Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Έλεγχος βεντιλατέρ


Τι μπορεί να πάει στραβά με ένα απλό μεταλλικό βεντιλατέρ; Πολλά. Ένα εκ των οποίων είναι και να έχουν στραβώσει οι πτέρυγές του. Κάτι τέτοιο θα έχει σαν επακόλουθο: αυξημένο θόρυβο και πιθανόν υπερθέρμανση του κινητήρα. Ο έλεγχος για στραβωμένες πτέρυγες προϋποθέτει ότι θα αποσυναρμολογήσετε το βεντιλατέρ από το αυτοκίνητο. Τοποθετήστε το σε μία επίπεδη επιφάνεια και με την βοήθεια ενός αποστάτη και ενός φίλερ, ελέγξτε την απόκλιση μεταξύ των πτερύγων. Το όριο για ένα καλό βεντιλατέρ είναι τα 6mm ανάμεσα στην μεγαλύτερη και την μικρότερη απόσταση.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Volvo V40 αυτοκίνητο της χρονιάς


Για δεύτερη φορά βραβεύτηκε Volvo από την Επιτροπή «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» τα τελευταία χρόνια. Το νέο Volvo V40 ψηφίστηκε «Αυτοκίνητο του 2013». Ξεχώρισε με μεγάλη διαφορά βαθμολογίας από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές. Γιατί άραγε; Για τους εξαιρετικούς κινητήρες (ιδιαίτερα τον Diesel); για την κορυφαία συμπεριφορά του στον δρόμο; Γιά την ανίχνευση πεζών με αυτόματο φρενάρισμα και το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων City Safety; Γιατί στις δοκιμές πρόσκρουσης του οργανισμού Euro NCAP, το V40 έλαβε συνολικά 111 βαθμούς, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ; Ή γιατί είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που διαθέτει αερόσακο πεζών; Ίσως για όλα αυτά. Από τις δηλώσεις που έκανε κατά την βράβευση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas κ. Γιάννης Πετούλης ξεχωρίσαμε τις φράσεις: «Παρόλη την ύφεση που πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, η ζήτηση στην Ευρώπη για το νέο V40 είναι ήδη κατά 20% και πλέον μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει αρχικά η Volvo Cars. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη, με τις παραγγελίες να υπερβαίνουν κατά 50% τις αρχικές μας προβλέψεις και όλη την διαθέσιμη για την Ελλάδα παραγωγή για το 2012 να είναι sold out».

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Honda PCX


Idle Sop ονομάζει η Honda το σύστημα Start – Stop, που σβήνει τον κινητήρα όταν αυτός μένει στο ρελαντί για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα και ξεκινά ξανά με το άνοιγμα της πεταλούδας του γκαζιού. Το σύστημα αυτό μετά τα αυτοκίνητα η Honda το τοποθετεί και σε σκούτερ, στο PCX 150, η οικονομία του ποίου χαρακτηρίζεται εξαιρετική με 50 χιλιόμετρα για κάθε λίτρο βενζίνης. Ο κινητήρας είναι τετράχρονος 124,9 κυβικά εκατοστά, μονοκύλινδρος, διβάλβιδος, υδρόψυκτος με ψεκασμό. Στην θέση της μίζας υπάρχει το σύστημα ACG – έτσι το βάφτισε το τμήμα μάρκετινκ - ένας μηχανισμός δυναμόμιζας. Η μετάδoση, αυτόματη, γίνεται με σύστημα V-matic. Το σύστημα Idle Stop γλυτώνει την άσκοπη κατανάλωση βενζίνης στα φανάρια. Η Honda ισχυρίζεται πως η βαλτίωση είναι της τάξης των 3 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Γνωστό όμως γαλλικό περιοδικό την υπολόγισε σε 0,111 του λίτρου ανά 100 χιλιόμετρα. Δηλαδή το παραπάνω κόστος για το σύστημα, δεν θα αποσβεστεί ποτέ.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

-47,2 ο Νοέμβρης


Σύμπτωση δείχνει να ήταν η θετική εικόνα των πωλήσεων του προηγούμενου μήνα. Γυρίσαμε ξανά στο μείον σαράντα κάτι. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 12 ταξινομ΄θηκαν 4.164 αυτοκίνητα έναντι 7.890 του Νοέμβρη του 11: -47,2%. Κατά τα λοιπά, στην πρώτη θέση η OPEL με 13,2%. Από την αρχή του χρόνου έχουν πουληθεί 54.810 αυτοκίνητα που σημαίνει ότι η αγορά, γιά φέτος, θα κλείσει κοντά στις 60.000.

FIPG


Με τον όρο FIPG εννοούμε Form in Place Gasket, δηλαδή φλάντζα σε υγρή μορφή και έτσι πάνε περίπατο οι φλάντζες από φελό ή βελανιδόχαρτο. Μετά τα συνεργεία άρχισε και η αυτοκινητοβιομηχανία την εκτεταμένη χρήση της. Εφαρμόζοντας FIPG σε υγρή μορφή επάνω στην επιοφάνεια συναρμογής ενός καπακιού σχηματίζεται η φλάντζα που στεγανοποιεί τα δύο εξαρτήματα. 1 ώρα μετά η κόλλα έχει στεγνώσει και μπορεί να δεχθεί λάδι. 24 ώρες μετά η φλάντζα έχει αποκτήσει πλήρη ισχύ. Εκτός του ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει φλάντζα σαν ανταλλακτικό, τα πλεονεκτήματα από την μέθοδο αυτή ειναι αρκετά: 1/ ταχύτητα στην παραγωγή. 2/ καλύτερη αντοχή στην διαφορετική θερμική διαστολή δύο εξαρτημάτων από διαφορετικό υλικό. 3/ περιορίζεται ο κίνδυνος γιά shimmering (= βιμπράρισμα ανάμεσα σε δύο εξαρτήματα). 4/ ευκολία στην επόμενη επισκευή.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η αγορά του After Sales


Στις αρχές της δεκαετ'ιας τοου 90 τα αυτοκίνητα φαίνονταν να είναι ηλεκτρονικά κλειδωμένα και μόνο τα συνεργεία των αντιπροσωπειών μπορούσαν να ασχοληθούν με την συντήρησή τους. Δύο όμως γεγονότα άλλαξαν την εικόνα: Πρώτα ήταν η καθιέρωση του OBD2 και EOBD. Τα κοινά προτόκολλα επικοινωνίας και οι κοινοί κωδικοί βλάβης, έκαναν φτηνά τα διαγνωστικά μηχανήματα και απλή την υπόθεση της διάγνωσης. Το Block Exception όμως από τις αρχές του 2000δημιούργησε τις ευνοικές συνθήκες γιά την ανάπτυξη των ανεξάρτητων συνεργείων. Μπορούσαν πιά να αγοράσουν ελεύθερα γνήσια ανταλλακτικά και ειδικά εργαλεία και κυρίως να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των εργοστασίων (εργοστασιακά manual κλπ). Ο ΑΑΙΑ (Automotive Aftermarket Industry Association) έδωσε στοιχεία γιά το μερίδιο από την αγορά του After Sales των συνεργείων που ανήκουν σε αντιπροσωπείες μεταξύ 2000 και 2012. Η πτώση του τζίρου, σαν ποσοστό, είναι εντυπωσιακή, όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Υπολογισμός σχέσης διαφορικού


Η επιλογή της κατάλληλης σχέσης του διαφορικού, της σχέσης ανάμεσα στην κορώνα και το πινιό εξαρτάται από την επιθυμιτή τελική ταχύτητα. Ένας εύκολος τρόπος γιά υπολογισμό είναι ο παρακάτω τύπος: Ταχύτητα (σε μ.α.ω) = Α Χ Β / C X D X (1056) όπου: A= η εξωτερική περίμτρος του τροχού σε ίντσες B = οι στροφές του κινητήρα C = η σχέση του διαφορικού D = η σχέση της μεγαλύτερης σχέσης του κιβωτίου

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Peugeot 301


Μηδένισε τους κωδικούς η Peugeotκαι ξεκίνησε ξανά από την αρχή, από το 01. Άρχισε η διάθεση του νέου 301, του νέου γαλλικού τετράθυρου. Διατίθεται με βενζινοκινητήρες 1,2 και 1,6, όπως επίσηςκαι με πετρελαιοκινητήρα 1,6 HDi. Μεγάλοι χώροι σε συνδιασμό με την οικονομία, ταιριάζουν απόλυτα στις απαιτήσεις των καιρών.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Seat Leon Reset


Στα μοντέλα της Seat όπως το Leon (πρώτης γεννιάς) υπάρχει ένδειξη στο ταμπλώ γιά το πότε χρειάζεται να γίνει συντήρηση και αλλαγή λιπαντικού γιά τον κινητήρα. Κάθε φορά του γίνεται συντήρηση πρέπει να μηδενίζεται η αντίστοιχη ένδειξη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με διαγνωστικό μηχάνημα, είτε χειροκίνητα με την παρακάτω διαδικασία: Με το κλειδί στην θέση off, πατήστε το πλήκτρο του οδομέτρου. γυρίστε το κλειδί στην θέση ΟΝ. Εμφανίζεται στην οθόνη η ένδειξη SERVICE. Γυρίστε το πλήκτρο δεξιά γιά 5 δευτερόλεπτα, και ολοκληρώθηκε ο μηδενισμός.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Λιπαντικά VW Audi


Στα μοντέλα του γκρούπ της VAG από το 2000 και μετά, τα διαστήματα αλλαγής λαδιών του κινητήρα δεν είναι πλέον σταθερά, αλλά μεταβάλλονται ανάλογα με την χρήση και τον τρόπο οδήγησης. Τα όρια γιά χρήση λααδιών LL (Long Life) είναι 30.000 έως 50.000 km ανάλογα με τον κινητήρα ή / και 2 χρόνια. Ο υπολογισμός των διαστημάτων γίνεται από την μονάδα του ταμπλώ που υπολογίζει τον Time Factor. Βασική πληροφορία είναι αυτή του αισθητήρα θερμοκρασίας λαδιού. Οι προδιαγραφές των λαδιών αυτών είναι: VW 503.00 γιά βενζινοκινητήρες VW 503.01 γιά υπερτροφοδοτούμενους, και VW 506.00 γιά πετρελαιοκινητήρες

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Αντιστροφή του κλίματος


Καλά πήγε ο Οκτώβρης γιά τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Ήταν ο πρώτος μήνας του έτους που σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2011 εμφανίστηκε άνοδος στις πωλήσεις. Πουλήθηκαν 5.111 αυτοκίνητα όταν τον Οκτώβρη του 2011 οι πωλήσεις ήταν 5.023. Άνοδος δηλαδή +1,8% παρήγορη όταν, πέρασαν πολλοί μήνες με πτώση πωλήσεων που ξεπερνούσε το -40%. Λέτε να πιάσαμε τον πάτο;

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κύκλωμα θέρμανσης Λάμδα


Βλάβες του κυκλώματος θέρμανσης σε ένα αισθητήρα Λάμδα, καταγράφονται συνήθως με τους κωδικούς: Ρ0135, Ρ0141, Ρ0155, Ρ0161. Ο αποτελεσματικότερος γρήγορος έλεγχος του κυκκλώματος γίνεται με την βοήθεια μιάς αμπεροτσιμπίδας. Το ρεύμα που πρέπει να μετρήσουμε είναι μεταξύ 0,45 και 3 Α γιά αισθητήρες Bosch,
0,30 και 3 Α γιά αισθητήρες NTK και Bosch επίπεδους (γρήγορης προθέρμανσης.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Vettel στην Ινδία


Νικητής του φετεινού γκραν-πρι της Ινδίας ήταν ο Sebastian Vettel με Red Bull. Ήταν η 5η του νίκη, η 4η συνεχόμενη και βρέθηκε πιά στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος με απόσταση ασφαλείας από τον 2ο Alonso, που τερμάτισε 2ος στον αγώνα.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αυτοκινηση 2012


Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα μείνει ανοικτή η έκθεση Αυτοκίνηση 2012 στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου. Εκεί παρουσιάζονται όλα τα νέα μοντέλλα, όπως το Peugeot 301, Seat Mii, Skoda Rapid, κλπ. Πελάτες άραγε υπάρχουν;

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Κλειδιά Golf


Ο προγραμματισμός των κλειδιών του κεντρικού κλειδώματος γιά τα μοντέλα VW Golf από ΜΥ 1999 μέχρι ΜΥ 2006 γίνεται είται με την βοήθεια του διαγνωστικού εξοπλισμού, είται με την παρακάτω απλή διαδικασία: Με ανοικτό το κλειδί της μηχανής, Τοποθετήστε το κλειδί που θέλετε να προγραμματίσετε στην κλειδαρειά του οδηγο΄και κλειδώστε το αυτοκίνητο. Πατήστε το κλειδί του κλειδώματος Περιμένετε 1 δευτερόλεπτο. Πατήστε ξανά το μπουτόν του κειδώματος. Ο ήχος της κόρνας ειδοποιεί ότι ο προγραμματισμός ολοκληρώθηκε. Μπορείτε να προγραμματίσετε μέχρι 4 κλειδιά.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

-48,3% ο Σεπτέμβριος


Με 3.463 τιμολογήσεις έκλεισε ο Σεπτέμβριος, -48,3% κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Στο έτος συνολικά έχουν ταξινομηθεί 45.535 αυτοκίνητα, -42,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Εάν συνεχιστεί έτσι η πτώση, η πρόβλεψη γιά 60.000 αυτοκίνητα το 2012 δείχνει πολύ αισιόδοξη.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

P.I.C.K


Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Πριν 4 χρόνια ξεκίνησε στην Πάτρα μία εξαιρετική ιδέα γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το PICK. Ένας αγώνας κάρτ στους δρόμους της πόλης. Ένα εξαιρετικό πανηγύρι με πολλούς θεατές και αξιόλογο θέαμα. Μόλις όμως είδαν επιτυχία, άρχισαν να ασχολούνται και άτομα άσχετα με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Έτσι στο φετινό PICK, που έγινε χθές, αυτό που κυριάρχησε ήταν η βόλτα με ποδήλατα. Ναι με ποδήλατα. Συμβολική και όπως θα έλεγε κανείς πολιτικά ορθή κίνηση που όμως αντί για καλό μόνο προβλήματα δημιούργησε. Οι ποδηλάτες θέλανε ντε και καλά να κάνουν και δεύτερη βόλτα στην πόλη και δεν βγαίνανε από την πίστα. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν για καλά την διαδρομή. Εισέπραξαν βέβαια αρκετά σφυρίγματα και γιουχαΐσματα, αλλά αυτοί ανένδοτοι μέχρι που οι θεατές αποφάσισαν στην πλειοψηφία να φύγουν. Όσο για τον αγώνα. . . . Εμείς απλά είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που φύγανε.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Citroen Diesel


Η πετρελαιοκίνηση είναι ίσως περισσότερο γαλλική παρά γερμανική υπόθεση. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Rudolf Diesel γεννήθηκε στο Παρίσι, το 1858, και όχι κάπου στην γερμανία. Επίσης λίγοι γνωρίζουν ότιο πρώτος κατασκευαστής που τοποθέτησε πετρελαιοκινητήρα σε επιβατηγό αυτοκίνητο ήταν η Citroen στο μοντέλλο Rosalie στα 1933, τρία χρόνια μετά την αμερικανική Packard που χρησιμοποίησε κινητήρα Cummins. Μεταπολεμικά επίσης γάλλοι τοποθέτησαν τον πρώτο μικρό πετρελαιοκινητήρα εγκάρσια τοποθετημένο σε μπροστοκίνητο αυτοκίνητο, στο Peugeot 204 του 1968.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Βραβεία καινοτομίας


Όπως κάθε χρόνο, ανακοινώθηκαν τα βραβεία καινοτομίας, στον τομέα του After Sales, από την έκθεση AutoMechanica κατά την διάρκεια της λειτουργίας της. Ανά κατηγορία οι νικητές ήταν: Στην κατηγορία των ανταλλακτικών το βραβείο πήγε στην εταιρεία NTN-SNR Roulements για το προϊόν NTN in-wheel motor system. Στην κατηγορία των συστημάτων το βραβείο πήγε στην εταιρεία Delphi France SAS για το προϊόν Delphi Telematics Στην κατηγορία των βελτιώσεων το βραβείο πήγε στην εταιρεία Prins Autogassystemen BV για το προϊόν Prins Direct LiquiMax System (σύστημα υγραεριοκίνησης). Στην κατηγορία Διάγνωση και Επισκευή το βραβείο πήγε στην εταιρεία Volkswagen Aktiengesellschaft για το προϊόν VAS 6558A (μηχάνημα ελέγχου μονάδων υψηλής τάσης). Στην κατηγορία των Αξεσουάρ το βραβείο πήγε στην εταιρεία Steelmate Co., Ltd για το προϊόν DIY TPMS. Στην κατηγορία γνήσιων προιόντων και υπηρεσιών το βραβείο πήγε στην εταιρεία Robert Bosch GmbH για την διάταξη υβριδικού αυτοκινήτου. Στην κατηγορία των Πλυντηρίων και Σταθμών το βραβείο πήγε στην εταιρεία Alfred Kärcher GmbH & Co. KG για διάταξη που πλένει τροχούς. Στην κατηγορία Διαχείρηση το βραβείο πήγε στην εταιρεία ApplicoData GmbH για πρόγραμμα που υποστηρίζει την πιστότητα πελατών. Στην κατηγορία Επισκευών και Συντήρησης το βραβείο πήγε στην εταιρεία Hunter Engineering Company για την ζυγοστάθμιση GSP9700 Vibration Control System.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

AutoMechanica 2012


Με συμμετοχή από 74 χώρες και 4593 εκθέτες λειτουργείι στο διάστημα 11 μέχρι 16 Σεπτεμβρίου η έκθεση AutoMechanica στην Φρανκφούρτη, η μεγαλύτερη έκθεση στον χώρο του After Sales παγκόσμια. Η έκθεση γιά πολλά χρόνια έχει γίνει θεσμός και όποιος ασχολείται σοβαρά με τον χώρο καλό είναι να την επισκευτεί.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πράσινος Δακτύλιος


Σε ισχύ από την 3 Σεπτεμβρίου ο πράσινος δακτύλιος. Τα μονά - ζυγά με άλλο όνομα. Τα όρια είναι τα ίδια. Τα μονά - ζυγά, μονά-ζυγά. Απλά μέσα στον δακτύλιο, εκτός από όσους είχαν άδεια εισόδου, προστίθενται τα αυτοκίνητα Euro 5 που εκπέμπουν κάτω από 140 gr/km διοξείδιο του άνθρακα. Μάλιστα από τον άλλο μήνα θα τους δώσουν και ένα πράσινο σήμα, η χρήση του οποίου θα είναι προαιρετική.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

- 46,7% ο Αύγουστος


Επιδείνωση και όχι ανάκαμψη δείχνουν τα στοιχεία των ταξινομήσεων. 3.886 αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν τον μήνα που μας πέρασε, 46,7% λιγότερα από τον Αύγουστο του 2011.

Jenson Button στο Spa


2η νίκη του βρετανού Jenson Button στο γκραν-πρι του Spa. Όπου επισοδειακή ήταν η εκκίνηση, με τον Maldonado να ξεκινά πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα, και τετραπλή καραμπόλα αμέσως μετά, που έβγαλε εκτός αγώνα Alonso, Hamilton, Grosjean και Perez. Μετά τον αγώνα, στην βαθμολογία, ο Alonso εξακολουθεί να προηγείται στο πρωτάθλημα οδηγών, και η Red Bull στο κατασκευαστών.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Spider / MX-5


Fiat και Mazda πρόκειται να συνεργαστούν γιά την σχεδίαση ενός διθέσιου ρόουντστερ με πίσω κίνηση. Ουσιαστικά θα πρόκειται γιά την εξέλιξη του επιτυχημένου ΜΧ-5. Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν στην εξωτερική εμφάνιση όπως και στους κινητήρες, όπου κάθε εταιρεία θα χρησιμοποιήσει δικό της κινητήρα. Η παραγωγή του μοντέλου θα ξεκινήσει το 2015 και θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Mazda στην Χιροσίμα. Φιλοδοξία των ιταλών είναι να παντρέψουν την ιταλική φινέτσα με την ιαπωνική αξιοπιστία. Βέβαια αντιγράφουν και το ιαπωνικό στήσιμο του αυτοκινήτου. H Alfa με τόση τεχνογνωσία στην πίσω κίνηση, με τα κιβώτια πίσω και τους άξονες DeDion, κατέληξε να αντιγράφει ασιατικά αυτοκίνητα! Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα πρέπει να τρίζουν τα κόκαλα του Νικόλα Ρομέο.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

- 42,1% ο Ιούλιος


Με 9.940 ταξινομίσεις έκλεισε ο Ιούλιος δηλαδή - 42,1% κάτω από τον περισινό. Στην πρώτη θέση των πωλήσεων η VW με 619 αυτοκίνητα και μερίδιο 10,8%. Όσον αφορά το σύνολο των πωλήσεων του έτους στην πρώτη θέση η OPEL με μερίδιο 12%. Καλά κρτά η κρίση.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ανεβαίνει η Lotus


Ο πρωταθλητής του 2008 Luis Hamilton ήταν ο νικητής στο γκραν-πρι της ουγκαρίας που έγινε στις 29 Ιουλίου. Ακολούθησαν στην 2η και 3η θέση δύο Lotus που δείχνουν πολύ δυνατές μετά την επάνοδο της φιρμας στην Φόρμουλα1. Σύντομα θα δούμε κάποια από αυτές και στην πρώτη θέση, σαν άξιοι συνεχιστές της παράδοσης της Lotus, που βρίσκεται στην 2η θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών, μόλις 1 βαθμό πίσω από την 2η McLaren. Στο πρωτάθλημα οδηγών προηγείται ο Alonso με 20 βαθμούς διαφορά από τον 2ο Webber.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

SAAB τέλος


Μετά από 67 χρόνια η SAAB (Svenska Aeroplan Aktiebolaget) σταματά να παράγει αυτοκίνητα. Ξεκίνησε το 1945 σαν εταιρεία κατασκευής αεροπορικού υλικού και αεροπλάνων. Από το 1949 μπαίνει στον χώρο κατασκευής αυτοκινήτων με πρώτο μοντέλο το 92 και αργότερα τα μοντέλα 94 και 96 με το οποίο έγραψε ιστορία στους αγώνες ραλύ, με κινητήρες δίχρονους τρικύλινδρους DKW και αργότερα V-4 Ford. Από το 1989 περνά στον έλεγχο της GM μέχρι το 2011 που οι Αμερικανοί αποφασίζουν να κλείσουν το εργοστάσιό της, μιάς και η Σουηδική κυβέρνηση αρνείται να συνεισφέρει στην οικονομική του διάσωση. Το εργοστάσιο το 2011 ενδιαφέρεται να το σώσει η ολανδική Spyker, όμως οι διαπραγματεύσεις με τους κινέζους επενδυτές αποτυγχάνουν και από την 13 Ιουνίου του 2012 βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Κρίμα! ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε αυτοκίνητα σαν αεροπλάνα έπαψε να υπάρχει.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αερόσακος γιά πεζούς

Η σουηδική Volvo ανέκαθεν ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της ασφαλείας. Έτσι στο φετεινό μοντέλο του V40 προσέθεσε ένα ακόμη αερόσακο. Αερόσακο γιά πεζούς. Με βάση το σύστημα αναγνώρισης πεζών που χρησιμοποιεί από το 2010, σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό, και σε ταχύτητες μεταξύ των 20 και των 50 χαω ενεργοποιείται ένας αερόσακος κάτω από το καπώ που κάνει δύο πράγματα: Άνυψώνει το καπώ κατά 10 εκατοστά, ώστε αυτό να απέχει από τα σκληρά εξαρτήματα του αυτοκινήτου, και Καλύπτει το παρμπρίζ και τις ακμές που μπορεί να βλάψουν ένα πεζό κατά την σύγκρουση.

VIN Honda

Ο αριθμός πλαισίου των σύγχρονων αυτοκινήτων αποτελείται από 17 ψηφία, χωρισμένα σε 3 ομάδες. Κάθε κατασκευαστής όμως εμφανίζει ιδιαιτερότητες στην αναγραφή του αριθμού πλαισίου. Ας δούμε ένα παράδειγμα από Honda μετά το 2001: JHM AP1 1 4 * 1 T 000001 Όπου: JHM κωδικός κατασκευαστή αυτοκινήτου: HONDA MOTOR CO AP1 γραμμή, αμάξωμα και τύπος κινητήρα 1 τύπος αμαξώματος, όπου 1 = διθέσιο ανοικτό αμάξωμα 4 κατηγορία αυτοκινήτου, όπου 4 = βασικό μοντέλο * ψηφίο ελέγχου 1 έτος παραγωγής 1 = 2001 T κωδικός εργοστασίου T = Tochigi Factory Japan 000001 αριθμός σειράς Ενώ για τα μοντέλα πριν το 2000: 1HG CD7 1 3 0 0 Α 0 00001 Όπου: 1HG κωδικός κατασκευαστή αυτοκινήτου: HONDA OF AMERICA CD7 γραμμή, αμάξωμα και τύπος κινητήρα 1 τύπος αμαξώματος, όπου 1 = διθέσιο ανοικτό αμάξωμα 3 κατηγορία αυτοκινήτου, όπου 3 = μοντέλο με δερμάτινα καθίσματα 0 ψηφίο ελέγχου 0 ελεύθερο ψηφίο Α κωδικός εργοστασίου Α = Ohio -Marysville 0 έτος παραγωγής 0 = 1994 μέχρι και Υ = 2000 000001 αριθμός σειράς

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

-43% τον Ιούνιο


Με 5.527 αυτοκίνητα έκλεισε ο Ιούνιος, ένατι 9.741 του Ιουνίου του 2011. Μείωση 43%. Καλά πηγαίνει η αγορά! Στην πρώτη θέση των πωλήσεων γιά τον μήνα η Citroen με μερίδιο αγοράς 11,7% ενώ συνολικά από την αρχή του χρόνου στην πρώτη θέση των πωλήσεων βρίσκεται ι OPEL με 12,5%.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Θόρυβος εξωτερικής αντλίας


Ο θόρυβος από την εξωτερική αντλία βενζίνης, συχνά οφείλεται σε σπηλαίωση. Οι αντλίες αυτές δεν μπορούν να αναρροφήσουν ικανοποιητικά βενζίνη από το ρεζερβουάρ και η παροχή βενζίνης εξασφαλίζεται από εσωτερική αντλία ή από βαρύτητα, όταν τοποθετούνται χαμηλότερα από το ρεζερβουάρ. Εάν η παροχή της εσωτερικής αντλίας δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της εξωτερικής, εμφανίζεται σπηλαίωση που γίνεται αρχικά αντιληπτή από τον θόρυβο και στην συνέχεια από την αστοχία της αντλίας. Ο θόρυβος στο πρώτο στάδιο δεν είναι αποτέλεσμα βλάβης αλλά την προαναγγέλλει.

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Αλόνσο στην Βαλένθια


Έσπασε το σερί και ο Αλόνσο ζευγάρωσε τις νίκες του στο πρωτάθλημα της φόρμουλα 1. Ξεκινώντας από την 11 θέση, κατάφερε τελικά να κερδίσει τον αγώνα στην πίστα της Βαλένθια και έτσι πέρασε στην πρώτη θέση και στο πρωτάθλημα οδηγών της φόρμουλα 1.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Θειίκωση 2


Σε απάντηση στον φίλο που έγραψε ότι εάν η θειίκωση έχει προχωρήσει πολύ, η προτεινόμενη μέθοδος δεν αποδίδει, να προτείνουμε μία πλέον δραστική μέθοδο. Αδειάζουμε την μπαταρία από τον ηλεκτρολύτη, και ξεπλένουμε τα στοιχεία με απιονισμένο νερό. Γεμίζουμε την μπαταρία με διάλυμμα καυστικής σόδας 2 - 3%. Φορτίζουμε την μπαταρία. Εάν οι πλάκες από άσπρες γίνουν καφέ χρώματος η μπαταρία έχει επανέλθει. Αδειάζουμε την μπαταρία και την ξεπλένουμε ξανά με απιονισμένο νερό. Την γεμίζουμε με ηλεκτρολύτη ε.β. 1,28 και την φορτίζουμε κανονικά. Η αποκατάσταση από την θειίκωση δεν είναι πάντοτε δεδομένη.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

EcoBoost


Ο νέος κινητήρας 1.0L EcoBoost της Ford, που λανσαρίστηκε με μεγάλη επιτυχία με το Ευρωπαϊκό Focus, κατέκτησε τον τίτλο "Παγκόσμιος Κινητήρας της Χρονιάς" 2012 και μάλιστα με την υψηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε άλλο κινητήρα στην ιστορία του θεσμού! Ο κινητήρας, μικρός για να χωρά στις διαστάσεις μιας κόλλας χαρτιού A4, σχεδιάστηκε στα τεχνικά κέντρα της Ford στο Ντάντον (Βρετανία) και στο Μέρκενιτς (Γερμανία). Κατασκευάζεται στα εργοστάσια της Ford στην Κραϊόβα (Ρουμανία) και στην Κολωνία (Γερμανία). Ο 1.0L EcoBoost χρησιμοποιεί υπερσυμπιεστή χαμηλής αδράνειας (μπορεί να περιστραφεί με 248.000 στροφές ανά λεπτό) για άμεση απόκριση στις εντολές του γκαζιού από τις χαμηλές στροφές και για πλούσια ισχύ στις υψηλές. Το νέο Focus 1.0L EcoBoost 100 PS προσφέρει την καλύτερη κατανάλωση στην κατηγορία 4,8 l/100 km με εκπομπές CO2 109 g/km. Η έκδοση 125 PS καταναλώνει 5,0 l/100 km με εκπομπές CO2 114 g/km.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Θειίκωση


Η θειίκωση, που συνήθως προέρχεται από κακή χρήση μιάς μπαταρίας, από πολλούς θεωρείτε βλάβη ππου οδηγεί σε αντικατάσταση μιάς μπαταρίας. Υπάρχουν όμως αρκετοί τρόποι γιά την επισκευή μιάς μπαταρίας που έχει πάθει θειίκωση. όπως: Αδειάζουμε λίγο ηλεκτρολύτη και προθέτουμε απιονισμένο νερό στην μπαταρίαμέχρι το ειδικό της βάρος να φτάσει στο 1,1 Φορτίζουμε την μπαταρία γιά 50 με 100 ώρες με χαμηλό ρεύμα (περίπου το 1/20 με 1/40 των Αμπερωρίων. Παρατηρούμε το ειδκό βάρος. Εάν κατά την φόρτιση σταδιακά αυξάνει, σημαίνει ότι η μπαταρία αποκαθίσταται. Μετά την φόρτιση, αδειάζουμε και συμπληρώνουμε με ηλεκτρολύτη ειδικού βάρους 1,28.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Hamilton στον Καναδά


ο Lewis Hamilton στον Καναδά πήρε γιά την McLaren την πρώτη της νίκη στο 2012. Έτσι πέρασε και στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος οδηγών της φόρμουλ 1 με 88 βαθμούς. το πρωτότυπο είναι ότι την φετεινή σεζόν έχουμε 7 διαφορετικούς νικητές στους 7 πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Το θέαμα και η αγωνία ποτέ δεν ήταν σε υψηλότερο βαθμό.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

-47,3


Γιά ένα ακόμη μήνα η αγορά του αυτοκινήτου βουτάει προς τα κάτω. 5.314 οι ταξινομήσεις τον Μάιο, έναντι 10.076 του προηγούμενου έτους: -47,3 η πτώση. Κατά τα λοιπά στην πρώτη θέση των ταξινομήσεων βρέθηκε η Citroen με μερίδιο 10,7% και δεύτερη την Opel με μερίδιο 10,2%. Η τελευταία βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων γιά το πεντάμηνο με 13,3% μερίδιο αγοράς.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Mark Webber στο Monaco


Ο Mark Webber οδήγησε στην πρώτη θέση του έκτου φετεινού αγώνα της Φόρμουλα 1 στο GP Monaco. Έξι διαφορετικοί νικητές στους έξι πρώτους αγώνες του φετεινού πρωταθλήματος.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Peugeot 208


Αντίθετα με ότι συνήθως συμβαίνει το Peugeot 208 κόντυνε σε μήκος και ελέφρυνε σε σχέση με το 207 που αντικατέστησε. 110 κιλά λιγότερα. Και οι διαθέσιμοι κινητήρες ξεκινουν κάτω από το 1 λίτρο (τρικύλινδρος 999 κ.εκ. με 68 ίππους) και φτάνυν μέχρι τον τουρμποντίζελ των 1600 κ.εκ. Οι περισσότεροι κινητήρες εκπέμπουν κάτω από 100 gr CO2 γιά κάθε χιλιόμετρο, που σημαίνει απαλλαγή τελών κυκλοφορίας.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Double Vanos


Η ονομασία Vanos προέρχεται από τον γερμανικό όρο "variable Nockenwellensteuerung" (μεταβλητός χρονισμός εκκεντροφόρων). Η BMW παρουσίασε για πρώτη φορά την πρωτοποριακή τεχνολογία Vanos το 1992. Το διπλό Vanos εισήλθε στην παραγωγή το 1997. Το διπλό Vanos προσαρμόζει συνεχώς τις θέσεις των εκκεντροφόρων των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής. Το αποτέλεσμα είναι η αισθητά υψηλότερη ροπή στις χαμηλές στροφές και η μεγαλύτερη ισχύς στις υψηλές στροφές. Επιπλέον, επιτυγχάνεται μία μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Στις χαμηλές στροφές, η θέση του εκκεντροφόρου μετατοπίζεται, ώστε οι βαλβίδες να ανοίγουν με καθυστέρηση. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα λειτουργίας στο ρελαντί και εξασφαλίζει την ομαλή απόδοση της δύναμης. Οι βαλβίδες ανοίγουν όλο και πιο νωρίς, όσο αυξάνονται οι στροφές του κινητήρα: Έτσι, βελτιώνεται η ροπή και μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές ρύπων. Στις υψηλές στροφές, οι βαλβίδες ανοίγουν και πάλι καθυστερημένα, αφού έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση της ισχύος. Το διπλό Vanos ελέγχει επίσης και τον όγκο καυσαερίων που επανέρχονται στον αυλό εισαγωγής. Μ' αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Νίκη Maldonando


Μετά από 8 χρόνια έφερε στην 1η θέση της F1 ο Pastor Maldonando την Williams. Μροστά από τον Ferdi
nardo Alonso που οδήγησε την Ferrari στην 2η θέση και έτσι βρέθηκε να ισψηφεί στην 1η θέση του πρωταθλήματος οδηγών μαζί με τον Sebastian Vettel. Πραγματικά ενδιαφέρουσα η φετεινή χρονιά.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

-56,7% τον Απρίλιο


Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στην αγορά αυτοκινήτου. - 56,7 % οι πω λήσεις του Απριλίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ή αν προτιμάται 4.409 ταξινομείσεις το 12 έναντι 10.192 του 11. Στην πρώτη θέση των πωλήσεων η OPEL με μερίδιο 12% και ακολουθούν TOYOTA, Citroen, VW, Ford που κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

MIVEC


MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control system) είναι η εμπορική ονομασία ενός συστήματος μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που αναπτύχθηκε από την Mitsubishi Motors .Το MIVEC μεταβάλλει το χρονισμό των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής και αυξάνει ισχύ και ροπή σε ένα ευρύ φάσμα στροφών του κινητήρα. Το MIVEC παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1992 στον 1.597 κ.εκ. DOHC 16βάλβιδο 4G92 των 145 PS. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων αφού μεταβάλλει τόσον τον χρονισμό όσο και την βύθιση της βαλβίδας.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διάκενο Μπουζί

Το σωστό διάκενο στα μπουζί είναι σημαντικό θέμα στην σωστή λειτουργία του κάθε βενζινοκινητήρα. Ο μηχανικός πάντα ρυθμίζει το διάκενο σύμφωνα με τα δεδομένα του κατασκευαστή. Τι γίνεται όμως, όταν έχουμε παρέμβει σε ένα κινητήρα; Τώρα τα δεδομένα του κατασκευαστή δεν ισχύουν. Ο εμπειρικός κανόνας λέει: Γιά συμπίεση μέχρι 10:1 το διάκενο πρέπει να είναι μεταξύ 1,00 και 1,10. Γιά συμπίεση μεταξύ 10:1 και 13:1 το διάκενο πρέπει να είναι μεταξύ 0,80 και 1,00. Γιά συμπίεση πάνω από 13:1 το διάκενο πρέπει να είναι μεταξύ 0,60 και 0,80.

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

GP Κίνας


Από την εποχή του Juan Manuel Fanjio, μετά από 57 χρόνια ανέβηκε ξανά στην 1η θέση του βάθρου η Mercedes.
Αφού αγόρασε το 2009 την Brawn GP και την μετονόμασε σε Mercedes GP Petronas βρέθηκε με πολλές πιθανότητες γιά να προταγωνιστήσει.
Στο GP της Κίνας, τα Mercedes ξεκίνησαν με 1 - 2 και η πρώτη θέση τελικά πήγε στον Nico Roseberg.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

BackPresure

Ο έλεγχος γιά φραγμένη εξάτμιση σε ένα ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα μπορεί εύκολα να γίνει με ένα υποπιεσόμετρο.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η μέτρηση της πίεσης της εξάτμισης, της αντίθλιψης, είναι απαραίτητη.
Αφαιρούμε τον αισθητήρα λάμδα από την εξάτμιση, ή ότι άλλο υπάρχει, όπως πυρόμετρο, παροχή δευτερογεννούς αέρα, κλπ, και συνδέουμε ένα μανόμετρο με εύρος μέρτησης 1 - 10 psi.
Ξεκινάμε τον κινητήρα και ανεβάζουμε 2.500 σαλ. Εάν η αντίθλιψη (backpressure) ξεπερνά τα 1 3/4 με 2 psi έχουμε φραγμένη εξάτμιση ή καταλύτη ή φίλτρο DPF.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η πτώση συνεχίζεται


Αποθαρυντικά τα στοιχεία της αγοράς αυτοκινήτου γιά ένα ακόμη μήνα.
Τον Μάρτη τιμολογήθηκαν 4.901 αυτοκίνητα, που σε σχέση με τα 8,531 του 2011 αντιπροσωπεύουν πτώση πωλήσεων κατά 42,6%.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές καταγράφουν πτώση πέραν του 50%. Εξαίρεση η Lancia με άνοδο 314,3%.
τυχαίο;
καθόλου!
Η εταιρεία καταγράφει γιά τρίτο συνεχή μήνα μέσα στο 12 άνοδο στις πωλήσεις σε ποσοστό τριψήφιο.

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

3η γενιά Panda


Ενδιαφέρουσα η 3η γενιά Pαnda. Με εμφάνιση περισσότερο τετραγωνισμένη από την προηγούμενη γενιά η ουσιαστική διαφορά βρίσκται στον τόποπαραγωγής. Η τελευταία έκδοση παράγεται στο εργοστάσιο του Πομελιάνο Ντ Άρκο κοντά στην Νάπολι, εκεί όπου πάλαι ποτέ έφτιαχναν τις AlfaSud.
Η νέα σειρά έχει διαστάσεις:
μήκος 3.650
ύψος 1.550
πλάτος 1.640
με μεταξόνιο 2.300
Οι κινητήρες που τοποθετούνται είναι:
1242 cc (fire) που αποδίδει 69 Hp / 5500rpm
875 cc (twin air turbo) που αποδίδει 85 Hp / 5500 rpm
964 cc (twin air) που αποδίδει 65Hp / 6250 rpm
1248 cc(multiJet Diesel) που αποδίδει 75 Hp / 4000 rpm
Κορυφαίο μοντέλο το Multi Air Turbo που με βάρος 1050 κιλά εξασφαλίζει 177 χαω τελική και 11,2 δευτερόλεπτα στα 0-100.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η αγορά τον Φεβρουάριο

η καθοδική πορεία της αγοράς αυτοκινήτουσυνεχίζεται, χωρίς να έχουμε πιάσει ακόμα πάτο.
Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2012 οι πωλήσεις ήταν συνολικά κάτω σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2011, σε ποσοστά:
επιβατηγά -49,3%
φορτηγά -73,8%
λοωφορεία -62,5%
μοτοσυκλέτες -54,1%

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αλόνσο στην Μαλαισία


Ο τροπικός καιρός της Μαλαισίας έδωσε ενδιαφέρον στον 2ο αγώνα του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1.
Πάντα η βροχή κάνει να ξεχωρίσουν οι καλοί οδηγοί.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο ισπανός Fernando Alonso με Ferrari. Φαίνεται πως η πίστα ευνόησε τους ιταλικούς κινητήρες, γιατί στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο μεξικανός Sergio Perez με Sauber που φορά επίσης κινητήρα Ferrari

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μεταβλητή γεωμετρία τούρμπο


Η χρήση του τούρμπο εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σους κινητήρες εσωτερικής καύσης, βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Ακόμη και η Mercedes παράτησε την μηχανική υπερπλήρωση και υιοθέτησε τα τούρμπο.
Χρησιμοποιούνται γενικά οι όροι VTG - Variable Turbine Geometry, και VNT – Variable Nozzle Technology, και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προσχωρούν στην τεχνολογία αυτή.
Τα τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας εμφανίζονται για πρώτη φορά στα 1992 στο μοντέλο T16 της Peugeot. Εδώ μία σειρά μεταβλητά πτερύγια, την θέση των οποίων ελέγχει η ΗΜΕ του κινητήρα ρυθμίζουν την πίεση και την παροχή της τουρμπίνας καθιστώντας περιττή την waste gate.
Το τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας μπορεί να εκμεταλλευτεί την κινητική ενέργεια των καυσαερίων ακόμη και στις χαμηλές στροφές, περιορίζοντας σημαντικά το turbo lug και καθιστώντας περιττή την χρήση των δύο υπερσυμπιεστών.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

προδιαγραφή SC


είναι αλήθεια πως η εξέλιξη των λιπαντικών τρέχει πραγματικά γρήγορα.
προσωπικά πίστευα πως λάδια με προδιαγραφές της δεκαετίας του 60 δεν υπάρχουν πιά στην αγορά, πόσο μάλλον λάδια προδιαγραφών του 50.
αγοράζοντας όμως ένα φτηνό λάδι γιά την αλυσίδα του αλυσοπρίονου, διαπίστωσα πως υπάρχουν ακόμη λάδια SC κατά API.
λάδια σαν και αυτά που χρησιμοποιεί ο στρατός και χρειάζονται αλλαγή κάθε 3 μήνες.
θυμόσαστε την τριμηνιαία συντήρηση;

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

πρεμιέρα F1


πρεμιέρα στην φόρμουλα 1 στο γκραν πρι της Αυστραλίας, όπου την πρώτη θέση πήρε ο Jenson Button με McLaren.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, και ο ανταγωνισμός φέτος πρέπει να είναι μεγάλος.
1 - 3 McLaren
2 - 4 Red Bull
5 - 6 Ferrari

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

up


Δυναμική είσοδος της γερμανικής VW στην μικρή κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης με το UP.
Με κόμπακτ αισθητική, 3,54 μήκος, τρικύλινδρο κινητήρα ενός λίτρου πουτ αποδίδει 75 ίππους και εξασφαλίζει αξιόλογες επιδόσεις στα 854 κιλά του αυτοκινήτου: 175 χαω τελικής και 13,2 στα 0-100.
μεγάλο πλεονέκτημα η τιμή που ξεκινά κάτω από τα 9.000

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Mazda i-stop


Όταν ο οδηγός σταματά σε ένα φανάρι ή διασταύρωση, ο κινητήρας του αυτοκινήτου σβύνει αυτόματα και ξεκινά πάλι όταν ο οδηγός θέλει να κινηθεί. Αυτό το start-stop σύστημα αποτρέπει ρελαντί του κινητήρα.
Γενικά, τα συστήματα αποτροπής του ρελαντί χρησιμοποιούν τη μίζα για την επανεκκίνηση του κινητήρα. Αντίθετα, το σύστημα i-stop, χρησιμοποιεί μια «μέθοδο εκκίνησης της καύσης " για να επανεκκινήσει τον κινητήρα. Εγχέει καύσιμο απ ' ευθείας σε έναν κύλινδρο του σταματημένου κινητήρα και το αναφλέγει, ωθώντας το έμβολο προς τα κάτω. Επειδή η μέθοδος εκκίνησης καύσης απαιτεί τα έμβολα να λάβουν την κατάλληλη θέση, όταν ο κινητήρας έχει σταματήσει, το σύστημα αυτό απαιτεί τεχνολογία που να μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια και να ελέγχει τις θέσεις εμβόλων.
Η μίζα υποβοηθεί την επανεκκίνηση του κινητήρα, αλλά επειδή η επανεκκίνηση γίνεται κυρίως με ισχύ καύσης απαιτεί λιγότερο χρόνο και μειώνει την κατανάλωση ισχύος.
Αυτή η μοναδική τεχνολογία, η οποία επιτυγχάνει επανεκκίνηση του κινητήρα σε χρόνο 0,35 δευτερόλεπτα, τον καλύτερο στην κατηγορία του.
Λόγω της άμεσης επανεκκίνησης, το σύστημα αυτό δεν προκαλεί αίσθηση ή ενόχληση στον οδηγό, προτέρημα που είναι ζωτικής σημασίας σε καταστάσεις όπως η στροφή σε απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας στα φανάρια.
Το i-stop σύστημα δεν απαιτεί καμία πρόσθετη εργασία από τον οδηγό, και επιτυγχάνει περίπου 10-15% βελτίωση στην οικονομία καυσίμου.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

κόστος ανά χλμ

ο υπολογισμός του κόστους ενός αυτοκινήτου ανά χλμ έχει γίνει σημαντική υπόθεσ στις ημέρες της κρίσης.
ένα εύκολος τρόπος γιά αυτό είναι η παρακάτω σχέση:
Y = P /N*K + (B + G)/K + A*L/C
όπου:
Y το κόστος ανά χλμ
P το κόστος του αυτοκινήτου (τιμή αγοράς μείον τιμή μεταπώλησης)
K χλμ ανά έτος
B ετήσια τέλη κυκλοφορίας συν ασφαλιστρα
G ετήσιο κόστος συντήρησης
A συντελεστής
L κόστος καυσίμου σε Ευρώ ανά λίτρο
C κατανάλωση σε χλμ ανά λίτρο
N τα χρόνια εκμετάλευσης (μέχρι την μεταπώληση)

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Citroen C3 Diesel







Με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης άρχισε να ζεσταίνεται η αγορά των αυτοκινήτων. Οι προσφορές από τις εταιρείες είναι σοβαρές. Γιά παράδειγμα το C3 της Citroen.
Με τον 1400άρη πετρελαιοκινητήρα της μαμμάς Peugeot, που ειναι ένα διαμάντι, αποδίδει 92 ίππους. Στέκετε απέναντι στους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες χωρίς να υστερεί σε επιδόσεις, και με μία κατανάλωση τόσο χαμηλή που περνά στα όρια της φαντασίας.
Και η τιμή του , ξεκινά κάτω από το φράγμα των 10.000 Ε.
Γιά να δούμε θα ξεκολήσυν οι πωλήσεις αυτοκινήτων από τον πάτο;

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Zotye Electric





Μπορεί να μοιάζει με Fiat αλλά πρόκειται γιά το ηλεκτροκίνητο πολυμορφικό Zotye Electric, κινεζικής κατασκευής.
Οι επιδόσεις του είναι σοβαρές και η αισθητική του δεν πάει πίσω. Ίσως στον τομέα αυτό της αυτοκίνησης, οι κινέζοι να βρεθούν μπροστά από τους υπόλοιπους ασιάτες.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Προδιαγραφές ACEA

ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Α1
Λιπαντικά υψηλής απόδοσης για τους μοντέρνους βενζινοκινητήρες σχεδιασμένους να χρησιμοποιούν λεπτόρρευστα λιπαντικά που συνεισφέρουν στην οικονομία καυσίμου.

Α2
Συμβατικά λιπαντικά για χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας. Το επίπεδο απόδοσης παρομοιάζει του CCMC G4

A3
Υψηλής απόδοσης λιπαντικά ικανά για μεγάλα διαστήματα αλλαγής. Επίπεδο ανώτερο του CCMC G5.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ

Β1
Λεπτόρρευστα λιπαντικά υπερυψηλής απόδοσης απόδοσης. Οικονομία καυσίμου.

Β2
Λιπαντικά για κινητήρες με όχι απευθείας έκχυση IDI και χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Β3
Λιπαντικά πολύ υψηλής απόδοσης ικανά για πολύ μεγάλα διαστήματα χρήσης. Κατάλληλα για κινητήρες όχι απευθείας εκχύσεως .

Β4
Λιπαντικά για πετρελαιοκινητήρες με άμεση έκχυση καυσίμου στον κύλινδρο (DI).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

Ε1
Λιπαντικά συμβατικών και υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων μικρού φορτίου.

Ε2
Λιπαντικά πετρελαιοκινητήρων συμβατικών και TURBO για χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Ε3
Λιπαντικά κινητήρων EURO 1/ 2 υψηλής απόδοσης για χρήση σε δυσμενείς συνθήκες και για μεγάλα διαστήματα αλλαγής.

Ε4
Υπερυψηλής απόδοσης λιπαντικά επιπέδου MB 228.5 για EURO 1/2 πετρελαιοκινητήρες και ικανά για τα ανώτατα διαστήματα αλλαγής

Ε5
Λιπαντικά οικολογικών κινητήρων EURO 1,2/3 .

Προδιαγραφές ACEA

ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Α1
Λιπαντικά υψηλής απόδοσης για τους μοντέρνους βενζινοκινητήρες σχεδιασμένους να χρησιμοποιούν λεπτόρρευστα λιπαντικά που συνεισφέρουν στην οικονομία καυσίμου.

Α2
Συμβατικά λιπαντικά για χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας. Το επίπεδο απόδοσης παρομοιάζει του CCMC G4

A3
Υψηλής απόδοσης λιπαντικά ικανά για μεγάλα διαστήματα αλλαγής. Επίπεδο ανώτερο του CCMC G5.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ

Β1
Λεπτόρρευστα λιπαντικά υπερυψηλής απόδοσης απόδοσης. Οικονομία καυσίμου.

Β2
Λιπαντικά για κινητήρες με όχι απευθείας έκχυση IDI και χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Β3
Λιπαντικά πολύ υψηλής απόδοσης ικανά για πολύ μεγάλα διαστήματα χρήσης. Κατάλληλα για κινητήρες όχι απευθείας εκχύσεως .

Β4
Λιπαντικά για πετρελαιοκινητήρες με άμεση έκχυση καυσίμου στον κύλινδρο (DI).

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΥΨΗΛΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

Ε1
Λιπαντικά συμβατικών και υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων μικρού φορτίου.

Ε2
Λιπαντικά πετρελαιοκινητήρων συμβατικών και TURBO για χρήση σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Ε3
Λιπαντικά κινητήρων EURO 1/ 2 υψηλής απόδοσης για χρήση σε δυσμενείς συνθήκες και για μεγάλα διαστήματα αλλαγής.

Ε4
Υπερυψηλής απόδοσης λιπαντικά επιπέδου MB 228.5 για EURO 1/2 πετρελαιοκινητήρες και ικανά για τα ανώτατα διαστήματα αλλαγής

Ε5
Λιπαντικά οικολογικών κινητήρων EURO 1,2/3 .

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η αγορά του 2011

Το 2011 η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων «έκλεισε» με λιγότερες από 100.000 ταξινομήσεις, επίδοση κατά 31% χαμηλότερη σε σχέση με το περασμένο έτος (97.682 μονάδες το 2011, έναντι 141.199 το 2010).
Το χειρότερο όμως όλων είναι ο αριθμός των πινακίδων που κατατέθηκαν, ο αριθμός των αυτοκινήτων που έφυγαν από την κυκλοφορία. Για πρωτοφανές ρεκόρ μιλούν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών που στερεί τα έσοδα του κράτους από τέλη κυκλοφορίας κατά μισό δις Ευρώ.
Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει σταθερή μείωση του στόλου στην Ελλάδα από καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας με μία μείωση που ξεπερνά τα 500.000 αυτοκίνητα, που σε ποσοστό αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του στόλου.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Προδιαγραφές ΑΡΙ

SC
Δημιουργήθηκε το 1964 για επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν προστασία από αποθέσεις, φθορά, σκουριά και διάβρωση.
SD
Δημιουργήθηκε το 1968. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν προστασία από αποθέσεις, φθορά, σκουριά και διάβρωση.
SE
Δημιουργήθηκε το 1972. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής έχουν αυξημένη αντοχή στην οξείδωση του λιπαντικού.
SF
Δημιουργήθηκε το 1980. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν αυξημένη προστασία από φθορά και οξείδωση του λιπαντικού.
SG
Δημιουργήθηκε το 1989. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής υπερκαλύπτουν αυτομάτως την προδιαγραφή πετρελαιοκινητήρων CC και παρέχουν αυξημένη προστασία από αποθέσεις, φθορά και οξείδωση του λιπαντικού σε σχέση με την προηγούμενη προδιαγραφή SF.
SH
Δημιουργήθηκε το 1992 και τέθηκε σε εφαρμογή το 1994. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν αυξημένη προστασία από αποθέσεις, φθορά, διάβρωση και οξείδωση του λιπαντικού σε σχέση με την προηγούμενη προδιαγραφή SG.
SJ
Δημιουργήθηκε το 1996 και τέθηκε σε εφαρμογή άμεσα. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν αυξημένη επίπεδο προστασίας σε σχέση με την προγενέστερη προδιαγραφή SH κατά της οξείδωσης σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας .Παρέχει πιο αποτελεσματική προστασία στον καταλύτη κατά φαινομένων δηλητηρίασης .

CC
Δημιουργήθηκε το 1961 για πετρελαιοκινητήρες απλούς, υπερτροφοδο-τούμενους ή turbo που λειτουργούν κάτω από μέτριες ως δυσμενείς συνθήκες. Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν προστασία από αποθέσεις και διάβρωση.
CD
Τα λιπαντικά της προδιαγραφής αυτής παρέχουν ιδιαίτερα υψηλή προστασία από φθορά και αποθέσεις ιδίως όταν χρησιμοποιούνται καύσιμα διαφορετικών ποιοτήτων.
CD II
Ειδική προδιαγραφή για δίχρονους πετρελαιοκινητήρες με αυξημένες απαιτήσεις για προστασία από φθορά και αποθέσεις (υπερκαλύπτει την προηγούμενη προδιαγραφή CD).

CE
Δημιουργήθηκε το 1983 για πετρελαιοκινητήρες υπερτροφοδοτούμενους ή turbo που λειτουργούν σε συνθήκες υψηλών ταχυτήτων και φορτίων.

CF4 και CF2
Δημιουργήθηκαν το 1990/91 και υπερκαλύπτουν τις προηγούμενες προδιαγραφές (CE και CD-II αντίστοιχα).

CG-4
Εκδόθηκε το 1995 και συνιστάται για βαριάς χρήσης οικολογικούς κινητήρες πετρελαίου που καλύπτουν τα όρια εκπομπών EURO II και χρησιμοποιούν καύσιμο με περιεκτικότητα σε θείο μέχρι και 0,5%.Υπερκαλύπτουν τις προηγούμενες προδιαγραφές CF-4 CF και CD.

CH-4
Εκδόθηκε το 1/12/1998 για τετράχρονους πετρελαιοκινητήρες που καλύπτουν τα όρια εκπομπών του 1998 .Χρησιμοποιείται με καύσιμο περιεκτικότητας σε θείο μέχρι και 0,5%.Τα λιπαντικά της προδιαγραφής CH-4 εξασφαλίζουν αξιόπιστη λειτουργία στις πιο δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας και αυξημένη ικανότητα χρήσης για μεγάλα διαστήματα.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

διάρκεια ζωής λιπαντικών

Η διάρκεια ζωής ενός λαδιού κινητήρα εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας (ή τα χιλιόμετρα που διανύει) και τον χρόνο, ότι έρχεται πρώτο. Επιβαρύνεται βέβαια και από τις συνθήκες λειτουργίας, όμως ο βασικός παράγων είναι ο χρόνος που φροντίζει γιά την οξείδωση, ακόμη και όταν ο κινητήρας δεν λειρουργεί.
Ο χρόνος όμως επιρρεάζει το λάδι ακόμη και όταν δεν έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά βρίσκεται στο ράφι.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: πόσο χρόνο μπορούμε να αποθηκεύσουμε στο ράφι ένα λάδι πριν το χρησιμοποιήσουμε;
Λάδια κινητήρα τυποποιημένα κατά ACEA αντέχουν σε αποθήκευση μέχρι 5 χρόνια.
Βασικά ορυκτέλαια μέχρι 3 χρόνια.
Υδραυλικά λάδια μέχρι 2 χρόνια.
Λάδια κιβωτίων ταχυτήτων μέχρι 3 χρόνια.
Κύριος παράγων είναι οι συνθήκες αποθήκευσης, όπως:
- η θερμοκρασία αποθήκευσης
(αύξηση θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου διπλασιάζει την οξείδωση και μειώνει στο μισό την διάρκεια ζωής)
- οι μεταβολές θερμοκρασίας
- η υγρασία

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αυτοδιάγνωση Prius

Στο Prius μπορούμε να μπούμε στο πρόγραμμα αυτοδιάγνωσης από την οθόνη αφής που υπάρχει στο ταμπλώ. Για τον σκοπό αυτό ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
Τοποθετείστε το κλειδί στην θέση του
Πατήστε το μπουτόν POWER δύο φορές χωρίς να πατήσετε το πεντάλ του φρένου
Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο info και ανοίξτε και κλείστε τους προβολείς 3 φορές
Μπήκατε στο μενού της διάγνωσης, από την οθόνη του αυτοκινήτου
Για να βγείτε, απλά κλείστε το κλειδί.
Την επόμενη φορά το αυτοκίνητο θα λειτουργεί κανονικά.