EBD λειτουργεί σε συνδυασμό με το ABS για να κατανείμει την δύναμη των φρένων σε κάθε τροχό. Τα μπροστινά φρένα σε κάθε αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερα και δυνατότερα γιατί κατά το φρενάρισμα όλο το βάρος του αυτοκινήτου μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος λόγω αδράνειας. Έτσι ασκείται μεγαλύτερη πίεση σε αυτά. Γι’αυτό το EBD στην ευθεία αυξάνει την πίεση στα φρένα στους πίσω τροχούς για να επιτευχθεί ταχύτερο φρενάρισμα. Αντίθετα, στις στροφές μειώνεται η πίεση στους πίσω τροχούς για να μην υπερστρέψει το αυτοκίνητο. Επίσης, σε περιπτώσεις που υπάρχει ολισθηρό οδόστρωμα (λόγω πάγου, νερού, λαδιών) το EBD μεταφέρει την περισσότερη δύναμη από το φρενάρισμα στους τροχούς με την μεγαλύτερη πρόσφυση.

Αυτό το οποίο κάνει με απλά λόγια το EBD, είναι να κατανείμει έξυπνα το πόσο δυνατά θα φρενάρει ο κάθε τροχός, όταν φρενάρουμε, ώστε να σταματήσει το αυτοκίνητο πιο γρήγορα χωρίς να παρεκτραπεί 










Δεν υπάρχουν σχόλια: