Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μπαταρία και Τύποι Φόρτισης

 

Σήμερα χρησιμοποιούμε κατά κανόνα αυτόματους φορτιστές που αποφασίζουν μόνοι τους για το ιδανικό ρεύμα φόρτισης και τον χρόνο που θα διαρκέσει η φόρτιση.

Στην χειροκίνητη φόρτιση συναντάμε τρεις βασικούς τύπους φόρτισης:

Αργή φόρτιση

Η αργή φόρτιση αποκαθιστά μία μπαταρία σε κατάσταση πλήρους φόρτισης με ασφάλεια. Επειδή η ένταση του ρεύματος φόρτισης είναι χαμηλή, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υπερφορτισης ή υπερθέρμανσης κατά την φόρτιση. Η ένταση του ρεύματος φόρτισης έχει σχέση με τα αμπερώρια (Ah) της μπαταρίας και βρίσκεται μεταξύ των τιμών 3 και 6 A. κατά την αργή φόρτιση ρυθμίζουμε το ρεύμα φόρτισης 10 λεπτά μετά την έναρξη της φόρτισης και την διορθώνουμε ξανά μετά από 1 ώρα. Η διάρκεια της αργής φόρτισης είναι 8 μέχρι 12 ώρες. Η αργή φόρτιση θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος.

 

Φόρτιση με σταθερή τάση

Ένας φορτιστής με δυνατότητα να φορτίζει με σταθερή τάση, θα φορτίσει την μπαταρία με μία καθορισμένη μέγιστη τάση. Η τάση αυτή εξαρτάται από την ηλικία και την θερμοκρασία της μπαταρίας. Σε αυτό τον τύπο φόρτισης, το ρεύμα φόρτισης στην αρχή παίρνει μεγάλες τιμές και μειώνεται κατά την διάρκεια της φόρτισης. Εάν χρησιμοποιούμε φορτιστή με σταθερή τάση πρέπει: 5 λεπτά μετά την έναρξη της φόρτισης να καταγράψουμε την ένταση του ρεύματος φόρτισης. Όταν η ένταση του ρεύματος φόρτισης πέσει στο ένα τρίτο της αρχικής τιμής, πρέπει να διακόψουμε την φόρτισης. Η μέγιστη διάρκεια σε αυτή την μέθοδο είναι οι 8 ώρες.

 

Γρήγορη φόρτιση

Με την γρήγορη φόρτιση, η μπαταρία μπορεί να έλθει γρήγορα σε κατάσταση λειτουργίας (και όχι σε κανονική κατάσταση φόρτισης) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να δώσει ρεύμα εκκίνησης και να ξεκινήσει τον κινητήρα. Μετά από αυτό, πρέπει να γίνει διαδικασία αργής φόρτισης, ώστε να επανέλθει σε κανονική κατάσταση φόρτισης η μπαταρία. Η γρήγορη ή ταχεία φόρτιση, όπως αλλιώς λέγεται, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην μπαταρία. Οι περισσότεροι ταχυφορτιστές, φορτίζουν με ένταση 30 Α για μισή ώρα. Μία πλήρως αποφορτισμένη μπαταρία θα χρειαστεί ταχεία φόρτιση μιάμιση ώρας με μέγιστο ρεύμα τα 20 Α. γρήγορη φόρτιση με διάρκεια πάνω από 2 ώρες, κατά κανόνα, προκαλεί μόνιμες βλάβες στην μπαταρία.

 

 


 

 

 

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

οι Πόλοι της Μπαταρίας

 

Οι πόλοι της μπαταρίας είναι οι ηλεκτρικές επαφές που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του αυτοκινήτου με την μπαταρία σας. Αυτοί οι ακροδέκτες συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

Οι πόλοι της μπαταρίας του αυτοκινήτου συνήθως φέρουν σήμανση και χρωματική κωδικοποίηση. Υπάρχει σύμβολο συν «+» και κόκκινο χρώμα στον θετικό πόλο και αρνητικό πρόσημο «–» και μαύρο χρώμα στον αρνητικό.

Μερικές φορές το χρώμα θα απουσιάζει ή είναι απλώς πολύ βρώμικο για να το διακρίνει κανείς. Είναι πάντα σημαντικό να μην βασίζεστε μόνο στο χρώμα και να αναζητάτε το αρνητικό ή θετικό πρόσημο που είναι σφραγισμένο στην μπαταρία κοντά στους ακροδέκτες.

Οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτου έχουν συνήθως έναν από τους παρακάτω  τύπους:

- SAE Post – δύο μολύβδινοι ακροδέκτες με σχήμα κώνου με κομμένο το πάνω μέρος.

-JIS Post – δύο μολύβδινοι ακροδέκτες με σχήμα κώνου με κομμένο το πάνω μέρος αλλά με μικρότερες διαστάσεις από τους SAE.

Ο θετικός πόλος είναι πάντα μεγαλύτερος από τον αρνητικό και στους δύο αυτούς τύπους SAE και JIS.

- Πλευρικοί πόλοι (Side Post) – όπου υπάρχουν δύο εσωτερικά σπειρώματα στα οποία μπορούν να βιδώσουν βίδες συγκράτησης ακροδεκτών.  Αυτά τα σπειρώματα έχουν το ίδιο μέγεθος τόσο το αρνητικό όσο και το θετικό.

- πόλοι τύπου L (L Terminal)  – που σύμφωνα με το όνομα, έχουν σχήμα L με τρύπα στην κάθετη πλευρά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και χλοοκοπτικά.

- πόλοι με μπουζόνι (Stud) – πρόκειται για μπουζόνια με σπείρωμα, όπου βιδώνουν οι ακροδέκτες. Μερικές φορές το θετικό και το αρνητικό έχουν διαφορετικά μεγέθη σε διάμετρο, αλλά συνήθως είναι τα ίδια.

Ανάλογα με την θέση των πόλων, υπάρχουν 4 κύριοι τύποι μπαταριών:

1. θετικός (πόλος)  στα αριστερά και αρνητικός στη δεξιά γωνία στη μεγάλη πλευρά της μπαταρίας

2. αρνητικός στην αριστερή και θετικός στη δεξιά γωνία στη μεγάλη πλευρά της μπαταρίας

3. θετικός στα αριστερά και αρνητικός στη δεξιά γωνία στη μικρή πλευρά της μπαταρίας

4. Αρνητικός στα αριστερά και θετικό; στη δεξιά γωνία στη μικρή πλευρά της μπαταρίας

Έχει σημασία σε ποια πλευρά βρίσκεται ο θετικός πόλος της μπαταρίας, καθώς η αγορά λανθασμένης διαμόρφωσης μπορεί να μην επιτρέπει στα καλώδια της μπαταρίας να φτάσουν στους πόλους της μπαταρίας. 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ελατήρια Συμπίεσης

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στους σύγχρονους κινητήρες στα έμβολα συναντάμε 3 ελατήρια: δύο συμπίεσης και ένα λαδιού.

Το πρώτο ελατήριο συμπίεσης είναι αυτό που τοποθετείται στο επάνω λούκι του εμβόλου και ο κύριος ρόλος του είναι η στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης. Επιπλέον φροντίζει να περνά θερμότητα από το έμβολο στο χιτώνιο συμβάλλοντας στην ψύξη του κινητήρα.

Το ελατήριο που τοποθετείται στο δεύτερο λούκι, έχει διπλό ρόλο. Το δεύτερο ελατήριο συμπίεσης βοηθά το πρώτο στην στεγανοποίηση του θαλάμου καύσης και την ψύξη του εμβόλου. Επί πλέον λειτουργεί και σαν ξύστρα λαδιού για την ποσότητα του λαδιού που περνά από το ελατήριο λαδιού (το τρίτο στην σειρά) για την λίπανση των ελατηρίων συμπίεσης.