Τρίτη 21 Μαΐου 2024

οι Πόλοι της Μπαταρίας

 

Οι πόλοι της μπαταρίας είναι οι ηλεκτρικές επαφές που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του αυτοκινήτου με την μπαταρία σας. Αυτοί οι ακροδέκτες συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.

Οι πόλοι της μπαταρίας του αυτοκινήτου συνήθως φέρουν σήμανση και χρωματική κωδικοποίηση. Υπάρχει σύμβολο συν «+» και κόκκινο χρώμα στον θετικό πόλο και αρνητικό πρόσημο «–» και μαύρο χρώμα στον αρνητικό.

Μερικές φορές το χρώμα θα απουσιάζει ή είναι απλώς πολύ βρώμικο για να το διακρίνει κανείς. Είναι πάντα σημαντικό να μην βασίζεστε μόνο στο χρώμα και να αναζητάτε το αρνητικό ή θετικό πρόσημο που είναι σφραγισμένο στην μπαταρία κοντά στους ακροδέκτες.

Οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτου έχουν συνήθως έναν από τους παρακάτω  τύπους:

- SAE Post – δύο μολύβδινοι ακροδέκτες με σχήμα κώνου με κομμένο το πάνω μέρος.

-JIS Post – δύο μολύβδινοι ακροδέκτες με σχήμα κώνου με κομμένο το πάνω μέρος αλλά με μικρότερες διαστάσεις από τους SAE.

Ο θετικός πόλος είναι πάντα μεγαλύτερος από τον αρνητικό και στους δύο αυτούς τύπους SAE και JIS.

- Πλευρικοί πόλοι (Side Post) – όπου υπάρχουν δύο εσωτερικά σπειρώματα στα οποία μπορούν να βιδώσουν βίδες συγκράτησης ακροδεκτών.  Αυτά τα σπειρώματα έχουν το ίδιο μέγεθος τόσο το αρνητικό όσο και το θετικό.

- πόλοι τύπου L (L Terminal)  – που σύμφωνα με το όνομα, έχουν σχήμα L με τρύπα στην κάθετη πλευρά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και χλοοκοπτικά.

- πόλοι με μπουζόνι (Stud) – πρόκειται για μπουζόνια με σπείρωμα, όπου βιδώνουν οι ακροδέκτες. Μερικές φορές το θετικό και το αρνητικό έχουν διαφορετικά μεγέθη σε διάμετρο, αλλά συνήθως είναι τα ίδια.

Ανάλογα με την θέση των πόλων, υπάρχουν 4 κύριοι τύποι μπαταριών:

1. θετικός (πόλος)  στα αριστερά και αρνητικός στη δεξιά γωνία στη μεγάλη πλευρά της μπαταρίας

2. αρνητικός στην αριστερή και θετικός στη δεξιά γωνία στη μεγάλη πλευρά της μπαταρίας

3. θετικός στα αριστερά και αρνητικός στη δεξιά γωνία στη μικρή πλευρά της μπαταρίας

4. Αρνητικός στα αριστερά και θετικό; στη δεξιά γωνία στη μικρή πλευρά της μπαταρίας

Έχει σημασία σε ποια πλευρά βρίσκεται ο θετικός πόλος της μπαταρίας, καθώς η αγορά λανθασμένης διαμόρφωσης μπορεί να μην επιτρέπει στα καλώδια της μπαταρίας να φτάσουν στους πόλους της μπαταρίας. 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: