Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μπαταρία και Τύποι Φόρτισης

 

Σήμερα χρησιμοποιούμε κατά κανόνα αυτόματους φορτιστές που αποφασίζουν μόνοι τους για το ιδανικό ρεύμα φόρτισης και τον χρόνο που θα διαρκέσει η φόρτιση.

Στην χειροκίνητη φόρτιση συναντάμε τρεις βασικούς τύπους φόρτισης:

Αργή φόρτιση

Η αργή φόρτιση αποκαθιστά μία μπαταρία σε κατάσταση πλήρους φόρτισης με ασφάλεια. Επειδή η ένταση του ρεύματος φόρτισης είναι χαμηλή, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υπερφορτισης ή υπερθέρμανσης κατά την φόρτιση. Η ένταση του ρεύματος φόρτισης έχει σχέση με τα αμπερώρια (Ah) της μπαταρίας και βρίσκεται μεταξύ των τιμών 3 και 6 A. κατά την αργή φόρτιση ρυθμίζουμε το ρεύμα φόρτισης 10 λεπτά μετά την έναρξη της φόρτισης και την διορθώνουμε ξανά μετά από 1 ώρα. Η διάρκεια της αργής φόρτισης είναι 8 μέχρι 12 ώρες. Η αργή φόρτιση θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος.

 

Φόρτιση με σταθερή τάση

Ένας φορτιστής με δυνατότητα να φορτίζει με σταθερή τάση, θα φορτίσει την μπαταρία με μία καθορισμένη μέγιστη τάση. Η τάση αυτή εξαρτάται από την ηλικία και την θερμοκρασία της μπαταρίας. Σε αυτό τον τύπο φόρτισης, το ρεύμα φόρτισης στην αρχή παίρνει μεγάλες τιμές και μειώνεται κατά την διάρκεια της φόρτισης. Εάν χρησιμοποιούμε φορτιστή με σταθερή τάση πρέπει: 5 λεπτά μετά την έναρξη της φόρτισης να καταγράψουμε την ένταση του ρεύματος φόρτισης. Όταν η ένταση του ρεύματος φόρτισης πέσει στο ένα τρίτο της αρχικής τιμής, πρέπει να διακόψουμε την φόρτισης. Η μέγιστη διάρκεια σε αυτή την μέθοδο είναι οι 8 ώρες.

 

Γρήγορη φόρτιση

Με την γρήγορη φόρτιση, η μπαταρία μπορεί να έλθει γρήγορα σε κατάσταση λειτουργίας (και όχι σε κανονική κατάσταση φόρτισης) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να δώσει ρεύμα εκκίνησης και να ξεκινήσει τον κινητήρα. Μετά από αυτό, πρέπει να γίνει διαδικασία αργής φόρτισης, ώστε να επανέλθει σε κανονική κατάσταση φόρτισης η μπαταρία. Η γρήγορη ή ταχεία φόρτιση, όπως αλλιώς λέγεται, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην μπαταρία. Οι περισσότεροι ταχυφορτιστές, φορτίζουν με ένταση 30 Α για μισή ώρα. Μία πλήρως αποφορτισμένη μπαταρία θα χρειαστεί ταχεία φόρτιση μιάμιση ώρας με μέγιστο ρεύμα τα 20 Α. γρήγορη φόρτιση με διάρκεια πάνω από 2 ώρες, κατά κανόνα, προκαλεί μόνιμες βλάβες στην μπαταρία.

 

 


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: